Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 2 mei 2020

Veilig op het internet: 5 handige tips om je online privacy te beschermen

We delen bewust en onbewust veel informatie over onszelf online. Het internet maakt tegenwoordig zo’n groot onderdeel uit van onze dagelijkse bezigheden dat we het haast voor lief nemen dat onze privacy wellicht in het geding komt. Ondanks de voordelen van het internet moet je je online privacy niet uit het oog verliezen.

Internetgebruik brengt een aantal risico’s met zich mee voor je privacy en de veiligheid van apparaten zoals je laptop en je smartphone. Het is daarom belangrijk om wat voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf online te beschermen. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Die gaat niet alleen over de instellingen van je toestellen, maar ook van hoe je jezelf in het online-landschap beweegt. Sommige tips liggen misschien wat meer voor de hand dan anderen. Doe er je voordeel mee.

1. Kies een sterk wachtwoord voor al je apparaten en mail- en social media accounts

Deze eerste tip ligt nogal voor de hand, maar het zal je verbazen hoe veel mensen hun geboortedatum, de geboortedatum van hun partner, of zelfs 1234567 als wachtwoord gebruiken. Als je dit ook doet dan neem je online privacy duidelijk niet serieus (genoeg). Wil je dat je smartphone, laptop en accounts serieus beveiligd zijn, neem je wachtwoord dan ook serieus. Een ‘sterk’ wachtwoord is misschien niet het makkelijkst om te onthouden, maar biedt wel de beste bescherming.

Een ‘sterk’ wachtwoord heeft minimaal acht karakters, heeft zowel hoofdletters als kleine letters, bevat ten minste een nummer en een symbool. En vermijd woorden uit de Dikke Vandale.

online privacy hacker
Bescherm je online privacy (Afbeelding: EPA/Sascha Steinbach)

2. Gebruik software die up to date is

Als het besturingssysteem van je laptop (bijvoorbeeld Mac OS of Windows) of smartphone (zoals iOS of Android) een update voorstelt, doe die update dan. De nieuwste software bevat namelijk vaak kleine (of grote) verbeteringen voor de veiligheid van je apparaat. Deze nieuwste bug fixes verwijderen vaak kwetsbaarheden die hackers makkelijker toegang zouden geven tot jouw apparaat.

3. Online privacy: denk na over online betalingen

Doe wat je kunt om een online betaling zo veilig mogelijk te maken. Heb je twijfels over een betaling of een bedrijf waar je een online betaling naar wilt overmaken? Voer de betaling dan niet uit. Check ten minste de volgende dingen alvorens je een online betaling doet:

  • Bezoek je op een veilige pagina? Die URL van deze pagina moet beginnen met ‘https’ inplan van enkel ‘http’. Verder zal er indien het een veilige website is een slotje of een sleutel in de zoekbalk verschijnen. Wees je er wel van bewust dat dit alleen laat zien dat het betaalproces veilig is; het zegt niks over de identiteit van de website host.
  • Dubbelcheck of het web adres juist is. Scammers leiden je soms middels malware naar een vrijwel identieke website van de officiële website die je eigenlijk wil bezoeken.
  • Vermijd het gebruik van een publieke computer of een openbaar wifi-netwerk bij het doen van een betaling of bij online bankieren. Dit is een direct gevaar voor je online privacy.
  • Bewaar geen bankgegevens op de website van een webwinkel. Zelfs websites die SSL gecertificeerd zijn kunnen worden gehackt. Veel webshops vragen of ze je credit card gegevens mogen bewaren (net als je (factuur)adres trouwens) voor een volgend winkelbezoek. Dat kun je dus beter niet doen.
  • Vermijd zo veel mogelijk betalingen met je credit card. Online betalen met je credit card online is altijd een risico. Kies daarom voor een andere betaalmethode indien dat mogelijk is.

4. Gebruik antivirus software voor je laptop

Of je nou een Mac hebt van Apple, of een Windows laptop; het is altijd verstandig om antivirussoftware te installeren. Afhankelijk van het programma dat je kiest kan die je laptop in real-time beschermen, scant hij je systeem, beschermt hij je inbox, en blokkeert hij bijvoorbeeld onbetrouwbare downloads van het internet. En geld mag hierin geen rol spelen. Er zijn namelijk genoeg sterke gratis antivirussoftware programma’s te vinden, zoals deze 5.

antivirus avast
Avast gratis antivirus software voor Mac (Afbeelding: Avast Security)

5. Versterk je online privacy door browsegeschiedenis te wissen

Je browsegeschiedenis is misschien handig omdat daarin een aantal van je wachtwoorden en bezochte websites zijn opgeslagen. Toch is dit ook een risico voor je online privacy. Wis de browsegeschiedenis van je laptop regelmatig om je online spoor van broodkruimels wat in te korten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Veilig op het internet: 5 handige tips om je online privacy te beschermen
Sluiten