Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 22 aug 2020

Veilig op het internet: 5 essentiele diensten en tools om jezelf te beschermen

Volledig anoniem gebruik maken van het internet is virtueel onmogelijk. Je laat altijd wel ergens een spoor achter als je het internet gebruikt. Toch zijn er wel manieren waarop online anoniemer kunt zijn en veilig het internet kunt gebruiken.

De onderstaande tools en tips versterken je digitale veiligheid. De meesten zijn makkelijk te installeren en vaak ook gratis. Monitor en versterk je online veiligheid op de vijf volgende manieren.

1. Veilig internet? Gebruik een VPN

Een VPN (Virtual private Network) zorgt voor meer digitale veiligheid en privacy. Heb je nog nooit een VPN gebruikt? Geen probleem, het is niet zo lastig als het lijkt. Er zijn tegenwoordig veel goede betaalde en onbetaalde VPN’s waar je uit kunt kiezen. Als je een VPN gebruikt is je internetgebruik niet compleet veilig en anoniem, maar je data (denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden, adresgegevens en betaalgegevens) wordt wel beter beschermd. Check hier nog vier redenen waarom het gebruik van een VPN een goed idee is om jezelf te beschermen online.

2. Gebruik een password manager

Waarom je een sterk wachtwoord moet gebruiken voor je online accounts hoeven we je (hopelijk) niet uit te leggen. Het is ook een goed idee om een password manager te gebruiken om die voor je op te slaan. Alle wachtwoorden onthouden is immers niet altijd makkelijk. Een password manager slaat je verschillende wachtwoorden veilig op.

Er zijn veel verschillende password managers met verschillende functies. Zo genereren sommige tools ook onkraakbare wachtwoorden voor je, synchroniseren ze wachtwoorden tussen je verschillende apparaten en functioneren ze als authenticatie-apps. Bekijk hier 5 bekende password managers die het proberen waard zijn.

1Password password manager
1Password password manager (Afbeelding: 1Password)

3. Stel twee-factor-authenticatie in

Het is belangrijk om een goede beveiliging in te stellen voor je verschillende apparaten en apps voor veilig internet gebruik en veilig gebruik van je apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoord, vingerafdrukherkenning of een irisscan. Kies altijd voor de sterkste authenticatie op je apparaat zodat echt alleen jij hem kunt ontgrendelen. Zo is een ‘gebaar’ om je smartphone te ontgrendelen of een patroon op het beeldscherm niet enorm veilig. Het vet van je vingers kan namelijk verraden wat de beweging op je scherm is.

De belangrijkste tip als het om het vergrendelen van je apparaten gaat is om twee-factor-authenticatie in te stellen. Dit geldt overigens niet alleen voor je apparaten maar ook voor accounts van bijvoorbeeld je mail, bankieren-apps en social media.

4. Gebruik antivirus voor je laptop en computer

Antivirus software is zo geïnstalleerd en heeft veel voordelen. Zo beschermt sommige software je laptop of computer in real-time en waarschuwt deze je voor websites die niet deugen. Zo ben je veiliger op het internet en is ook jouw apparaat, met daarop jouw wachtwoorden en persoonlijke informatie, beter beschermd.

Er bestaan veel verschillende antivirus programma’s. Hier hebben wij vijf gratis opties voor Mac op een rij gezet.

antivirus avast
Avast gratis antivirus software voor Mac (Afbeelding: Avast Security)

5. Veilig internetten? Dan is openbare wifi geen goed idee

Als je in een café of in de trein zit is het verleidelijk om gebruik te maken van het openbare wifi-netwerk. Die is overigens gratis. Als je inlogt op verschillende accounts, je aan het werk bent of je een online transactie wil doen dan is het echter niet een goed idee een openbaar wifi-netwerk te gebruiken. Veilig internet is namelijk niet gegarandeerd op een openbaar netwerk. Heb je wat extra MB’s in je databundel? Gebruik dan een afgeschermde wifi-hotspot van je smartphone als je een laptop of tablet wil gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Veilig op het internet: 5 essentiele diensten en tools om jezelf te beschermen
Sluiten