Veilig op internet: 5 tips om je privacy online te vergroten

Zowel onbewust als bewust delen we veel persoonlijke informatie online. Dit is soms haast onoverkomelijk. Het internet is zo’n groot onderdeel van onze dagelijkse bezigheden dat we het soms simpelweg voor lief nemen daarvoor een stukje privacy in te leveren. Internet is handig en voor velen van ons tegenwoordig zelfs onmisbaar. Dat maakt het nog belangrijker om je online privacy niet uit het oog te verliezen.

Het internet brengt risico met zich mee voor het beschermen van onze identiteit, privacy en de veiligheid van onze elektronische communicatie. Denk bijvoorbeeld aan ons chat- en mailverkeer, maar ook aan online transacties. Verklein de risico’s die je online loopt door jezelf zo goed mogelijk te informeren over online privacy. Hieronder vind je een aantal 5 tips om jezelf online mee te beschermen. De een ligt wellicht wat meer voor de hand dan de ander, maar doe er je voordeel mee.

1. Check de privacy-instellingen van je social media accounts

Bij het aanmaken van je account op Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, TikTok en Whatsapp heb je verschillende keuzes moeten maken met betrekking tot de privacy van je account. Waarschijnlijk heb je Facebook of Instagram jaren geleden aangemaakt en heb je daarna nooit meer nagedacht over de privacy-instellingen. Daarom is het goed deze nog eens te checken. Veel van jouw persoonlijke informatie ligt namelijk voor het grijpen doordat je die zelf jaren geleden hebt ingevuld. Daarnaast ben je ook nog steeds getagged in een aantal gĂȘnante foto’s uit 2008 die je misschien beter kunt verwijderen. Meer leren over hoe je ‘onzichtbaar’ kunt blijven op Facebook? Lees er hier meer over.

Facebook haatmemes beloning
Facebook CEO Mark Zuckerberg (Afbeelding: ANP/Josh Edelson / AFP)

2. Log na gebruik uit van je social media accounts en mail

Klaar met het scrollen door je tijdlijn of het checken van je mail? Log dan uit van de app of website om je online privacy te beschermen. Wanneer je uitlogt verbreek je de verbinding tussen jou en het platform. Gebruikte je Facebook of Instagram en blijf je ingelogd na gebruik? Dan kunnen deze apps je blijven tracken (via GPS) ook als je de app niet open hebt.

We moeten hierbij wel de voetnoot maken dat het erg lastig (of onmogelijk) is om geen spoor achter te laten via social media. Zo zijn Instagram en Whatsapp bijvoorbeeld in handen van Facebook. Denk je dat je het wint van Facebook door je Facebook-profiel privé te maken? Maar is je Instagram-profiel wel nog steeds openbaar? Dan vier je een overwinningsfeest om niks. Het is simpelweg erg lastig om je online privacy volledig te beschermen als je (veelvuldig) social media gebruikt. Toch is uitloggen na gebruik een manier om je privacy tot op bepaalde hoogte te beschermen.

3. Online privacy: beperk SPAM mail

Je ontvangt misschien om de dag, of zelfs dagelijks een aantal SPAM mails. Deze zijn irritant, daar zijn we het allemaal over eens. Het is helaas vrijwel onmogelijk om deze irritante mails niet te ontvangen. Je kunt het aantal SPAM mails in je inbox wel beperken door deze mails ongeopend in de prullenbak te kieperen.

Toch nieuwsgierig en open je een van deze mails? Klik dan nooit op een link die er in staat. Zelfs niet als er in staat dat je een miljoen euro of een vakantie naar de Malediven hebt gewonnen. Met een klik op zo’n link kun je namelijk een potentieel virus of malware binnenhalen op je toestel. Daarnaast laat een klink op de link zien dat je mailadres actief is waarna dit voor commerciĂ«le doeleinden kan worden gebruikt.

dark mode gmail outlook
Gmail (Afbeelding: ANP. Photo by: Fabian Sommer/dpa)

4. Online privacy en online betalingen: Geef nooit zomaar je creditcardgegevens

Online aankopen doen is snel en gemakkelijk. Het heeft echter ook zijn gevaren voor je online privacy. Deze tip lijkt misschien logisch, maar helaas gaan er meer mensen dan je denkt de fout in met het verstrekken van hun creditcardgegevens online. Vraagt iemand per email naar je creditcardgegevens? Stuur die dan nooit. Ook niet als het klaarblijkelijk om een email van je bank lijkt te gaan.

Doe je een online aankoop? Dan is het belangrijk altijd te checken of de website waarop je een betaling wilt uitvoeren veilig is. Dit kun je zien URL in de zoekbalk. Begint die met ‘https’ dan is het een veilige website. Ook verschijnt in dit geval een slotje of sleuteltje in de zoekbalk.

Let wel op: dit betekent dat het betaalproces veilig is. Het zegt dus niets over de identiteit van de website host/verkoper.

online shoppen online privacy
Online shoppen / online privacy (Afbeelding: ANP / XTRA / Koen van Weel)

5. Klik niet zomaar op ‘OK’

Bij het bezoeken van websites komen er regelmatig pop-ups in beeld. Klik niet zomaar op ‘OK’, ‘Ik geef toestemming’, of ‘Doorgaan’ als je niet weet wat de voorwaarden zijn waaronder je naar de volgende pagina gaat. Dat brengt je online privacy namelijk erg in het geding.

We zeggen niet dat je de volledige algemene voorwaarden van iedere download moet lezen (dat doen we namelijk zelf eerlijk gezegd ook niet), maar wees je er wel van bewust waar je mee akkoord gaat. Lijkt de website waarop je zit malafide of niet veilig? Download er dan geen bestanden van of open geen links. Zo voorkom je dat er spyware op je apparaat wordt gedownload.

Reageer op artikel:
Veilig op internet: 5 tips om je privacy online te vergroten
Sluiten