Zonder deze regels kun je openbare WiFi-verbindingen beter negeren

Apps Sam Dille 7 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

We mogen eindelijk weer reizen. Of je nu naar een verre bestemming afreist, of het plaatselijke café opzoekt: je krijgt te maken met openbare WiFi-verbinding. Hoewel deze verbindingen onschuldig lijken, kunnen ze voor een hoop problemen zorgen. Tijd voor een opfriscursus.

Gebruikers die verbonden zijn met hetzelfde WiFi-verbinding kunnen makkelijk jouw gegevens tracken. Dit is niet alleen een privacyprobleem, maar heeft ook grote gevolgen voor je online-veiligheid. Gelukkig kun je jezelf beschermen op verschillende manieren.

4 manieren om veilig te blijven op een openbaar WiFi-verbinding

Veilig blijven op een openbare WiFi-verbinding is helemaal niet moeilijk. De meeste maatregelen zijn als het goed is automatisch op je pc geïnstalleerd. Een makkie dus! Als je deze vier opties gaat gebruiken is de kans groot dat jouw onlinegegevens niet worden misbruikt door derden.

1. Let goed op welke WiFi-verbindingen je gebruikt

Allereerst is het belangrijk dat je de openbare netwerken zorgvuldig uitkiest. Al helemaal als je laks bent met andere beschermende maatregelen. Iedereen kan namelijk makkelijk het online verkeerd scannen dat verbonden is op een WiFi-verbinding. Het enige wat je hoeft te doen is een programma installeren dat deze gegevenspakketten kan opslaan. Wissel je onversleutelde gegevens uit met een website, dan ligt je gevoelige informatie ongetwijfeld voor het oprapen.

Internetten op luchthaven
Op een luchthaven kun je meestal veilig internetten. (Afbeelding: Unsplash)

Vermijd daarom netwerken waar je de beheerders niet van kent. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Warenhuizen, hotels en luchthavens zijn bijvoorbeeld redelijk veilig. Ze stellen hun WiFi niet in om gebruikers te bespioneren. Let ook op de spelling van netwerknamen. Als netwerken een rare naam hebben, zijn die meestal niet zuiver. Met deze maatregel ben je er nog lang niet. Omdat iedereen toegang heeft tot openbare WiFi, heb je een aantal extra beveiligingen nodig.

2. Schakel firewall in

Het open laten van de TCP- en UDP-poorten van je computer is vergelijkbaar met boodschappen doen zonder de voor- en achterdeur op slot te doen. Om jezelf optimaal te beschermen tegen hackers, heb je een dus een virtueel slot nodig. Dat is wat firewall-software doet. Op Windows 10 en 11 heeft je pc standaard een firewall ingeschakeld. Mocht het bij jou om wat voor reden dan ook niet ingeschakeld staan, dan kun je dit gelukkig makkelijk instellen. Ga naar de instellingen. Typ vervolgens ‘Firewall- en netwerkbeveiliging in de zoekbalk. Hier kun je handmatig de firewall-bescherming inschakelen. Heeft jouw pc geen ingebouwd firewall-programma, dan kun je deze ook downloaden.

Firewall inschakelen
Zo schakel je Firewall in op een Windows pc. (Afbeelding: PCWorld)

3. Gebruik zoveel mogelijk HTTPS-websites als je openbare WiFi gebruikt

Wanneer je websites bezoekt, moet je ervoor zorgen dat gegevens worden verzonden via een gecodeerde verbinding. Gebeurt dit niet, dan kan iedereen die dezelfde WiFi-verbinding gebruikt de gegevens zien die tussen jou en de website worden uitgewisseld. Dit omvat alle gevoelige informatie, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Met een gecodeerde verbinding kunnen andere mensen alleen zien op welke website je bent. De meeste websites doen dit tegenwoordig automatisch, maar sommige oudere sites hebben dit nog niet. Je browser waarschuwt je wanneer je niet optimaal beschermd bent, maar je kan dit ook handmatig opzoeken. Het enige waar je naar hoeft te zoeken is ‘https’ aan het begin van de hyperlink.

HTTPS verbinding op Google
Hier controleer je zelf of je goed beschermd bent. (Afbeelding: PCWorld)

4. Schakel een VPN in

Andere mensen kunnen dus, ook met een gecodeerde verbinding, zien op welke website je bent. Als je Google gebruikt of de tijd doodt op TikTok, kan dat je misschien niet schelen. Toch zijn er momenten waarop je dit liever niet wilt, zoals tijdens het controleren van je banksaldo. Je kunt je privacy beschermen door de internetactiviteit via een virtueel privénetwerk (VPN) te routeren. Om het te gebruiken, maak je eerst verbinding met de Wifi. Vervolgens koppel je de VPN. Daarna kun je gewoon internetten zoals je gewend bent. Al je internetverkeer gaat via de servers van de VPN. Deze controleert het netwerkverkeer en zorgt ervoor dat jouw gegevens niet uitgewisseld worden met de websites die je bezoekt en andersom.

WiFi op de maan: nieuwe startup heeft grote plannen voor de ruimte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen