Jelle van Es
Jelle van Es Gaming 26 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

De belangrijkste verbeteringen die de Xbox Series X brengt

Eind dit jaar kunnen we aan de slag met een nieuwe spelcomputer in de vorm van de Xbox Series X. Van die nieuwe spelcomputer hebben we al het één en ander gezien. Deze week hadden we onder andere de Xbox Games Showcase, waarin diverse games werden getoond. Maar daarvoor is er al veel bekendgemaakt over de functies van de nieuwe spelcomputer.

Om je een beetje op weg te helpen in de jungle van informatie hebben we de belangrijkste verbeteringen die de Xbox Series X ons brengt op een rij gezet. Op die manier krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten.

Smart Delivery

Wie bang is om nu nog games te kopen voor de Xbox One, omdat diezelfde game ook op de Xbox Series X verschijnt, kan die angst eigenlijk gelijk wegnemen. De nieuwe spelcomputer werkt namelijk met een techniek genaamd Smart Delivery, waar de meeste games gebruik van maken. Dat betekent dat wanneer je een game voor de Xbox One hebt gekocht en die is beschikbaar vor de nieuwe spelcomputer, je automatisch een versie krijgt voor de Series X. Op die manier hoef je dus niet bang te zijn dat je een dubbele aankoop moet doen als blijkt dat de next-gen versie echt een stuk mooier is.

Xbox Series X Assassin’s Creed Valhalla
Assassin’s Creed Valhallais een titel die gebruik maakt van Smart Delivery (Afbeelding: Ubisoft)

Quick Resume voor meerdere titels

Eén van de grote verbeteringen die de huidige generatie spelcomputers bracht, was de mogelijkheid om verder te gaan waar je gebleven was wanneer je de spelcomputer in stand-by modus zet. Op die manier hoef je dus niet elke keer het volledige opstartscherm te doorlopen en alle laadtijden te ervaren. Met de Xbox Series X komt Quick Resume terug en wordt het zelfs verbeterd. Het gaat mogelijk zijn om meerdere games in een soort slaapstand te zetten en tussen te wisselen. Handig wanneer jij losgaat met Halo Infinite, maar je kinderen Fortnite willen spelen. Als zij klaar zijn, kun jij dan via deze functie gelijk losgaan.

Kortere laadtijden voor de Xbox Series X

En wanneer je dan losgaat op de Xbox Series X met een game, dan zullen ook de laadtijden zelf flink verkort worden. Wellicht dat het iets langer gaat duren dan op de PlayStation 5, waar dit wellicht de belangrijkste functie is, maar korter wordt het zeker. Een voorbeeld hiervan werd al een tijd geleden geven met State of Decay 2. Waar die game op de Xbox One X 50 seconden nodig heeft om een savefile te laden, daar doet dezelfde game dat op het nieuwe platform in 8 seconden. Dat is een flinke vooruitgang.

Visuele verbeteringen

Dit is natuurlijk een schot voor open doel, maar games die worden uitgegeven op de Xbox Series X zullen gaan profiteren van de verbeterde kracht van de nieuwe spelcomputer. Als we puur kijken naar de specs, dan wordt dit de krachtigste spelcomputer op de markt. Verwacht games die uiteindelijk kunnen gaan werken met 120 FPS of in een 8K-resolutie. Daarnaast kun je ook verbeterde lichteffecten opschrijven dankzij de ray tracing technieken.

Xbox Series X specificaties
De kracht van de Xbox Series X (Afbeelding: Microsoft)

Je Xbox One-gear kun je meenemen naar de Xbox Series X

Mocht je momenteel veel geïnvesteerd hebben in de diverse accessoires voor de Xbox One, dan kun je die gewoon meenemen naar de Xbox Series X. De nieuwe controller verschilt bijvoorbeeld niet heel erg veel van de controller die je nu gebruikt, zodat je die kunt meenemen. Hetzelfde geldt voor een eventueel stuurtje of een specifieke headset. En natuurlijk heeft de nieuwe spelcomputer het voordeel dat alle games van de Xbox One er op werken. Veel daarvan draaien overigens ook nog beter, omdat ze automatisch gebruik kunnen maken van de kracht die de nieuwe spelcomputer biedt.

black game controller on black textile
Deze controller werkt gewoon (Afbeelding: Artiom Vallat)

Wil je meer weten over de Xbox Series X? Dan kun je terecht op de officiële pagina van de spelcomputer. Wil je meer lezen over gaming in het algemeen? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De belangrijkste verbeteringen die de Xbox Series X brengt
Sluiten