Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 20 jul 2020

Verenigde Arabische Emiraten gaan voor het eerst naar Mars

De Verenigde Arabische Emiraten hebben voor het een missie naar een andere planeet gestart. Ze stuurden gisterenavond een satelliet naar Mars.

De ruimte lijkt steeds meer een internationale prestigestrijd te worden. Terwijl de Verenigde Staten langzaam naar een bemande missie naar Mars aan het werken zijn, zitten ook andere landen niet stil. Zelfs een land als de Verenigde Arabische Emiraten heeft zijn zinnen gezet op de rode planeet. Het land lanceerde afgelopen zondag zijn Hoop-satelliet naar de planeet. Het is voor het eerst dat de VAE een missie naar een andere planeet sturen. In totaal kost het 200 miljoen dollar.

Hoop naar Mars

De missie van Hoop zou oorspronkelijk al afgelopen dinsdag plaatsvinden. Toen stelde men de missie nog uit naar donderdag, maar uiteindelijk is het zondag geworden. Dit was te wijten aan het slechte weer, waardoor de lancering niet kon doorgaan. Gelukkig lukte het zondag alsnog, want anders had het land twee jaar moeten wachten. Dat komt doordat de afstand richting Mars nu gunstig is vanwege de stand van de planeet. Toch duurt het nog wel even voordat de satelliet de rode planeet bereikt. De reisduur is geschat op ongeveer zeven maanden.

Naast dat de satelliet voor de Verenigde Arabische Emiraten natuurlijk een prestigeproject is om het vijftig jarig jubileum van het land te vieren, heeft het ook een missie. De VAE willen met de Marssonde meer te weten komen van het klimaat en weer op de rode planeet. Ook wil het land kijken hoe de atmosfeer van de planeet eruitziet en waar het uit bestaat.

Nog veel meer missies op de planning

De Verenigde Arabische Emiraten zijn zeker niet het enige land met een missie naar Mars. Ook China en de Verenigde Staten willen deze maand naar de planeet toe. Als eerste gaat China. Zij wil tussen 20 en 25 juli naar de rode planeet. De Verenigde Staten gaan dat vijf dagen later doen. Die hebben een lancering gepland op 30 juli. Overigens worden de missies van de twee laatstgenoemde landen wat lastiger. Beide grootmachten willen zowel een satelliet als een lander naar Mars sturen. Overigens is de VS al aanwezig op Mars. De Curiosity rijdt er al rond.

Wil je de beelden van de lancering van Mars-missie van de Verenigde Arabische Emiraten zien? Kijk dan de video hieronder.

Reageer op artikel:
Verenigde Arabische Emiraten gaan voor het eerst naar Mars
Sluiten