Mark Hofman
Mark Hofman Tech 21 mei 2019

Verenigde Staten doet stap terug: Huawei tegemoet gekomen

De strijd tussen Huawei en de Verenigde Staten bereikte afgelopen week het hoogtepunt. Eind vorige week tekende Trump een uitvoerend bevel, Google trok zondag de stekker uit de Android-licentie en maandagochtend volgden Qualcomm en Intel in de ban richting Huawei. Maar nu doet de VS toch echt een stap terug en krijgt de Chinese producent iets meer speelruimte. 

Huawei tegemoet gekomen door de Verenigde Staten

Volgens de Verenigde Staten spioneert het immens populaire Huawei voor de Chinese regering. Het tech-bedrijf zou volgens Amerika software in hun producten stoppen om dit mogelijk te maken. Het gevolg van de verdenkingen is een lange strijd waarin Huawei, vooral de afgelopen zeven dagen, het zwaar te verduren heeft gekregen. Donald Trump tekende een uitvoerend bevel waardoor de producent op een zwarte lijst kwam te staan. Hierdoor werd Google gedwongen om de Android-licentie van Huawei in te trekken en konden chipmakers als Qualcomm en Intel geen zaken meer doen met de producent. Huawei werd in een hoek gedreven, maar lijkt voorlopig toch nog adem te kunnen halen.

De Financial Times meldt vanmorgen dat de regering van de VS de ban richting Huawei heeft uitgesteld. Ondanks het feit dat het land in handelsoorlog is met China, komt de regering Huawei tegemoet. De Chinese producent heeft een handelslicentie gekregen van drie maanden, waardoor zaken doen met bedrijven uit Amerika voorlopig nog mogelijk is. Dit betekent dus dat Google de Android-licentie niet perse hoeft in te trekken en dat Qualcomm en Intel gewoon zaken kunnen blijven doen. Of de desbetreffende partijen dat ook daadwerkelijk doen, is op dit moment nog onbekend.

Huawei popup camera P Smart Z

Maar er zitten uiteraard ook een aantal restricties aan de licentie.

De restricties van de licentie

De licentie geldt de komende drie maanden alleen voor bestaande producten van Huawei. Dit houdt in dat Google, Intel en Qualcomm dus handel kunnen drijven met de producent om alle bestaande diensten te onderhouden. Denk hierbij aan het uitrollen van software-updates en patches, om de huidige netwerken en producten te blijven onderhouden. De toekomst van Huawei en zijn producten is hierbij dus nog steeds onzeker. Zo weten we bijvoorbeeld niet wat de huidige ontwikkelingen betekenen voor de nieuwe Mate 30 line-up die halverwege dit jaar verwacht wordt.

Huawei zit dus nog steeds in een lastige positie, maar krijgt wel iets meer speelruimte van de VS.

Reageer op artikel:
Verenigde Staten doet stap terug: Huawei tegemoet gekomen
Sluiten