Dominick Vietor
Dominick Vietor Smartphones 4 dec 2019
Leestijd: 15 minuten

[VERGELIJKING] Wat is de beste budgetsmartphone? WANT probeerde er vijf voor je uit om het antwoord te vinden!

De smartphonemarkt is sowieso al onoverzichtelijk en vol, maar misschien nog wel het drukste segment is dat van de budgetsmartphones. Tussen de twee- en driehonderd euro heb je de keuze uit nieuwe budgettoestellen en oudere hogere middenklassers van bijna alle merken. Wat is eigenlijk de beste budgetsmartphone? WANT zoekt het uit in deze vergelijking van vijf betaalbare middenklassers.

Het goede nieuws is in ieder geval dat je tegenwoordig voor zo’n €250 al een prima smartphone kunt kopen. Alle geteste toestellen kosten ongeveer €250 en geen ervan is echt slecht. Voor de basistaken zijn ze allemaal ruim voldoende. Ook hebben ze alle vijf een modern ontwerp met een groot scherm aan de voorkant, een prima accu en goede batterij. Snel genoeg zijn ze allemaal, maar daar beginnen de verschillen wel te komen. De chipsets en prestaties van deze vijf toestellen lopen aardig uiteen. Verder zijn vooral de camera en de software van de smartphones onderscheidende factoren.

In de selectie van smartphones hebben we zowel populaire wat oudere smartphones als nieuwe toestellen meegenomen. Die populaire oudgedienden – de Samsung Galaxy A50 en Huawei P30 Lite – zijn de toestellen waar je misschien het snelste op uitkomt als je naar een budgetsmartphone op zoek bent. Het zijn immers de producten die je in winkels en online overal voorbij ziet komen. Zoals je verderop in deze test kunt lezen betekent dat echter niet dat ze het beste zijn. De titel van beste budgetsmartphone van het moment is namelijk voorbehouden aan een van de nieuwere toestellen uit deze test. In die categorie strijden de Nokia 6.2, Xiaomi Redmi Note 8 Pro en Motorola Moto G8 Plus mee.

Benieuwd welk toestel wint? Check dan de video hieronder, of lees verder op de volgende pagina’s.

Standaard ontwerp

Het ontwerp van middenklasse smartphones heeft tegenwoordig nogal wat van elkaar weg en dat is ook bij dit vijftal te zien. Van voor zijn ze bijna niet te onderscheiden en de algemene opbouw is hetzelfde.  Een plastic frame, een glazen of glas-achtige achterkant en een voorkant met een kleine notch in het scherm. Dat is het recept van het ontwerp van al deze vijf smartphones.

De Nokia 6.2 steekt er wat mij betreft qua afwerking bovenuit: hij heeft een matte zijkant en een echte glazen achterkant. De oplichtende powerknop is een leuke touch en de algehele uitstraling is goed. Nadeeltjes: de Nokia 6.2 is als enige niet in een bijzondere kleurvariant of gradiënt verkrijgbaar en de randen rond het scherm zijn het dikste van alle besproken toestellen.

De Samsung Galaxy A50 en Motorola Moto G8 Plus vallen in negatieve zin op vanwege hun plastic achterkant; vooral omdat die wat sneller krast dan de glazen achterkanten van de andere toestellen. Daar staat tegenover dat de Moto G8 Plus stereospeakers heeft en waterafstotend is. Dat laatste geldt ook voor de Xiaomi Redmi Note 8 Pro trouwens. De Samsung Galaxy A50 heeft als enige van de besproken toestellen een vingerafdrukscanner in het scherm. Dat werkt wat trager, maar geeft het toestel een moderne uitstraling omdat er geen fysieke scanner meer zichtbaar is.

Budgetsmartphones vergelijking overzicht
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Hoewel de trend duidelijk is dat audiojacks op smartphones verdwijnen, zijn deze er alle vijf nog van voorzien. Top! Verder beschikken alle toestellen over NFC en hebben ze allemaal ruimte voor twee simkaarten. Bij de Xiaomi, Motorola en Huawei moet je kiezen tussen die tweede simkaart of een geheugenkaart, de Samsung en Nokia hebben ruimte voor een tweede simkaart én een geheugenkaart.

Een echte winnaar aanwijzen op ontwerpvlak is lastig. In de basis zijn de vijf toestellen erg vergelijkbaar; de Motorola Moto G8 Plus en Xiaomi Redmi Note 8 Pro hebben een streepje voor met hun bescherming tegen water. Motorola doet daar nog eens stereospeakers bovenop. De Nokia 6.2 komt het meest luxe over, maar dat is met een kleine marge. Welke je het mooiste vind, is verder vooral een persoonlijke keuze.

Schermen schelen flink

Zoals de meeste middenklasse smartphones hebben de besproken toestellen een langgerekt full HD+ scherm. De P30 Lite is met zijn 6,15 inch het kleinste, de Redmi Note 8 Pro met zijn 6,5 inch het grootste. Welk scherm qua weergave het beste bij je past ligt eraan wat je wilt. Voor de meeste mensen zal de Samsung Galaxy A50 met zijn amoledscherm winnen. Die heeft de beste kijkhoek en geeft de meest spetterende kleuren weer. Bovendien is het contrast oneindig en is zwart écht zwart.

Lees je veel op je smartphone, dan is de Motorola Moto G8 Plus waarschijnlijk de beste budgetsmartphone voor jou. Die heeft na de Samsung de mooiste kleuren, maar wint het qua witbalans. Daardoor ziet alles er net wat realistischer uit, maar is vooral tekst met een witte achtergrond mooier. Handig als je aan het appen, browsen of twitteren bent, bijvoorbeeld. Qua witbalans scoren de Nokia 6.2 en Samsung Galaxy A50 het minste.

Budgetsmartphones vergelijking schermen
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Ook functioneel zijn er de nodige verschillen. Ze hebben allemaal een nachtmodus die blauw licht filtert; de Samsung en Xiaomi hebben als aanvulling daarop een donkere modus. Dat betekent dat je een zwarte achtergrond met witte letters erop krijgt in plaats van andersom. Of je dat alleen ‘s avonds wilt voor meer rust aan je ogen of de hele dag omdat je het gewoon mooi vind, kun je zelf kiezen. De Nokia 6.2 heeft als enige een modus die de witbalans aanpast afhankelijk van het omgevingslicht. Op zich leuk, maar omdat die witbalans toch al niet zo best is heb je er niet gek veel aan.

Goed in zware taken, of juist snel in de praktijk?

Opvallend genoeg hebben alle smartphones in deze test een andere chipset. De Samsung Galaxy A50 en Huawei P30 Lite hebben er een van eigen makelij. Nokia en Motorola hebben bij Qualcomm geshopt; Xiaomi klopte bij MediaTek aan voor het belangrijkste stukje hardware van zijn telefoon. Je kunt wel zeggen dat Xiaomi de beste aankoop heeft gedaan: de MediaTek Helio G90T-chip uit de Redmi Note 8 Pro is als enige gebaseerd op de modernste chipdesigns van ARM en dat merk je. Bij zware taken zoals gamen en het bewerken van video’s is de Xiaomi simpelweg het snelste.

De andere vier smartphones hebben allemaal vergelijkbare chip-architectuur en lopen ook niet heel veel uiteen qua prestaties bij zware taken. De Nokia 6.2 loopt wat dat betreft iets achter, maar je merkt er niet heel erg veel van. Qua ruwe power wint de Xiaomi Redmi Note 8 Pro dus, gevolgd door de Motorola, Huawei, Samsung en Nokia.

Budgetsmartphones vergelijking Redmi Note 8 Pro
De Xiaomi Redmi Note 8 Pro is de krachtigste van de besproken smartphones (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

In het dagelijks gebruik belangrijker is echter de software-optimalisatie van de toestellen. Daar zijn nogal wat verschillen. De Nokia 6.2 en Motorola Moto G8 Plus voelen bij lichte taken het snelste, wat ongetwijfeld te maken heeft met de bijna schone Androidsoftware. Huawei scoort wat dat betreft ook nog behoorlijk goed; Samsung en Xiaomi hebben beiden nog werk aan de winkel. Zowel de Galaxy A50 als de Redmi Note 8 Pro haperen weleens, wat de gebruikservaring negatief beïnvloedt.

Al met al is de Xiaomi Redmi Note 8 Pro het krachtigste. Dat maakt ‘m voor powerusers de beste budgetsmartphone. Het is echter de Motorola Moto G8 Plus die er met zijn goede balans tussen processorkracht en software-optimalisatie met de gouden plak op het gebied van prestaties vandoor gaat.

Goede batterijen met twee uitschieters

Voor de batterijen van deze smartphones geldt allereerst dat ze allemaal voldoende scoren. Je komt er met intensief gebruik de dag mee door, en dat is het belangrijkste. Twee toestellen vallen op met duidelijk betere batterijprestaties dan de anderen: de Xiaomi Redmi Note 8 Pro en de Huawei P30 Lite. Die eerste houdt het nog een stukje langer vol dan de Huawei trouwens.

Erg verwonderlijk is dat niet: de Xiaomi Redmi Note 8 Pro heeft met zijn accu van 4500mAh duidelijk de grootste accu van de vijf toestellen. De Huawei P30 Lite heeft opvallend genoeg met 3340mAh juist de kleinste accu. Zo zie je maar hoeveel goede stroommanagement van de software uit kan maken.

Uiteenlopende software

Over die software gesproken: die verschilt nogal bij deze vijf toestellen. Ze draaien allemaal op Android 9, maar daar houden de overeenkomsten wel op. Eigenlijk komen alle smaken wel voorbij. De Nokia 6.2 heeft volledig schone Android One software met als groot voordeel 2 jaar updategarantie en 3 jaar beveiligingsupdates. De Motorola Moto G8 Plus heeft bijna schone Androidsoftware met een paar handige toevoegingen van Motorola. Denk aan een klokwidget die aangeeft of het gaat regenen en schudden om je zaklamp aan te zetten. Op zich handige toevoegingen, maar de keerzijde is dat de updategarantie een jaar korter is dan bij de Nokia. 1 jaar functionele updates en 2 jaar beveiligingsupdates.

De Samsung Galaxy A50 heeft de OneUI van Samsung en biedt wat mij betreft een goede balans tussen functionaliteit en gebruiksgemak. De interface is grafisch rustig, heeft gewoon een hoofdmenu en werkt eenvoudig. Bovendien heeft Samsung handige functies toegevoegd, zoals de mogelijkheid om screenshots van een lange pagina te maken of de optie om twee WhatsApp-accounts naast elkaar te draaien.

Huawei en Xiaomi hebben de software nog sterker aangepast, zoals Chinese fabrikanten dat graag doen. Huawei’s EMUI is op zich niet heel verkeerd. Grafisch is het aan de drukke kant, maar prima. Functioneel is er veel toegevoegd. Het grootste nadeel is dat Huawei vrij sterk ingrijpt op achtergrondprocessen, waardoor sommige apps minder lekker werken. Dat levert dan wel weer die goede batterijduur waar ik het eerder over had op. Xiaomi’s MIUI lijkt qua filosofie wel op de EMUI van Huawei en grijpt ook stevig in op processen op de achtergrond. Het nadeel is alleen dat de interface soms nogal onhandig is ingedeeld, bijvoorbeeld bij de instellingen. Bovendien heb je niet de mogelijkheid om een hoofdmenu met apps te gebruiken: al je apps komen op de homescreens terecht.

Wat mij betreft is de verliezer op softwaregebied duidelijk de Xiaomi Redmi Note 8 Pro, gevolgd door de Huawei P30 Lite. De Samsung, Nokia en Motorola zijn qua software allemaal prima en hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Daarbij moet ik wel zeggen dat het nogal persoonlijk is welke software je het prettigste vindt en ik ook mensen ken die juist zweren bij Xiaomi’s MIUI. Mocht je het echt niet weten: loop een winkel binnen en probeer de verschillende Androidschillen even uit. Dat helpt je te bepalen wat de beste budgetsmartphone op het gebied van software is.

Steeds meer camera’s

De opmars van meerdere camera’s is snel gegaan. Een jaar geleden was het hebben van drie camera’s op je smartphone nog uniek. Inmiddels is het zo normaal dat alle toestellen in deze budgetvergelijking ten minste drie camera’s op de achterkant hebben.

Ik moet wel zeggen dat er daarvan eigenlijk maar twee zinvol zijn: de derde is in alle gevallen een dieptesensor die weinig toevoegt. De Xiaomi Redmi Note 8 Pro heeft nog een vierde sensor: een 2-megapixel macrocamera. Daar kun je leuke creatieve dingen mee doen, maar de kwaliteit is nogal matig. Enfin; hieronder bespreek ik de kwaliteit van de camera’s op deze smartphones die wel zinvol zijn.

Meer pixels helpen bij goed licht

De resoluties van de hoofdcamera’s lopen uiteen van 16 megapixel in de Nokia 6.2 tot 64 megapixel in de Xiaomi Redmi Note 8 Pro. De Motorola en Huawei hebben beiden een 48-megapixelcamera en de Samsung Galaxy A50 heeft een 25-megapixelcamera. Overigens zijn dat niet de resoluties waarin deze smartphones standaard foto’s maken. Dat is 16 megapixel bij de Nokia en de Xiaomi en 12 megapixel bij de andere toestellen. De rest van de pixels helpen mee om extra details op te vangen.

Zo lang de lichtomstandigheden goed zijn, werkt dat prima. De Xiaomi Redmi Note 8 Pro kan dan ook de mooiste foto’s maken bij goed licht. Ze zijn mooi van kleur, super detailrijk en als je ervoor kiest om de volledige resolutie van 64 megapixel te gebruiken kun je er ver op inzoomen.

Budgetsmartphones camera vergelijking daglicht
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Ook de Samsung Galaxy A50, Huawei P30 Lite en Moto G8 Plus maken foto’s met mooie kleuren bij goed licht. De A50 scoort op het eerste gezicht misschien het beste, met een hoge dynamische range en vrij consistente prestaties. Helaas zijn de foto’s die het toestel maakt niet erg scherp, dus je moet er niet te ver op inzoomen. De Nokia 6.2 is bij goede lichtomstandigheden de duidelijke verliezer. De kleurbalans van foto’s valt vaak te groen of paars uit en de foto’s zijn niet erg detailrijk.

Matig licht, matige foto’s

Worden de lichtomstandigheden slechter, dan merk je duidelijk dat dit allemaal budgettoestellen zijn. Zelfs de beste budgetsmartphone is niet in staat om ‘s avonds consistent mooie kiekjes te maken. Er zijn echter wel verschillen en de nachtmodus weet bij sommige toestellen best mooie resultaten neer te zetten zolang het onderwerp van de foto niet beweegt.

De Samsung Galaxy A50 en Motorola Moto G8 Plus doen dat het beste. De Huawei P30 Lite heeft op zich ook een nette nachtmodus, maar maakt foto’s helaas meestal te donker. De Redmi Note 8 Pro doet het niet verkeerd zolang je niet te ver op de foto inzoomt; als je dat wel doet komen er nogal wat defecten in de beeldverwerking en ruis naar voren. De Nokia 6.2 verliest het op cameragebied ook in het donker.

Budgetsmartphones camera vergelijking nachtmodus
Foto’s geschoten in de nachtmodus Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Schiet je niet in nachtmodus omdat je geen tijd hebt om te wachten of je onderwerp beweegt? Dan scoort geen van de toestellen echt goed, maar zijn het de Samsung, Nokia en Motorola die het beste scoren. De Nokia verliest het ook in dat geval duidelijk.

Overall heeft de Motorola Moto G8 Plus de beste camera in het donker, maar het is de vraag hoeveel waarde je daaraan moet hechten. Hij is immers nog steeds niet echt goed.

Groothoekcamera’s met verrassende resultaten

De Nokia 6.2 verliest het met zijn hoofdcamera duidelijk, maar scoort met zijn groothoekcamera verrassend genoeg het beste. De groothoekcamera van de Nokia maakt foto’s met de mooiste kleuren en meeste details. Ze hebben ook het meeste ruis, maar dat wil ik als de rest goed in orde is wel voor lief nemen.

Verder valt op dat de Samsung als enige een wijdere beeldhoek heeft. Kwalitatief scoort hij echter het slechtste: foto’s zijn een beetje wazig. De Huawei P30 Lite en Xiaomi Mi Note 8 Pro zitten in de middenmoot met hun groothoekfoto’s.

Budgetsmartphones camera vergelijking groothoek
Foto’s geschoten met de groothoekcamera Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De Motorola Moto G8 Plus doet helaas niet mee aan deze test. Hij heeft wel een groothoekcamera, maar die is alleen te gebruiken als ‘actioncam’. Dat wil zeggen: een videocamera met een grote beeldhoek en vrij sterke beeldstabilisatie. Geinig is ook dat die een kwartslag gedraaid is, waardoor je de telefoon verticaal kunt houden en toch horizontale filmpjes schiet. Een soort GoPro in je smartphone; best leuk. Maar ja, geen groothoekfoto’s dus.

Conclusie: dit zijn de beste budgetsmarpthones

Vooruit, de titel van beste budgetsmartphone die ik in de introductie van dit artikel aankondigde kan ik niet uitdelen. Daarvoor lopen de voorkeuren van verschillende gebruikers simpelweg teveel uiteen. Gelukkig kan ik wel twee beste budgetsmartphones van dit moment aanwijzen. Dat zijn de Xiaomi Redmi Note 8 Pro en de Motorola Moto G8 Plus.

Ben je een echte poweruser maar wil je niet teveel geld uitgeven? Dan moet je bij de Xiaomi Redmi Note 8 Pro (€240) zijn. Die is van de geteste toestellen het krachtigste, heeft de beste batterij en kan bij goed licht de beste foto’s maken. Ook het ontwerp is een voordeel: dat is met zijn gedeeltelijke bescherming tegen water en infrarood-afstandsbediening lekker functioneel. Het grootste nadeel van dit toestel is zijn software: de MIUI is onoverzichtelijk, tast de werking van apps soms aan en hapert zo nu en dan.

Als je daar problemen mee hebt, dan moet je bij de Motorola Moto G8 Plus zijn. Dat is vanwege zijn fijne, goed geoptimaliseerde software en allround goede functies de beste keuze voor ‘normale gebruikers’. Het scherm, de camera, het waterafstotende ontwerp en de prestaties zijn allemaal erg goed, wat zorgt voor een fijne gebruikservaring in de dagelijkse praktijk. Kleine toevoegingen als de stereospeakers en actioncam zijn leuk en de telefoon gaat nergens echt onderuit. Het is alleen jammer dat de groothoekcamera geen foto’s kan maken en de Moto G8 Plus is met zijn €270 de duurste van de geteste smartphones.

Budgetsmartphones vergelijking overzicht
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Dan zijn er nog de Samsung Galaxy A50 en Huawei P30 Lite; twee oudgedienden die in de middenmoot scoren en allebei €250 kosten. De Samsung maakt met zijn amoledscherm, flitsende ontwerp met in-display vingerafdrukscanner en consistente camera een goede eerste indruk. Alleen qua prestaties en camerakwaliteit kan hij net niet mee met de beste toestellen uit deze test. De Huawei P30 Lite valt een beetje op door zijn goede accu en overall prima presterende camera. Hij steekt echter nergens zijn kop echt boven het maaiveld uit en scoort op de meeste vlakken vooral erg gemiddeld.

De Nokia 6.2 is de duidelijke verliezer van deze test. Hoewel hij met zijn €230 de goedkoopste is en als duidelijk pluspunt de Android One-software heeft, overtuigt hij verder niet. Het scherm, de camera, de prestaties; ze zijn allemaal net een stapje slechter dan die van de andere geteste toestellen. Alleen vanwege de software en de luxe uitstraling is de 6.2 nog enigszins het overwegen waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
[VERGELIJKING] Wat is de beste budgetsmartphone? WANT probeerde er vijf voor je uit om het antwoord te vinden!
Sluiten