Huawei Mate 20 en Honor View 20 vergeleken: overtroeft Honor zijn grote broer?

Huawei-broertje Honor werd de afgelopen maanden opnieuw in de markt gezet; om het op te nemen tegen prijsvechters als Xiaomi. Hoewel het misschien niet de bedoeling is, blijven ook de toestellen van Huawei niet buiten schot. Zo neemt het vlaggenschip van Honor, de View 20, het bijvoorbeeld op tegen de Huawei Mate 20 in bijna dezelfde prijsklasse. Maar wie van de broertjes is eigenlijk het beste? In deze vergelijking zoeken we het uit.

High-end prijsvechters

Toen ik onlangs de Honor View 20 reviewde, was ik daar erg tevreden over. Het is een uniek toestel dat er mooi uitziet, maar vooral ook een toestel dat erg goed scoort ten opzichte van zijn prijs van €550. Collega Mark dacht daar bij de Huawei Mate 20 heel anders over. Ten tijde van de review kostte die echter €800, terwijl hij nu voor nog geen €600 verkrijgbaar is. Bijna net zo goedkoop als de Honor View 20 dus.

Honor View 20 vs Huawei Mate 20 uitgelicht

Daarmee hebben beide smartphones zich ontpopt tot ware high-end prijsvechters, die toevallig ook het nodige van elkaar weg hebben. Zo hebben ze allebei een Kirin 980-octacoreprocessor, die naar huidige standaarden erg snel is. De accucapaciteit bedraagt bij zowel de Honor als de Huawei 4000mAah, wat ervoor zorgt dat je op z’n minst prima de dag doorkomt.

Modern ontwerp maakt verschil

Een aantal maanden kan in de wereld van smartphoneontwerp veel verschil maken, en dat doet het in dit geval ook. Waar de Huawei Mate 20 tijdens zijn lancering nog voorop liep door zijn druppelnotch, is de Honor View 20 inmiddels al een stapje verder. Die heeft alleen nog maar een klein gaatje in de hoek van het scherm voor de selfiecamera.

Honor View 20 vs Huawei Mate 20 notch

Nog een voordeel van die Honor: de achterkant. Die is bij de Huawei Mate 20 al mooi met zijn opvallende kleuren en in sommige versies zelfs lichte textuur. De Honor doet daar duidelijk een schepje bovenop. Hij heeft een opvallende en in mijn ogen erg mooie glazen achterkant die het licht in een soort V-vorm reflecteert. Dat geeft een unieke en moderne look.

Honor View 20 vs Huawei Mate 20 notch

Los daarvan zijn de twee smartphones qua ontwerp aan elkaar gewaagd. Ze hebben allebei een vingerafdrukscanner op de achterkant, een mooie afwerking en een audiojack. Waterdicht zijn ze niet, al is de Mate 20 wel waterafstotend.

De Mate 20 is met zijn 6,5-inch scherm net wat groter: het scherm van de Honor View 20 meet 6,4 inch. Dat zijn trouwens beiden ips lcd-schermen, waarbij die van de Huawei een iets betere witbalans heeft.

Gelijke prestaties

Ik had het al even over de hardware van de twee toestellen: die is nagenoeg gelijk. Ze hebben allebei een Kirin 980-chip en een 4000mAh-accu. Een verschil is dat de View 20 6GB werkgeheugen heeft; de Mate 20 moet het doen met 4GB. Op dit moment merk je daar in de praktijk trouwens niet zoveel verschil van.

Honor View 20 vs Huawei Mate 20 software

De software is ook grotendeels gelijk, hoewel de naam anders is. Huawei noemt zijn Androidschil de Emotion UI en Honor heeft de Magic UI. Ze komen echter uit dezelfde stal en verschillen functioneel slechts op de kleinste details.

Camera maakt het verschil

Functioneel het grootste verschil tussen de twee smartphones is zonder twijfel de camera. Hoewel de fotokwaliteit en kleurweergave van de twee telefoons grotendeels overeen komt, zijn de camera-opstellingen totaal verschillend.

Huawei is gegaan voor een erg nuttige en bewezen opstelling met drie camera’s: een gewone 12-megapixelcamera, een 8-megapixel zoomcamera en een 16-megapixel groothoekcamera. Dat zorgt voor ongekende flexibiliteit en is wat mij betreft een uitstekende oplossing.

Honor View 20 vs Huawei Mate 20 camera

Honor pakt het wat innovatiever aan, wat niet erg goed uitpakt. De gewone 48-megapixelcamera maakt standaard 12-megapixelfoto’s, maar heeft wel de mogelijkheid veel details vast te leggen. So far so good. De tweede camera is een misser wat mij betreft. Dat is een TOF 3D-camera, die diepte kan meten en 3D-scans kan maken van objecten. Zo kun je bijvoorbeeld een stuk fruit opmeten om erachter te komen hoeveel calorieën erin zitten. Klinkt leuk, maar in de praktijk werkt het matig en heb je er niet zoveel aan.

Conclusie: gewaagde concurrenten

Als je een cameraliefhebber bent is de conclusie dus simpel: dan moet je bij de Huawei Mate 20 zijn voor die extra flexibiliteit. Als je niks geeft om een groothoek- en zoomcamera, wordt de keuze een stuk lastiger. De View 20 en Mate 20 zijn simpelweg erg aan elkaar gewaagd. De Mate 20 heeft een wat mooier scherm; de View 20 beschikt over extra werkgeheugen. En zo zijn er nog wat kleine verschillen.

Maar het ontwerp geeft uiteindelijk de doorslag: ga je voor de opvallende en moderne Honor View 20, of juist de wat grotere en meer behouden Huawei Mate 20? Die keuze is aan jou. In ieder geval staan beide smartphones goed hun mannetje én zijn ze relatief betaalbaar.

Reageer op artikel:
Huawei Mate 20 en Honor View 20 vergeleken: overtroeft Honor zijn grote broer?
Sluiten