Daniel Koster
Daniel Koster 1 feb 2017

Waarom we (nog steeds) de verkeerde vraag over de tablet stellen

We stellen altijd een bepaalde vraag als we het over tablets hebben. Hierbij maakt het niet uit of het over de tablet van Apple, Google, Samsung of een andere techgigant gaat. De vraag? Of-ie een ander apparaat gaat vervangen. Die vraag moeten we echter niet meer stellen.

Het gaat er namelijk niet om of een nieuw stuk technologie anderen gaat vervangen. Tenminste, niet altijd. Laten we de producten van Apple nemen. Dat geldt namelijk voor de iPad (en stiekem ook voor de Apple Watch).

De iPad is geen laptop of iPhone

De iPad is niet gemaakt om de laptop of de iPhone te vervangen. Toch is dat vaak de vraag die je hoort. De iPad is een product met een eigen functie. Die weer toevoeging is in het arsenaal van Apple. De vraag die je dan wel moet stellen? Of de iPad een bestaansrecht heeft.

En dat is wél een goede vraag om te stellen.

De vraag over de tablet die wél telt?

De vraag is dus of de tablet uitzonderlijk genoeg is om zich tussen de smartphones en laptops van weleer te begeven. Dat-ie op dat moment dan nog een onderscheidende functie heeft. De vraag of-ie de laptop of smartphone gaat vervangen doet er niet toe. De vraag is wat je er aan hebt.

En dat is wél een goede vraag om te stellen. Want de tablet kan zeker handig zijn. Het apparaat is heerlijk om in bed te Netflixen of een artikel te lezen. Apps zoals RollerCoaster Tycoon werken er top op. Dat gepriegel, daar heb je geen last van.

RollerCoaster Tycoon Classic review

Wat wil jij anno 2017 van je device zien?

Maar, is-ie onderscheidend genoeg? Wat verlangen we anno 2017 van een apparaat? Dat weten we wel. Het apparaat moet lang meegaan, mobiel, dun en licht zijn, apps ondersteunen en er slick uitzien. In vrijwel alle functionaliteiten is de tablet dan een uitkomst.

Maar wat is dan het probleem? Want ook bij ons heeft de tablet niet onze harten veroverd. Waarom? Omdat we de noodzaak van het apparaat niet zien. Het apparaat onderscheidt zich niet genoeg van de smartphone of laptop en is ook niet bruikbaarder dan deze apparaten. Wat heb je nou écht aan de tablet?

Beantwoord de vraag eens, techgiganten

Totdat techgiganten die vraag weten te beantwoorden, zal de tablet worden vergeleken met andere apparaten. Zal er worden gesteld dat de tablet een grote smartphone of een alternatief is voor de laptop. Tot er een duidelijke (en vooral onderscheidende) functie van de tablet wordt gevonden, blijft dat zo. Toch maar één van deze laptops kopen dus?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom we (nog steeds) de verkeerde vraag over de tablet stellen
Sluiten