Noah Korevaar
Noah Korevaar Duurzaamheid 24 feb 2017
Leestijd: 5 minuten

Verkiezingen komen er aan: wat gaan politieke partijen doen aan groene energie?

Op 15 maart mogen we weer stemmen. In ons vorige overzichtsartikel hebben we op een rijtje gezet wat politieke partijen aan jouw privacy gaan doen. Vandaag checken we wat ze willen doen om groene energie te promoten, en zo het milieu een handje te helpen.

Wat gaan politieke partijen doen aan groene energie?

Het zal nog even duren voordat elektrische auto’s en andere groene oplossingen goedkoper worden dan fossiele brandstoffen. Helaas, want dat zorgt ervoor dat grote bedrijven er niet echt wat voor voelen om over te stappen. Dat geldt ook voor de doorsnee consument overigens.

Dat is zonde. We hebben immers al die innovatieve oplossingen die het milieu moeten verbeteren, maar dan moeten we ze wel gebruiken. De overheid speelt daar een belangrijke rol in.

Zo kan minder belasting heffen op milieuvriendelijke oplossingen helpen. Bedrijven worden hiermee gestimuleerd om voor het groene alternatief te gaan. En dat is anno 2017 ontzettend belangrijk. Maar hoe denken de politieke partijen daarover?

We lopen ver achter

Laten we maar gelijk de groenste politieke partij erbij pakken: GroenLinks. De linkse partij maakt meteen duidelijk hoe belangrijk het groene energie vindt: “Nederland loopt ver achter op Duitsland en Denemarken. Heldere politieke keuzes zijn nu nodig.”

GroenLinks wil dat de regering stopt met schaliegas, en vervuiling of verspilling van energie gaat beboeten. Zo moeten grote vervuilers meer gaan betalen, zodat zonne- en windenergie meer ruimte krijgen. Dat levert volgens de partij niet alleen meer banen op, maar maakt Nederland ook onafhankelijker van bijvoorbeeld Rusland.

Ook de CDA wil dat Nederland onafhankelijker wordt: “sommige energie leverende landen gebruiken het gas, de elektriciteit of olie die ze leveren als drukmiddel. Nederland dient daarom de eigen leveringszekerheid veilig te stellen.”

Dat kan volgens de partij door over te stappen op duurzame energie, maar ook door de import van fossiele brandstoffen te spreiden. En in Nederland zelf? Daar wil het CDA meer investeren in lokale duurzame oplossingen. De winst moet dan weer terug naar de samenleving.

Ook voor de Partij van de Dieren is groene energie een belangrijk onderwerp. Huizen, bedrijven en publieke gebouwen moeten volgens de partij netto-energieleveranciers worden in plaats van energieverbruikers.

Burgers en bedrijven moeten aldus de website van de partij zelf energie op gaan wekken. Zo kunnen we voor 2050 stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen.

Het is tijd voor fiscale prikkels

De SP wijst er op dat de overheid meer moet gaan ingrijpen met ‘fiscale prikkels’. Zo wordt het aantrekkelijk voor de burger om op zijn energieverbruik te letten. Daarvoor moeten volgens de partij de regelingen en energiebelasting veel transparanter worden. Op deze manier zien mensen ook hoe ze hun gebruik kunnen beïnvloeden, en wat dat natuurlijk oplevert.

Verder vindt de SP dat Kern- en kolencentrales geen toekomst hebben, en wil het de gaswinning in Groningen verlagen. Internationale samenwerkingen zijn ook een goed idee volgens de partij, maar het wil geen opgelegde Europese Energie-Unie.

De D66 zette een duidelijke titel boven zijn pagina over groene energie: ‘einde aan fossiel’. D66 wil van de grijze, vervuilende industrie naar een groene en schone toekomst. Daarvoor wil het kolencentrales sluiten en schaliegas verbieden.

Daarnaast wijst de politieke partij er ook op dat we qua gas steeds afhankelijker worden van Rusland. Dit kan allerlei geopolitieke problemen opleveren. Over ongeveer tien jaar zullen we meer gas nodig hebben voor onze eigen huishoudens en bedrijven, dan dat we zelf kunnen produceren. Op naar duurzame alternatieven dus!

Ook de PVDA wil voor 2050 geheel onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. “Daarom willen we zo snel als mogelijk af van kolencentrales. Ook kernenergie heeft geen toekomst.” Duidelijk dus.

Daarnaast wil de partij het gebruik van duurzame energie stimuleren door de energiebelasting op aardgas te verhogen en op elektriciteit te verlagen. Ook over elektrische auto’s is de PVDA zeer duidelijk: “In 2025 worden alleen nog emissieloze nieuwe personenauto’s, motoren, bromfietsen en scooters worden verkocht.”

De echte energiebronnen van de toekomst zijn nog niet ontdekt

De VVD loopt iets minder hard van stapel. Het erkent dat investeren in duurzame energie noodzakelijk is, maar wil er minder subsidiegeld in gaan steken. Waarom? Hierom: “de echte energiebronnen van de toekomst zijn nog niet ontdekt. En dus willen wij nu nog niet kiezen voor één bepaalde energiebron.”

Daarom moeten subsidies meer gericht worden op innovatie, aldus de politieke partij. Zo krijgen onderzoekers en ondernemers volgens de VVD meer de ruimte om de energiebron van de toekomst te vinden.

DENK wil dat de overheid het goede voorbeeld gaat geven. Daarom moet de overheid volgens de politieke partij aantoonbaar honderd procent duurzame energie inkopen. Daarnaast moeten bedrijven die in het buitenland het milieu schaden, vooral in ontwikkelingslanden, volgens DENK in het openbaar ten schande worden gemaakt.

Elektrische auto's

Ook wil DENK dat er vanaf 2018 enkel energieneutrale gebouwen worden gebouwd. Daarnaast moet groene energie het speerpunt worden van Nederlandse innovatie en onderzoek. Duidelijk!

Groene energie: een no-brainer

De verschillen tussen de politieke partijen zijn qua dit onderwerp moeilijker te ontdekken. Bijna iedereen is immers voor groene energie, dat is een no-brainer.  Toch is het duidelijk dat de ene partij agressiever naar een groen Nederland toe wil dan de ander. Klik op de namen van de politieke partijen om meer te ontdekken over hun groene plannen.

Check wat de grote politieke partijen aan jouw privacy gaan doen! Of bewonder hier alvast een aantal bijzondere groene start-ups die de overheid alvast een handje helpen. En wat ons betreft mag de Nederlandse overheid wel een voorbeeld nemen aan Singapore!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkiezingen komen er aan: wat gaan politieke partijen doen aan groene energie?
Sluiten