David van Benthem
David van Benthem | LinkedIn Digital 18 februari 2020

Justin Bieber beschuldigd van plagiaat: dit is hoe het zit

Het nieuwe album van Justin Bieber was afgelopen vrijdag amper uit of hij werd al beschuldigd van plagiaat. Een melodie van een van zijn nummers zou al eerder zijn gebruikt en daar sprong het internet bovenop.

De daadwerkelijk claim wed gemaakt door de artiest Asher Monroe. Zijn nummer ‘Synergy’ zou teveel gelijkenissen hebben met het nieuwe nummer ‘Running Over’ van Justin Bieber. Toch bleek al heel snel dat de Canadees niets verkeerd had gedaan. De boosdoener? Een sample met een royaltyvrije licentie die je gewoon op website Splice.com kan kopen.

Makers van Despacito zorgen voor plagiaat verwarring

Splice is een online webshop waar makers van muziek samples kunnen kopen om die zonder problemen in hun eigen nummers te gebruiken. Het bedrijf werkt met bekende producenten samen, waaronder de makers van de zomerhit ‘Despacito’. Splice is in deze markt geen kleine speler, aangezien er vorig jaar al meer dan 60 miljoen samples per week op de website beluisterd werden.

Vergelijk ze zelf:

De sample die zowel Justin Bieber als Monroe gebruikten voor hun muziek is afkomstig van de Britse artiest Laxcity. Door de sample lijkt het nummer van de Canadese popster veel op het nummer van Monroe. Hoewel het logisch is om dat te linken aan plagiaat, is dat hier niet het geval. Zelfs jij kan de sample van Laxcity kopen en zorgeloos een eigen plaat ermee opnemen.

Zelfs Shazam ziet door de samples het bos niet meer

Doordat dezelfde samples gebruikt worden kan muziekherkenningsdienst Shazam in de war raken. Dat is bij Bieber en Monroe niet het geval. Hoewel Monroe soms alleen de sample van Laxcity laat klinken, gooit Justin Bieber er nog meer klanken overheen. Écht hetzelfde zijn beide nummers dus niet.

Laxcity greep al snel naar de telefoon om duidelijkheid te scheppen. In een tweet liet hij weten dat iedereen zijn sample kan gebruiken als hij of zij daarvoor betaald heeft. Justin Bieber reageerde daar weer vervolgens op om de Brit te bedanken voor zijn aandeel in het nieuwe album van de Canadees:

Justin Bieber gaat vrijuit

Intussen heeft Laxcity zijn Twitter bio aangepast. “Check out my Splice sample pack for that sweet JB melody sample.” Het is duidelijk voor wie Laxcity meer sympathie heeft. Voor Monroe is het een duidelijk les: denk twee keer na voordat je een wereldartiest beschuldigt van plagiaat.

Reageer op artikel:
Justin Bieber beschuldigd van plagiaat: dit is hoe het zit
Sluiten