Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Fotografie 22 mei 2016

Vernieuwende compositieregels laten je anders over fotografie nadenken

Fotografie is verre van simpel. Om prachtige foto’s te schieten moet je namelijk over kennis van licht en compositie beschikken. Aangezien compositieregels cruciaal zijn voor het schieten van fraaie foto’s delen we graag tips uit. Onlangs gaven wij deze 9 simpele tips over compositie. Nu komen hier twee nieuwe compositieregels bij die je fotografie skills naar een hoger niveau tillen. Doe er je voordeel mee.

De twee nieuwe compositieregels die je skills polijsten

Fotograaf James Allen Stewart besloot de oude compositieregels te doorbreken en bedacht twee nieuwe regels waarmee je meer dynamiek kunt bewerkstelligen. De eerste regel is dat je een balans tussen donker en licht moet vinden. Volgens Stewart oogt donker ‘zwaar’ en dit trekt zo alle aandacht op zichzelf. Echter, licht werkt juist andersom en is er geen aandachtspunt te zien. Dus als je hier een balans in kunt vinden, is het mogelijk om de aandacht naar het brandpunt van de afbeelding te brengen.

‘Lees’ de foto’s van links naar rechts

De meeste talen worden van links naar rechts geschreven en gelezen. Daarom is het volgens Stewart logisch om afbeeldingen op deze manier te inspecteren. Zijn advies is dan ook om je foto’s van links naar rechts af te lezen. Het is de bedoeling dat je in de afbeelding een verhaal ziet. Vervolgens check je of dit met de afbeelding overeenkomt. Is het logisch verdeeld, is het brandpunt te snel in het beeld gebracht of is er ├╝berhaupt iets dat niet klopt? Dan kun je ervoor kiezen de foto om te keren. Deze twee compositieregels worden overigens in een video uitgebreid besproken. Je checkt ‘m hieronder:

Bovenstaande compositieregels zijn natuurlijk niet de norm. Door te experimenteren kom je achter wat beter voor jou werkt. Maar dankzij deze twee nieuwe regels kun je tot nieuwe inzichten komen die je fotografie skills naar een hoger niveau tillen. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring. Welke regels vind jij beter werken en heb je tips die je graag wilt delen? Laat het ons hier weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vernieuwende compositieregels laten je anders over fotografie nadenken
Sluiten