Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 28 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Anti-Facebook app Vero is opeens razend populair

“Less social media, more social life.”, dat is de slogan van het redelijk nieuwe social media platform Vero. Het woord Vero betekent “waarheid” en het is de bedoeling van de makers dat je gewoon jezelf kunt zijn op het sociale netwerk. Hiermee prikken ze richting Facebook en hoewel Vero al bestaat sinds vorig jaar April, lijken mensen onlangs pas opgeschud te zijn om de app gaan gebruiken. Zoveel mensen gingen opeens aan de gang met Vero, dat de servers het niet meer aankonden. 

“Fuck Facebook”

Dat Vero iets heeft tegen Facebook is duidelijk. Op het officiële account worden zelfs dingen geretweet zoals: “Join me on Vero. It’s a v carefully conceived & curated new social media site.  Fuck Facebook!”. Het social media netwerk claimt geen algoritmes te gebruiken, die gebruikers target en er zou ook geen gebruik worden gemaakt van traditionele reclames. In plaats daarvan zou er een soort abonnement komen en zouden verkopers tegen betaling producten kunnen aanbieden.

Vero als citroensorbet

Het sociale netwerk zet zichzelf neer als een zogenaamde palate cleanser, welke je smaakpapillen weer reset voor de volgende gang, zoals een citroensorbet. Hiermee wordt gedoeld op verschillende dubieuze zaken op Facebook, zoals de berichten dat Facebook gebruikers zou afluisteren. Bij Vero zou dit uiteraard niet aan de orde zijn en ze claimen alleen je naam, telefoonnummer en emailadres te nemen voor de registratie. Daarna zouden er wel gebruikersstatistieken van de app worden verzameld. Data zou echter alleen met goedkeuring van de gebruiker worden gedeeld.

Vero social media

Goede vriend, vriend of kennis

Verder zou het nieuwe netwerk gewoon een soort Facebook zijn. Je kunt je vrienden classificeren als “goede vriend”, “vriend” of “kennis”. Op deze manier kun je in makkelijk in de hand houden wie wat ziet. Verder kun je je foto’s, links en liedjes uploaden of films delen via themoviedb.org. Ook kun je links naar ibooks boeken delen of je locatie delen via Foursquare. Uiteraard hoort er ook een soort chat dienst bij, zodat je met je vrienden kunt babbelen.

Vero social media platform

Eerste miljoen accounts gratis

Het klinkt op zich wel ok, maar er lijkt niet echt een reden te zijn om opeens massaal aan de slag te gaan met Vero. Of toch wel? Onlangs kondigde het social media platform aan, dat de eerste miljoen gebruikers een levenslang gratis account krijgen. Het was na deze aankondiging dat de Vero app opeens megapopulair werd om te downloaden, met alle gevolgen van dien voor de servers. Dit heeft het netwerk uiteraard een enorme boost gegeven, maar de vraag is natuurlijk wel of deze toestroom van gebruikers door zal zetten, nadat de gratis accounts op zijn. In ieder geval schoot de app de top tien in van gratis apps en ging hij van nummer 19 naar nummer 3 in de Amerikaanse iTunes Social Networking lijst. Alleen de toekomst zal leren of Vero daar ook blijft hangen.

Hoewel social media een redelijk slechte reputatie heeft en er vaak wordt gesproken over de gevaren van social media voor jongeren en kinderen, lijkt het toch enigszins mee te vallen. Onderzoek toont aan dat jongeren veel kritischer zijn op social media dan gedacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Inverse

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Anti-Facebook app Vero is opeens razend populair
Sluiten