Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 4 feb 2019

Verrassing: Elon Musk geeft alle patenten van Tesla vrij

Elon Musk denkt veel verder vooruit dan enkel Tesla. De miljardair wil een elektrische revolutie op de automarkt teweeg brengen. Of Tesla of een andere fabrikant als winnaar uit die strijd komt, is in dat opzicht niet belangrijk.

Elon Musk geeft patenten vrij

Dat Musk er alles aan wilt doen om de technologische ontwikkelingen op gang te brengen, wordt nu opnieuw duidelijk. De ondernemer heeft bekend gemaakt dat alle patenten van Tesla vrijgegeven gaan worden. Wie vanaf nu ‘te goeder trouw’ de technologie van Tesla wilt gebruiken, zal niet dwarsgezeten worden door de autofabrikant in de juridische zin.

Je kunt als autofabrikant dus een Tesla kopen, uit elkaar halen en de technieken nabootsen. Dan hebben we het echter over zulke gespecialiseerde technologie, dat het niet in een dag na te bootsen is. Bovendien zit de kracht van Tesla juist in de efficiënte productie en het laag houden van de kosten.

Een patent overnemen staat dus niet gelijk aan direct kunnen concurreren. In een blogpost bevestigde de excentrieke miljardair “geen octrooirechtelijke procedures te beginnen tegen iemand die te goeder trouw onze technologie wil gebruiken.” Duidelijke taal dus.

Strijd tegen klimaatverandering

Voor Musk is het een belangrijke zet in het bestrijden van klimaatverandering. Door die patenten vrij te geven hoopt hij de elektrische ontwikkelingen te versnellen en zo de aarde te redden. Een nobel streven, zeker in een industrie waarin elk detail door heftig bevochten octrooien en patenten wordt beschermd.

Tesla Motors is opgericht om de ontwikkeling van duurzaam transport te versnellen”, aldus Musk. “Als we een manier vinden waarop we in staat zijn om op een verantwoorde manier elektrische, autonoom rijdende voertuigen te produceren, maar de intellectuele eigendomsrechten blijven beschermen, handelen we op een manier die tegengesteld is aan dat doel.”

De ondernemer staat bekend om zijn kritiek op octrooien. Volgens hem dienen octrooien namelijk slechts één doel: vooruitgang belemmeren. Hij wijst erop hoe enkel autofabrikanten en hun advocaten ervan profiteren, niet de industrie of de uitvinders zelf. Het staat innovatie in de weg.

Tesla wordt open-source

Toch moest Elon Musk zelf in de begindagen van Tesla patenten aanvragen. Anders zouden andere grote autobedrijven zijn technologie pakken en de markt overnemen.

“De realiteit is dat octrooien de beschermende functie verliezen. De markt voor elektrische auto’s is zo beperkt dat dergelijke wagens zelfs door de meeste grote fabrikanten niet worden geproduceerd.”

Bovendien is Musk realistisch als het om de impact van Tesla. “Voor Tesla is het onmogelijk om genoeg elektrische wagens te produceren om de milieucrisis aan te pakken,” aldus Elon Musk. “Mijn suggestie is vrij simpel: laat andere partijen elektrische auto’s maken, waardoor de wereld kan profiteren van de technologische vooruitgang. Wij zijn van mening dat het toepassen van de open-sourcefilosofie op onze patenten verstandig is. Het zal de positie van Tesla eerder versterken dan verminderen.”

 

NDTV

Reageer op artikel:
Verrassing: Elon Musk geeft alle patenten van Tesla vrij
Sluiten