Sam Dille
Sam Dille Games 26 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Niet elke PlayStation 5 blijkt hetzelfde: dit is het belangrijkst verschil

De PlayStation 5 is verkrijgbaar in verschillende versies. Sony heeft namelijk verschillende ventilatoren in haar spelconsoles opgenomen.

De ventilatoren zijn van verschillende fabrikanten. De ene fan heeft 17 blades en komt van fabrikant Nidec. De andere ventilator heeft 23 blades en is afkomstig van fabrikant Delta. De PlayStation 5 is niet de enige spelconsole waarbij Sony verschillende fans gebruikt. Dit gebeurde al eerder bij de fans van de PS4 Pro -en PS3-consoles. Verschillende bronnen hebben dit verborgen verschil ontdekt, zoals forumleden van populaire fora NeoGAF en ResetEra.

Sony gebruikt verschillende fans voor haar PlayStation 5

Franse nieuwswebsite Les Numériques heeft deze ontdekking ook gedaan. Ze hebben verder onderzoek gedaan en zijn erachter gekomen dat de fan met 17 blades meer geluid maakt dan die met 23 blades. Het geluidsverschil is te horen, maar nihil. Uit de tests van de Franse nieuwssite is gebleken dat het geluidsverschil zo’n 4 decibel bedraagt. Als je bedenkt dat 10 decibel een windstille dag in een rustig bos is, dan begrijp je dat dit verschil nauwelijks met het blote oor te horen is. De PlayStation 5 met een fan van 23 blades produceerde zo’n 39 decibel aan geluid, terwijl de variant met 17 blades 43 decibel uitzendt.

De fan met 17 blades heeft een wat ratelend geluid. Dit geluid komt voornamelijk van de motor van de fan. De ventilator met 23 blades heeft dit minder. De Franse nieuwssite heeft vijf verschillende consoles bekeken, waarvan er twee de fan van 23 blades hadden en drie er eentje hadden met 17 blades.

PlayStation 5 PS5 controller
De Dualsense controller. (Afbeelding: Sony)

De PlayStation 5 is voorzien van een ventilator om de spelconsole koel te houden. Als de spelconsole te warm wordt kunnen er belangrijke elementen uitvallen, waardoor de console zijn werk niet meer goed kan doen. De fan is daarom een cruciaal onderdeel van de console.

PS5 in beperkte oplage beschikbaar

De PlayStation 5 is eerder deze maand uitgebracht. Door de hoge opkomst, in combinatie met het coronavirus is de spelconsole helaas in beperkte oplage beschikbaar. Eerder deze week liet Sony via Twitter weten dat de PlayStation 5 de grootste PlayStation release tot nu toe is. Benieuwd wanneer Sony met een nieuwe voorraad komt, klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Niet elke PlayStation 5 blijkt hetzelfde: dit is het belangrijkst verschil
Sluiten