Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 25 dec 2017

Verslag: Fast & Furious Live trip – de films komen tot leven

De films uit de Fast and Furious serie staan bekend om zowel de spectaculaire actie als het grote aanbod van auto’s. Met acht films en een negende op komst is de franchise nog steeds razend populair. Vandaar dat men een paar jaar geleden het idee kreeg er een complete liveshow omheen te produceren. Dit project kreeg toezegging en zal in september ook in Nederland te zien zijn. Ik had echter de eer om naar Birmingham te mogen reizen en daar alvast een voorproefje te krijgen.

Dit verslag is geschreven door CineMartijn.

Fast & Furious Live

Fast & Furious Live is bedacht door Rowland French, die eerder producer was bij Top Gear. Nadat hij ook ervaring kon opdoen bij de liveshow van Top Gear kwam hij met het idee om ook een show te maken rondom de Fast and Furious reeks. French schreef op eigen houtje een script en liet dat lezen door Universal. Zij waren enthousiast en het team wat French had verzameld mocht het project gaan realiseren.

Fast & Furious Live

Men plaatste een vacature voor stuntrijders en kreeg maar liefst tweeduizend reacties. Daaruit werden slechts 11 mensen gekozen. Leuk om te zien is dat daar wel een aantal zeer ervaren mensen bij zitten. Sebastien Fouassier deed bijvoorbeeld stunts in films, waaronder Star Wars: Rogue One en Chris Burns zat in het Top Gear stuntteam. Naast stunts heeft Fast & Furious Live ook een verhaallijn, waarin acteurs Elysia Wren en Mark Ebulué de hoofdrol vertolken.

Gigantische productie

Ik was eigenlijk wel benieuwd naar het project. De Fast and Furious films mogen dan wel goed in elkaar zitten, maar of je er een interessante liveshow omheen kunt bouwen is nog maar de vraag. Ook was ik benieuwd of het voor iedereen geschikt zou zijn… Zou ik bijvoorbeeld ook mijn oma mee kunnen nemen? Aangezien ik daar ook acteurs en crewleden mocht interviewen, was het de perfecte gelegenheid om het ze persoonlijk te vragen.

In Birmingham aangekomen werd het direct duidelijk hoe groot de productie is. De repetities worden gehouden in een grote beurshal en men houdt continue in de gaten wie er naar binnenkomt. Dit om te voorkomen dat er informatie over het plot zal uitlekken. Desondanks waren de teamleden wel heel vriendelijk en daarnaast ook enthousiast. Dit enthousiasme was uiteraard ook terug te zien bij producers die de show introduceerde.

Voorproefje

Nadat we deze introductie hadden gekregen mochten we genieten van twee sequenties uit de show. Allereerst kregen we een voice-over te horen met daarin de stemmen van enkele hoofdrolspelers uit de films.
Gevolgd door een spectaculaire openingsscène met een paar van de mooiste auto’s. Naast de skills van de stunt drivers waren vooral de lichten indrukwekkend. Daarop volgde de zogeheten Miami sequentie en de Tokio Drift scene, waarbij de stunts kwamen kijken. Al met al een indrukwekkende belevenis, die mij nieuwsgierig maakte naar meer.

Fast & Furious Live Fast & Furious Live

Nadat we achter de schermen hebben kunnen kijken mochten we zelf de arena in. Dit natuurlijk om de interviews te houden:

Chris Hughes – Uitvoerend Producent

Hoe zou jij Fast & Furious Live omschrijven?
Het is de grootste autoshow ooit gemaakt met een verhaal dat je meesleept door de gehele franchise. De fans kunnen alle spectaculaire momenten herbeleven en ze dit keer niet op het scherm zien, maar recht voor hun neus.
Is de show alleen voor de fans of ook geschikt voor nieuwkomers?
Het is geschikt voor fans, autoliefhebbers maar ook families die zin hebben in een geweldig avondje uit. De show is een fantastisch spektakel en er is voor ieder wat wils.
Iedereen dus? Kan ik dan ook mijn oma mee nemen?
Ja! Je oma zal haar ogen uitkijken, je vriendin zal onder de indruk zijn en ook je broers en neefjes zullen het geweldig vinden.
Fast & Furious Live
Welke auto is je favoriet?
Persoonlijk vind ik de Ice Charger leuk. Dom’s Ice Charger uit Fast 8 is een beest van een voertuig. In onze show hebben we een gedeelte waarin de auto achterna wordt gezeten door een hittezoekende projectiel, dat is best indrukwekkend.
Is Fast 8 dan ook je favoriete film?
Ik vind ze eigenlijk allemaal leuk. Deel 2 heeft wel wat, maar 8 en 7 ook. Het liefst zou ik alle goede stukken eruit halen en ze bij elkaar voegen, zoals we bij deze show doen.
Waar haalde je de inspiratie vandaan?
Mijn collega´s en ik waren producer bij Top Gear live. Dat was een goede autoshow, maar we wilde graag een geweldige autoshow maken. Onze regisseur is als Fast and Furious liefhebber goed bekend met de franchise, dus we besloten om naar Universal te stappen om te vragen of we deze show mochten maken. Ze zeiden ja.
Wat zijn de grootste verschillen tussen deze show en die van Top Gear?
Fast and Furious Live is veel technischer. Er zijn meer special effects, meer herrie, meer knallen en meer spektakel…eigenlijk meer van alles.

Fast & Furious Live

Chris Burns en Michelle Westby – Stuntrijders

Hoe zouden jullie Fast & Furious Live omschrijven?
Chris: Fast and Furious Live is simpelweg het herbeleven van alle mooie momenten uit de filmfranchise. We nemen de mooiste scenes en doen ze recht voor je neus na.
Is de show alleen voor de fans of ook geschikt voor nieuwkomers?
Chris: De fans zullen het ongetwijfeld geweldig vinden maar omdat de show vol met spectaculaire effecten en technieken zit zal eigenlijk iedereen er door weggeblazen worden.
Stuntrijder klinkt als een droombaan voor velen, is het dat ook?
Chris: Jazeker, maar het is wel hard werken. Michelle en ik hebben keihard gewerkt en het is geweldig om binnenkort het resultaat te gaan zien.
Dus mensen onderschatten het werk wat hier ingaat?
Michelle: Ja, ik denk van wel. Zoals Chris al zei werken we heel hard en er komt behoorlijk wat bij kijken. Het is niet alleen het rijden zelf, maar ook het opletten dat je nergens tegenaan botst en volgens schema werkt.
Welke auto is je favoriet?
Chris: Een lastige vraag!
Michelle: Dat is moeilijk. Dan denk ik toch de Ice Charger vanwege zijn uniekheid.
Chris: Dat is een lastige. Vanwege mijn leidende rol heb ik alle voertuigen aangeschaft dus ben aan ze allemaal gehecht. Er slechts eentje kiezen is te vergelijken met je favoriete kind te moeten opnoemen.

Fast & Furious Live

Passieproject, maar hoe pakt het verhaal uit?

De interviews lieten nogmaals blijken dat Fast & Furious Live een echt passieproject is. Iedere betrokkene lijkt er met liefde aan te werken. Dit zorgt ervoor dat ik nog meer het idee krijg dat deze show absoluut de moeite waard gaat zijn. Ook omdat er zo gigantisch veel werk inzit. Naast stuntrijders en acteurs zijn er namelijk ook een hoop mensen die zich bezig houden met de visuele effecten.

Het enige waar ik nog sceptisch over ben is het verhaal. Het zal ongetwijfeld de moeite waard zijn, maar of het ook goed overgebracht gaat kunnen worden is nog maar de vraag. Dit omdat een film toch anders is dan een liveshow. Al kan het bij musicals ook, dus waarom niet eigenlijk?

Fast & Furious Live gaat een must worden voor zowel iedere autoliefhebber als fan van de Fast and Furious reeks. Of het verhaal een beetje zal overkomen kunnen we nog niet zeggen, maar qua stunts zit het wel goed. Gezien het spektakel gaat het ook voor nieuwkomers interessant worden. Ideaal voor een avondje uit dus. Moet jij binnenkort nog iemand trakteren en ben je die suffe musicals beu? De show Fast & the Furious Live is op 15 september te zien in de Ziggo Dome te Amsterdam.

Reageer op artikel:
Verslag: Fast & Furious Live trip – de films komen tot leven
Sluiten