Zuhre Orhon
Zuhre Orhon 12 mrt 2016

Vervelen lijkt nadelig, maar blijkt allerlei behaaglijke voordelen met zich mee te brengen

Ondanks onze ernstig geoccupeerde levens en overvolle agenda’s komt het weleens voor dat we ons vervelen. Je checkt voor de tienduizendste keer je smartphone of loopt naar de koelkast met de hoop dat er iets in ligt die je verveling wegneemt. Je zou daarom denken dat vervelen een onaangenaam fenomeen is. Dit blijkt minder waar te zijn. Wij leggen je uit waarom.

Momentje, even vervelen…

Volgens dit artikel suggereren onderzoekers dat een moment van verveling juist meer oplevert dan wanneer je constant bezig bent. Je gedachten kunnen afdwalen wanneer je geen taak uitvoert waar je veel energie in stopt. Dit zorgt op zijn beurt voor de meest creatieve ideeën. Daarnaast blijkt dat dagdromen voor meer productiviteit leidt. Ben je toe aan nieuwe ideeën, dan raden wij je aan om vooral even weg te dromen. Pas wel op dat het niet té lang duurt waardoor je straks op je donder krijgt.

Be bored, be happy

Een ander pluspunt van verveling is dat je meer doelgericht zult worden. Het blijkt dat verveling tot autobiografische planning leidt. Dit betekent dat je in deze staat van boredom je dagelijkse activiteiten arrangeert of toekomstplannen maakt. Nog een reden om je te vervelen wordt aangeprezen met het idee dat verveling je gelukkiger maakt. Te veel van iets is nooit goed, zo ook niet van opwinding. Dit kan ervoor zorgen dat je minder snel tevreden wordt van alledaagse dingen en het is daarom wel zo verstandig af en toe te unpluggen.

Verveel je je nog meer na het lezen van dit artikel? Dan hopen wij dat je hersenpan straks barst van creatieve ideeën. Verveel ze!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vervelen lijkt nadelig, maar blijkt allerlei behaaglijke voordelen met zich mee te brengen
Sluiten