Dominick Vietor
Dominick Vietor Tech 27 jun 2019

Toekomstmuziek: vijf smartphones om naar uit te kijken in 2019

Het is elk jaar hetzelfde liedje. In het voorjaar komen de meeste belangrijke smartphones met Android uit. In het najaar brengt Apple zijn nieuwe iPhones op de markt en volgt een tweede golf Androidtelefoons. Ook dit najaar is er weer genoeg om naar uit te kijken, dus. WANT zet de vijf dikste toestellen op een rijtje.

Verwachte smartphones 2019

Na de zomerstop komen de smartphone-aankondigingen rond half augustus weer op gang. Veel grote fabrikanten houden hun eigen evenement. Kleinere merken laten vaak zien wat ze hebben op het grote tech-evenement van het najaar: de IFA.

Welke toffe smartphones we verwachten in de tweede helft van 2019, lees je hieronder.

Samsung Galaxy Fold

We beginnen met een toestel dat eigenlijk al in de winkels had moeten liggen: de Samsung Galaxy Fold. De lancering van ‘s werelds eerste opvouwbare smartphone ging op z’n zachtst gezegd niet erg soepel. Gevolg: Samsung werkt nog hard aan een oplossing en de Fold is voorlopig nog toekomstmuziek.

Hoewel we deze bijna €2000 kostende telefoon aan niemand zouden aanraden, is het wel degelijk een toestel om naar uit te kijken. Voor het eerst kun je een smartphone in handen houden met een buigbaar scherm, wat an sich al heel tof is. De eerste gebruikservaringen met dit toestel zullen daarnaast belangrijke inzichten geven voor de ontwikkeling van toekomstige klaptelefoons.

Samsung Galaxy Fold

Apple iPhone 11

Natuurlijk slingert Apple ook dit jaar weer een nieuwe iPhone de markt op. De iPhone 11, iPhone XI of hoe Apple hem dan ook zal noemen. Na het behouden s-model van vorig jaar, krijgen we in 2019 weer een nieuw ontwerp voor onze kiezen. Naar verwachting blijft de voorkant van de nieuwe iPhone ongeveer hetzelfde. De vrij forse notch zal dus nog even blijven.

Achterop Apple’s nieuwe smartphones valt vooral de nieuwe camera-layout op. Een grote vierkante module biedt dit keer plaats aan een drietal lenzen. Zo kun je naast reguliere plaatjes ook groothoek- of zoomfoto’s maken.

Natuurlijk krijgen de iPhone 11 en iPhone 11 Max weer een betere chipset, uitgebreidere software en wat nieuwe features. Denk bijvoorbeeld aan draadloos snelladen, bi-directioneel draadloos laden, een onderwatermodus en een nieuwe nachtmodus voor de camera. Genoeg om naar uit te kijken dus.

Apple iPhone 11 renders

Samsung Galaxy Note 10

Na de Galaxy S in het voorjaar, volgt de Galaxy Note in de herfst. Dat zal in 2019 niet anders zijn. Alles wijst erop dat Samsung op 7 augustus de Galaxy Note 10 zal aankondigen. We verwachten dit jaar zelfs een vierdelige line-up, met de Galaxy Note 10, Galaxy Note 10 Pro en 5G-versies van beide toestellen. Die laatste twee smartphones zullen trouwens niet naar Nederland komen.

Als we de geruchten kunnen geloven – over het algemeen kan dat – krijgt de Note 10 een 6,3-inch scherm. De Note 10 Pro wordt een stukje groter met zijn 6,7-inch scherm. Op ontwerpgebied is het grootste verschil dat de punch hole notch naar het midden van het scherm verplaatst is. Verder verschillen de toestellen niet radicaal van de S10 en S10 Plus, behalve dat ze natuurlijk van het bekende pennetje voorzien zijn. Dat lijkt ten koste te gaan van de headphonejack: die zou op de Note 10 niet meer terugkomen.

Samsung Galaxy Note 10

Huawei Mate 30 Pro

Huawei-ban of geen Huawei-ban: in Shenzhen zijn ze druk bezig de Mate 30 Pro klaar te stomen voor release. Het zou zelfs kunnen dat dit het eerste reguliere vlaggenschip met 5G wordt. Het eerste reguliere Android-vlaggenschip, om precies te zijn. Want hoewel Huawei hard werkt om zijn eigen Android-alternatief van de grond te krijgen, lijkt de Mate 30-serie nog gewoon op Google’s OS te draaien.

Verder is er niet zo bijzonder veel bekend over dit nieuwe paradepaardje van Huawei. Het gerucht gaat dat de Mate 30 Pro een 6,7-inch scherm met een refresh rate van 90Hz krijgt. Onder de motorkap zou voor het eerst de nieuwe Kirin 985-chip te vinden zijn. Ongetwijfeld stopt Huawei weer een fenomenale camera in zijn smartphone, maar daar is voorlopig opvallend weinig over gelekt.

Huawei Mate 20 Pro camera
De Huawei Mate 20 Pro

 

Motorola RAZR

We sluiten af met een misschien wat onverwachte kandidaat. De Motorola RAZR. Nee, niet die RAZR. Het schijnt dat Motorola het iconische klaptoestel uit 2004 dit jaar nieuw leven in gaat blazen. Dat is al een aantal keer eerder gebeurd. Anno 2019 beschikken we echter over vouwbare schermpjes, en dat brengt leuke mogelijkheden met zich mee.

Zo zou de RAZR – net als in 2004 – een klein schermpje aan de buitenkant hebben. De binnenkant is helemaal vernieuwd en moet bijna volledig uit scherm bestaan. Hij onderscheidt zich van de meeste andere opvouwbare smartphones met zijn eenvoudige specificaties. Door bijvoorbeeld de topchipset van Qualcomm in te ruilen voor een goedkopere Snapdragon 710-processor probeert Motorola het toestel nog een beetje betaalbaar te houden. Of dat lukt is overigens de vraag: de eerste geruchten wijzen op een prijskaartje van 1500 dollar.

Verizon Motorola RAZR opvouwbare smartphone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Toekomstmuziek: vijf smartphones om naar uit te kijken in 2019
Sluiten