Video legt in simpele taal uit wat sluitertijd, ISO en diafragma is

Fotografie wordt steeds ingewikkelder. Dat komt door allerlei ontwikkelingen. Zo gaat de smartphonecamera steeds meer op de DSLR lijken. Die wordt daardoor van meer functies voorzien zodat jij nóg mooiere foto’s kunt maken. Maar dan moet je wel begrijpen hoe.

ISO, sluitertijd en diafragma

Hét belangrijkste van de fotografie is hoe jij omgaat met licht. Je dient jouw ISO, sluitertijd en diafragma volledig anders in te stellen bij veel- of weinig licht. En het valt ons op dat weinig mensen weten hoe ze met deze drie zaken moeten spelen. Daar kun je nu wat aan doen (uitleg volgt ook onder de video):

De video richt zich voornamelijk wat de ingewikkelde relatie is tussen licht en jouw camera. Hieronder kort de belangrijkste dingen die worden gezegd:

[accordion title=”De drie basisprincipes van fotografie”]

  • Sluitertijd: je bepaalt via de sluitertijd hoeveel licht er op je sensor valt. Het risico op een bewogen foto wordt groter naarmate de sluitertijd langer is.
  • Diafragma: via het diafragma bepaal je de opening van de lens. Je kunt zodoende bij een groter diafragma meer licht toelaten. Oftewel: wil je een korte sluitertijd, dan kun je het diafragma hoger zetten, en zo meer licht binnenlaten.
  • ISO: dan nog de ISO. Dat heeft te maken met wat er met het licht gebeurt als-ie je camera inkomt. Je kunt namelijk de lichtgevoeligheid van je camera aanpassen en dat doe je via je ISO. Als er weinig licht is, kun je de gevoeligheid van je sensor opschroeven via ISO.

[/accordion]

Doen, doen, doen

Uiteindelijk is dé manier om dit onder de knie te krijgen ermee te spelen. Dat betekende vroeger dat je er dan met je camera op uit moest. Maar ja, misschien heb je geen DSLR, maar wil je wel begrijpen hoe dit nou in de praktijk in zijn werk gaat. Probeer dan deze interactieve webtool uit. Die laat je spelen met camera-instellingen en je ziet meteen het resultaat.

Reageer op artikel:
Video legt in simpele taal uit wat sluitertijd, ISO en diafragma is
Sluiten