Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 29 mrt 2020

Videobellen tijdens thuiswerken: met deze 7 tips verloopt het soepel

Het is inmiddels duidelijk: de meeste van ons zitten thuis. We hebben een laptop op de keukentafel staan, moeten zelf onze koffie maken en zien onze collega’s of klanten alleen nog maar digitaal. Videobellen is op dit moment belangrijker dan voorheen en dan wil je uiteraard wel dat het goed gaat.

Nu kennen we allemaal wel de situatie waarin we de eerste tien minuten met zijn alle aan het schreeuwen zijn naar een computer. Of de momenten waarop opeens iemands gehele gezin staat te poseren voor de camera. Er zijn nu eenmaal momenten die laten zien dat videobellen nog wel eens mis kan gaan.

Daarom hebben we zeven tips voor je op een rij gezet, om dat videobellen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Iets dat fijn is wanneer je met collega’s belt, maar helemaal een zegen wanneer je dat met een klant doet.

Videobellen? Test de boel eerst!

We kennen het allemaal wel: het geschreeuw aan het begin van een gesprek. Videobellen gaat niet altijd van een leien dakkie. Zo gaat bij de een de camera niet aan, doet bij een ander het geluid het niet of staan de instellingen verkeerd.

Het is wat dat betreft goed om dit van te voren te voorkomen. Tijdens videobellen met directe collega’s kan er nog wel eens wat mis gaan, maar met klanten is het een no-go. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat alles van te voren goed is. Bel even met een directe collega, je vriendin of je moeder. Test de boel en ga dan pas aan de slag.

Zo kan een meeting bijvoorbeeld gewoon op tijd beginnen, zonder al dat gezeik.

Koptelefoon voor de concentratie

Het opzetten van een koptelefoon tijdens een videogesprek, is eigenlijk wel een must. Niet alleen hou je de herrie voor jezelf, maar het zorgt er ook voor dat je volledig gefocust bent op je gesprek.

Zeker een koptelefoon met noise-cancellation is aan te raden voor videobellen. Geen geluiden van buitenaf, lekker veel rust in het koppie en volledige focus op het gesprek. Ideaal!

Videobellen thuiswerken tips
“Horen jullie mij?” (Afbeelding: Harry Cunningham)

Videobellen? Tijd voor stilte!

Heb je een gezin thuis, een partner of woon je nog bij je ouders? Laat deze mensen dan weten dat je gaat videobellen met collega’s of met klanten. Je wilt namelijk niet dat er op de achtergrond een hoop geroep is tijdens een call met een grote klant. Of dat je partner zonder broek door het beeld komt lopen, terwijl jij met je baas aan het bellen bent. Een gek voorbeeld, maar je snapt wt ik bedoel.

Zorg ervoor dat het stil is om je heen en dat de mensen in je omgeving je even niet storen. Dan kan jij je rustig richten op je gesprek en weet de rest waar ze aan toe zijn.

Kies een goede achtergrond

Het kiezen van de juiste achtergrond is overigens ook helemaal geen verkeerde. Uiteraard maakt dit niet zo heel veel uit wanneer je met je directe collega’s belt, maar een stapje hoger op de ladder maakt al verschil. Je wilt bijvoorbeeld niet met de baas van je afdeling bellen, terwijl je met je hoofd tussen de schone was zit. Niemand hoeft te weten dat je Mickey Mouse onderbroeken je veel vertrouwen geven.

Zorg voor een strakke achtergrond of een opgeruimde achtergrond. Een hoop rommel is iets wat je wil voorkomen. En ga ook zeker niet voor raam zitten. Met tegenlicht in de lens ben jij zelf niet zo goed te zien. En dat vinden we allemaal jammer natuurlijk.

Videobellen thuiswerken tips
Nu zien ze dus dat je ergens anders bent (Afbeelding: Tim Gouw)

De juiste kleding voor videobellen

Tja, moeten we je nu echt uitleggen dat je klanten videobellen in pyjama niet zo’n heel slim idee is. Of kom je er zelf wel uit?

Doe ook even een bakkie

Videobellen hoeft niet alleen voor overleg of meetings met klanten te zijn. Videobellen kan in deze tijd ook om even bij te praten met je collega’s. Normaal gesproken zit je in een lunchpauze misschien stom te kletsen met de mensen om je heen, misschien is dat nu ook een idee.

Doe een bak koffie of lunch met elkaar nu je thuis vast zit. Maar zorg in ieder geval dat het heel even niet over werk kan gaan. Dat is lekker.

Videobellen thuiswerken tips

Laat het schreeuwen maar zitten

En last but zeker weten not least: heb geduld tijden videobellen. Het kan namelijk wel eens zo zijn dat je tegelijkertijd begint met praten en dan kan het al snel een wedstrijdje schreeuwen worden. Laat elkaar uitpraten en als iemand wat wil zeggen, heb heel even wat geduld. Wat op het moment dat iedereen begint te schreeuwen tijdens videobellen, dan versta je er namelijk geen drol meer van.

Zoek jij trouwens nog een paar goede tools om überhaupt lekker thuis te kunnen werken? Dan hebben we hier een aantal tips voor je!

Reageer op artikel:
Videobellen tijdens thuiswerken: met deze 7 tips verloopt het soepel
Sluiten