Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 30 aug 2017
Leestijd: 4 minuten

Wachtwoord vergeten? Dit zijn de vijf beste wachtwoordmanagers met wachtwoordgenerator

Dat het belangrijk is om sterke wachtwoorden te gebruiken bij het inloggen op websites, dat hoeven we niet te vertellen. Het kan wel lastig zijn sterke wachtwoorden te verzinnen. Gelukkig bestaan er zogenoemde ‘password managers’ die je helpen met het genereren van onkraakbare wachtwoorden. Dit zijn de vijf beste password managers.

LastPass

LastPass is de vedette onder de password managers en daar is een goede reden voor. De service was een van de eerste, goed werkende password managers die bestonden. Ook maakte de service het al snel mogelijk om je wachtwoorden allemaal samen online te bewaren en om te synchroniseren met andere computers en apparaten.

Wat LastPass doet? Het onthoudt je wachtwoorden zodat jij dat niet hoeft te doen, het maakt het makkelijk om je wachtwoorden aan te passen, om sterkere wachtwoorden te maken en zelfs om automatisch een wachtwoord voor je te veranderen. LastPass maakt gebruik van twee-factor authentificatie voor de opslag van je wachtwoorden met Google Authenticator, een USB-apparaat of YubiKey.LastPass houdt niet alleen je wachtwoorden veilig maar kan ook veilig je data en documenten opslaan.

De service is gratis te gebruiken. Het bedrijf raadt het af, maar het is ook mogelijk oudere versies van LastPass te downloaden mocht de nieuwe versie niet beschikbaar zijn voor jouw apparaat of de software die je gebruikt.

wachtwoord password manager Last Pass

Dashlane: bescherm je wachtwoord

De password manager Dashlane dankt zijn populariteit vooral aan de duidelijke pagina en het makkelijke gebruik van de service. Ook deze password manager wordt ondersteund met two-factor authentificatie. Dashlane biedt de mogelijkheid om wachtwoorden te delen met nood-contacten, in het geval dat je zelf geen toegang hebt tot je account of niet de mogelijkheid hebt om in te loggen.

Een fijne functie van Dashlane is dat het je een notificatie stuurt wanneer de site waarop je een wachtwoord hebt gehackt is. De service stelt in dat geval ook automatisch een nieuw sterk wachtwoord voor je in zonder dat je je hele account op de desbetreffende pagina hoeft te verwijderen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Dashlane is gratis te gebruiken op Windows, macOS, Android en iOS en heeft plugins voor Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer.

wachtwoord

KeePass

Als je op zoek bent naar een gratis en open source beveiligingshulp dan is KeePass waar je naar zoekt. Bij KeePass zijn je wachtwoorden allemaal ge-encrypt in een database die je zelf beheert, op je eigen systeem, en worden ze nooit geüpload behalve wanneer je ze van apparaat op apparaat wilt overzetten.

De service heeft een eigen wachtwoordgenerator om je van sterke wachtwoorden te voorzien. De wachtwoorddatabases kunnen ook worden voorzien van identieke sleutels waarmee een aantal andere gebruikers, zoals naaste familieleden, ook in de database kunnen. Het fijne aan KeePass is ook dat het veel plugins voor tools van derden heeft, waardoor de functionaliteit van deze password manager nog kan worden uitgebreid. Een belangrijke functie van de service is dat het kan inloggen op websites waar andere wachtwoordmanagers dat niet kunnen. Je hoeft dus geen wachtwoorden de kopiëren en plakken vanuit KeePass.

KeePass is dus top voor mensen die de back-up van de data in eigen beheer willen hebben en gebruik willen maken van een compleet gratis platform met veel mogelijkheden tot uitbreiding.

wachtwoord

1Password

1Password is populair om dat het een betrouwbare password manager is die er ook nog eens heel strak uit ziet. De service is makkelijk in gebruik en werkt naadloos op elke webbrowser.

1Password is niet zo lang geleden overgegaan op een model waarin je een abonnement kunt afsluiten voor 2,99 dollar per maand voor een individueel account, of voor 4,99 euro per maand voor een gezinsaccount. De wachtwoorden worden opgeslagen in de cloud van 1Password zelf. De betalende gebruikers van deze service vinden het hun geld waard omdat 1Password overzichtelijk is en erg makkelijk in gebruik. Langer dan dit gaan we er niet over vertellen, want volgens ons doen de gratis opties in dit lijstje zeker niet onder voor 1Password.

wachtwoord

Roboform 8

De laatste password manager in dit lijstje is Roboform 8. Roboform bestaat al sinds 1999 en heeft een groot aantal trouwe gebruikers die nooit van Roboform zijn afgestapt.

De service biedt een tool om je wachtwoorden te beheren, om je ge-encrypte wachtwoorden en data op te slaan en om ze naar het web te syncen. De update in 2011, van Roboform 7, heeft het mogelijk gemaakt om zowel online als offline je wachtwoorden te beheren. Roboform 8 heeft nog een goede uiterlijke verandering ondergaan waardoor de password manager overzichtelijker en gemakkelijker in gebruik is geworden. Ook is de beveiliging van de service verhoogd ten opzichte van oudere versies.

De gratis versie van de service ondersteunt de mogelijkheid om onbeperkt in te loggen op een apparaat, dus je kunt het zowel op je desktop als smartphone gebruiken.

wachtwoord

Denk je nou dat het hebben van een veilig wachtwoord en het veilig opslaan van je wachtwoord voldoende is om hackers te slim af te zijn? Dat is niet helemaal waar. Lees hier over de gevaren van het gebruik van openbare gratis wifi. Al is je wachtwoord nog zo sterk, zit je op een openbaar wifi netwerk dan kun je misschien net zo goed je wachtwoord op je voorhoofd schrijven..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wachtwoord vergeten? Dit zijn de vijf beste wachtwoordmanagers met wachtwoordgenerator
Sluiten