Vijf hardnekkige misvattingen en mythes rondom Bitcoin

Bitcoin bestaat nu al een behoorlijke tijd, maar nog steeds weten veel mensen niet precies wat het nou is en waar het voor staat. Toch wordt Bitcoin veelvuldig besproken en door onwetendheid zijn er bepaalde misvattingen over de cryptocurrency ontstaan. Dit zijn vijf dingen die veel mensen over Bitcoin denken te weten, maar die niet helemaal kloppen.

Bitcoin is slecht voor het milieu

Vaak lees je dat Bitcoin slecht is voor het milieu. Daar zit iets van waarheid in, maar de realiteit is niet zo zwart wit. Om  de coins te minen wordt er ontzettend veel energie gebruikt, welke doorgaans geen duurzame energie is.

Dit zorgt inderdaad voor behoorlijk wat vervuiling, waardoor het ook begrijpelijk is dat Bitcoin wordt gekoppeld aan milieuvervuiling. Het is echter niet de cryptocurrency zelf die slecht is het milieu. Het mijnen zou ook kunnen gebeuren met duurzame energie, waardoor Bitcoin zelfs minder vervuilend zou kunnen worden dan bijvoorbeeld banken met hun gigantische serverruimtes, die ook behoorlijk wat energie verbruiken.

Bitcoin

Het is te duur om in te investeren

Een andere opvatting over Bitcoin is dat het tegenwoordig veel te duur is om in te investeren. Veel mensen denken namelijk dat als je bitcoins gaat kopen je ook meteen hele coins koopt. Je hoeft echter niet een hele coin van (op het moment) rond de 7 duizend dollar te kopen. Je kunt ook investeren in gedeeltes van een coin.

Een bitcoin kan verdeeld worden in 100 miljoen satoshis, wat de kleinste Bitcoin eenheid is. Als je dus 50 euro hebt, die je kunt missen, kun je gewoon voor 50 euro aan bitcoins kopen.

Bitcoin cryptocoin 2018

Duizend mensen bezitten 40 procent van de coins

Iets wat je ook vaak hoort is dan 40 procent van de bitcoins in handen is van duizend mensen. Deze uitspraak rust echter op verkeerde uitgangspunten. Je kunt namelijk niet achterhalen hoeveel mensen bitcoins bezitten, maar je kunt er  alleen achter komen hoeveel wallets er zijn en hoeveel bitcoins er in deze wallets zitten. Een wallet hoeft echter niet van een enkele persoon te zijn. Zo zijn de twee grootste wallets van de exchanges Bitfinex en Bittrex. Deze twee wallets bevatten niet de bitcoins van twee personen maar van behoorlijk wat mensen. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat één persoon meerdere wallets heeft. Het is dus niet af te leiden hoeveel procent van de coins in handen is van een x aantal mensen.

Bitcoins wallet

 

Transacties zijn langzaam en duur

Wat vaak als een negatief punt met betrekking tot Bitcoin wordt gebruikt, is het feit dat transacties lang duren en relatief duur zijn. De laatste tijd is dat waar, maar dat is niet iets inherents aan Bitcoin.

Doordat veel mensen de cryptocurrency zijn gaan gebruiken, is het netwerk redelijk overbelast geraakt. Om prioriteit te krijgen met transacties worden er daardoor inderdaad ook hogere transactiekosten gerekend.

Het is echter niet zo dat Bitcoin standaard duur en langzaam is. In het begin was dat namelijk niet zo en er zijn oplossingen aan de horizon om hier weer verandering in te brengen. Onder andere de Lightning Network zou het netwerk kunnen ontlasten, waardoor de transactiekosten weer dalen en de snelheid weer omhoog gaat.

Lightning Network

Bitcoin is voor illegale activiteiten

Veel mensen denken ook dat Bitcoins voornamelijk worden gebruikt voor illegale transacties. Doordat het makkelijker is om anoniem transacties te verrichten dan via een bank, zal het inderdaad zeker zo zijn dat criminelen de cryptocurrency een fijne manier vinden om mee te betalen.

Het is echter niet zo dat het één grote ondergrondse organisatie is. Veel “normale” mensen gebruiken de cryptocurrency ook en het is op veel plekken gewoon een legale manier om voor dingen te betalen. Door Bitcoin te gebruiken wordt je niet opeens geassocieerd met criminaliteit en je komt niet in een dubieuze wereld terecht.

Overigens is het wel zo dat veel mensen op de dark web lange tijd Bitcoin gebruikten voor hun transacties. Tegenwoordig zouden Litecoin en Dash echter interessanter zijn geworden voor dark web gebruikers.

Cointelegraph

Reageer op artikel:
Vijf hardnekkige misvattingen en mythes rondom Bitcoin
Sluiten