Gadgets 23 sep 2018 Ilona Braam

Zes dingen die je moet weten over de iPhone XS en XS Max

Onlangs onthulde Apple vol trots de nieuwe iPhone XS en iPhone XS Max. Beide toestellen zijn krachtiger en efficiënter dan ooit en zouden zeker een goede keuze zijn met betrekking tot de specs (de prijs is een ander verhaal. Mocht je overwegen om voor de nieuwe smartphones te gaan, is dit wat je over ze moet weten.

Onder de motorkap bijna hetzelfde

Waar er vorig jaar grote verschillen waren tussen de iPhone 8 en iPhone X, lijken de iPhone XS en XS Max van dit jaar qua specificaties veel meer op elkaar. Beide zijn ze uitgerust met Apple‘s krachtige nieuwe A12 Bionic chip en je hebt dezelfde keuzes wat betreft werkgeheugen en opslagruimte. Ook de camera module is hetzelfde, dus je hoeft niet voor de Max te gaan om een betere camera te krijgen. Waarin de twee toestellen wel verschillen is de batterijcapaciteit. De XS Max heeft namelijk een grotere batterij, welke onder andere ook nodig is voor het grotere display van maar liefst 6,5 inch tegenover het 5,8 inch display van de iPhone XS.

Apple iPhone Xs Max
De twee toestellen naast elkaar

Meer dan een halve Terabyte

Met de iPhone XS en XS Max kun je voor het eerst ook kiezen voor maar liefst 512GB aan opslagruimte. Je kunt nog steeds geen microSD-kaart toevoegen, maar 512GB moet eindelijk wel ruim genoeg zijn voor al je apps, foto’s en video’s. De grotere opslagmogelijkheid is onder andere mogelijk door de A12 chip, welke uitgerust is met een snellere controller voor het opslagsysteem.

iPhone XS Max met Dual-pane feature

Als je de iPhone XS Max liggend vasthoudt, kun je gebruik maken van de dual-pane feature. Omdat de smartphone een groter display heeft, is er ook meer ruimte om net een extra paneel te kunnen zien. In plaats van dat je bijvoorbeeld óf je lijst met contacten óf de informatie over een contactpersoon kunt zien, is het nu mogelijk om beide schermen naast elkaar te bekijken. Niet alle apps hebben overigens een dual-pane modus. Helaas heeft de standaard iPhone XS deze mogelijkheid niet.

iPhone XS dual-pane

Twee simkaarten

De nieuwe lading iPhones van dit jaar, zijn de eerste toestellen van Apple met een dualsim mogelijkheid. Je kunt dus tegenwoordig aan de slag met twee verschillende nummers, zodat je je vrienden en zakelijke contacten op één toestel altijd bij je hebt. Er is wel een kleine maar, aangezien de tweede simkaart een E-SIM is en deze wordt voorlopig nog niet ondersteund door de Nederlandse mobiele providers. Wat volgens Bart Garveelink van Telecompaper een reden zou zijn, is dat het met een E-SIM makkelijker wordt om over te stappen naar een andere provider en dat is natuurlijk niet iets dat de providers willen motiveren. Volgens T-Mobile zou de markt nog te klein zijn om de speciale ondersteuning te ontwikkelen.

Achteraf nog spelen met bokeh

De camera module van de nieuwe toestellen heeft een boost gekregen met onder andere een verbeterde True Tone, betere sensoren en grotere pixels om meer licht op te vangen. Apple‘s Smart HDR zorgt er verder nog voor dat je foto’s altijd goed belicht zijn. Ook de Portrait mode is aangepakt en mocht je nou achteraf toch niet blij zijn met je scherptediepte effect, kun je die met de nieuwe smartphones gewoon nog aanpassen.

Tim Cook Apple iphone Xs iPhone xr

Ze lusten ook wel een biertje

Dan hebben we nog een bijzonder feitje over de iPhone XS en XS Max. Beide toestellen zouden namelijk gerust een lading bier aankunnen. Apple geeft aan dat de telefoons de meest robuuste toestellen tot nu toe zijn met betrekking tot krassen en vloeistoffen. De iPhonemaker zou zelfs testen hebben uitgevoerd met bier. Ze geven aan dat de smartphones een half uurtje lol zouden kunnen hebben in een zwembad en nog steeds zouden werken nadat je ze afdroogt en even laat rusten. Toch goed om te weten.

Hoewel de iPhone XS wat betreft de specificaties dus niet zo gek veel verschilt van de iPhone XS Max, zijn er natuurlijk wel grote verschillen met de iPhone X van vorig jaar. Dit zijn de vijf belangrijkste verschillen tussen de iPhone XS en iPhone X.

StuffiPhoned

Reageer op artikel:
Zes dingen die je moet weten over de iPhone XS en XS Max
Sluiten