Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 6 dec 2018

Vijf dingen om op te letten als je een nieuwe laptop gaat kopen

Hoewel je behoorlijk wat kunt doen op je smartphone, hebben de meeste mensen daarnaast toch ook wel een laptop nodig. Maar het aanbod is zo groot, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Als je toe bent aan een nieuwe laptop maar niet weet waar je moet beginnen, zijn dit vijf dingen waar je in ieder geval op moet letten.

Grote of kleine laptop

Als eerste is het belangrijk om na te denken over het formaat van je nieuwe laptop. Daarbij is het handig om te bedenken wat je met het ding gaat doen. Als je hem bijvoorbeeld vaak mee wilt nemen in de trein, is het verstandig om voor een laptop te gaan met een display van maximaal 14 inch groot. Daarboven worden laptops net wat te groot om makkelijk te vervoeren en de meeste worden ook wat te zwaar.

laptop

Op een 14 inch laptop krijg je doorgaans een redelijk aantal poorten om mee te werken, zoals USB-C, USB-A en een gleuf voor je SD-kaartje. Ga je voor 12 of 13 inch, dan kun je doorgaans maar twee USB-poorten verwachten. Bedenk je ook dat hoe kleiner je gaat, hoe compacter je keyboard wordt.

Als je helemaal niet van plan bent om je laptop vaak mee te nemen, kun je ook voor een groter exemplaar gaan. Een 15 inch scherm is dan wat fijner om op te werken en vaak krijg je bij grotere laptops ook wat krachtigere hardware. Als je vaak filmpjes op je laptop kijkt, kun je zelfs voor 17 inch gaan.

Wat voor display?

Ook het soort display dat je kiest, hangt af van wat je ermee gaat doen. Als je bijvoorbeeld een fervent gamer bent of veel videobewerkingsprogramma’s gebruikt, wil je voor een behoorlijke kwaliteit gaan. Kies voor minimaal full HD kwaliteit en als je het je kunt veroorloven is HDR toch wel erg fijn. Overigens kun je dan ook beter voor een wat groter scherm gaan als je veel visuele bewerkingsprogramma’s gebruikt, aangezien je dan echt nooit al die panelen op je scherm krijgt en constant in en uit moet zoomen. Uiteraard is een extra scherm dan ook handig.

Fortnite

Speakers

Doorgaans vinden mensen speakers wat minder belangrijk omdat ze toch vaak externe speakers of een headphone gebruiken. Maar als je weet dat je de speakers van je laptop vaak gaat gebruiken om bijvoorbeeld muziek af te spelen is het verstandig om te onderzoeken of de ingebouwde speakers wel acceptabele audio leveren. Ook is het dan handig om voor een laptop te gaan, waarbij de speakers in het keyboard zijn verwerkt.

De specs

Nu je weet wat voor display je wilt en of de speakers belangrijk zijn, is het tijd om na te denken over de specificaties. Aangezien de meeste apparaten aan het overstappen zijn op USB-C, is het handig om voor een laptop te gaan die kan opladen via een USB-C kabel. Je wilt je leven zo makkelijk mogelijk maken en iets dat helpt is niet vermoeiend doen met verschillende soorten opladers voor al je apparaten.

Verder moet je weer bedenken wat je gaat doen met je laptop en daar je specs op aanpassen. We raden wel aan om voor minimaal 8GB RAM te gaan. Als je zware games speelt wil je een krachtige processor en een badass videokaart. Sla je grote bestanden op, dan is een ruime harde schijf ook aan te raden. En als je veel onderweg werkt, wil je natuurlijk een apparaat dat zuinig is en het liefst een behoorlijke batterijlevensduur heeft.

Het is sowieso handig om zelf onderzoek te doen naar wat de beste processor is voor wat je wilt en tegenwoordig wordt er bij spelletjes vaak ook vermeld wat voor videokaart en processor je minimaal nodig hebt. Je kunt het ook in de winkel vragen, maar was wel op. Soms lijkt het er namelijk een beetje op alsof ze je gewoon random informatie geven.

PC, Mac of Chromebook

Dan is er al laatste nog de eeuwenoude vraag of je voor een Mac of pc moet gaan en tegenwoordig kun je ook nog voor een Chromebook kiezen. Waarschijnlijk heb je al een voorkeur voor een Mac of pc en is dat eigenlijk niet echt een keuze meer. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen en in principe zou je aan beide kunnen wennen. Voor een chromebook ga je als je geen zware dingen doet op je laptop, zoals gamen en je geen grote opslagruimte nodig hebt. Op een chromebook werk je voornamelijk via internet, maar het voordeel is wel dat alles doorgaans erg snel werkt en dat chromebooks vaak ook goedkoper zijn.

Als je twijfelt over een chromebook, hebben we de vijf redenen om wel of juist niet ervoor te gaan voor je op een rijtje gezet. Besluit je na het lezen van de voor- en nadelen ervoor te gaan, dan zijn kun je meteen kiezen uit de vijf beste goedkope chromebooks.

Engadget

Reageer op artikel:
Vijf dingen om op te letten als je een nieuwe laptop gaat kopen
Sluiten