Vijf snelle hacks om professioneel uitziende foto’s te maken

In iedereen lijkt wel een fotograaf te schuilen en al helemaal met de smartphonecamera’s van tegenwoordig, die het steeds beter doen en het je steeds makkelijker maken om mooie foto’s te maken. Toch zijn er bepaalde effecten, waar je wat meer kennis en apparatuur voor nodig lijkt te hebben. Gelukkig bestaan er ook simpele hacks om je op weg te helpen en met deze vijf maak je je mooiste foto’s ooit.

Portrait effect hack

Het bokeh effect is een geliefd effect om toe te passen op foto’s en het zorgt ervoor dat het onderwerp van je foto er meteen uitspringt. Tegenwoordig hebben veel smartphones dan ook twee camera’s om het effect te creëren of extra ondersteuning van AI, zoals bijvoorbeeld de Pixel 3. Als je maar een simpele smartphone of camera hebt, hoef je echter toch niet te leven zonder bokeh. Je kunt het namelijk faken door alvast een wazige achtergrond te kiezen op bijvoorbeeld je laptop om kleine objecten te fotograferen. Als je mensen op de foto wilt zetten, zul je misschien toch met een beamer aan de slag moeten,

Bokeh effect Bored Panda

Zeefje voor gaas effect

Je kent vast wel die foto’s van een zwoel kijkende vrouw met een soort gaaseffect, alsof de foto vanachter een hek of stuk gaas is genomen. Door de schaduwen krijg je een mooie dramatische sfeer en gelukkig hoef je niet op zoek naar een hek om hetzelfde te recreëren. Het enige dat je nodig hebt is een zeefje en voilà.

Spannende lichteffecten

Ook lensflares zorgen ervoor dat je foto er bijzonder uitziet en zelfs een beetje mysterieus. Als je je altijd al hebt afgevraagd hoe fotografen dat voor elkaar krijgen, kun je daar nu mee stoppen. Je kunt het namelijk simpel nadoen met behulp van een oude CD. Houdt de CD met de spiegelende kant voor je camera en doordat het licht vervolgens weerkaatst wordt door de CD, krijg je een lekkere lensflare.

lensflare effect Bored Panda

Onderwaterfoto’s

Om onderwaterfoto’s te maken moet je smartphone of camera de juiste IP-rating  hebben om je kunstzinnige foto’s te overleven. Of toch niet? Je kunt het namelijk ook anders voor elkaar krijgen. Als je nog een leeg aquarium ergens hebt liggen, heb je het al bijna voor elkaar. Stop je camera gewoon in je aquarium en hij kan zo het water in. Pas wel op dat je hem niet te ver onder water duwt, anders verdringt je camera alsnog.

onderwater effect Bored Panda

Weg met vervelende toeristen

Als laatste hebben nog een hack voor je gevonden om die vervelende toeristen van je mooie foto’s af te krijgen. Want niks is vervelender dan op vakantie foto’s te maken van gebouwen en landschappen en dat toeristen het tafereel verpesten. Je hebt voor deze hack wel Photoshop nodig, maar als je het programma hebt is het snel gedaan. Als eerste maak je zo’n elke tien tot twintig seconden een foto van je uitzicht met een standaard, totdat je elk gedeelte van het tafereel wel een keer zonder een toerist hebt vastgelegd.

toeristen wegwerken foto's Bored Panda

Vervolgens ga je naar Photoshop en kies je voor File > Scripts > Statistics en ga je voor Median. Daarna open je al je foto’s en als je denkt dat je standaard misschien toch niet zo stabiel was, selecteer je ook “Auto-Align”. Deze optie werkt overigens alleen als je foto’s hebt gemaakt van een stilstaand object. Een wapperende vlag is bijvoorbeeld niet ideaal. Als het goed is gaat Photoshop vervolgens hard aan het werk en probeert hij alle oneffenheden (de toeristen) wegwerken. Het resultaat is een foto met een stuk minder of helemaal geen lastposten. Die laatste paar toeristen kun je laten of zelf nog proberen weg te werken.

Waar je foto’s kunt gebruiken om mooie dingen mee vast te leggen, kunnen ze ook wat meer verontrustende dingen laten zien. Deze 17 foto’s maken het bijvoorbeeld maar al te duidelijk dat we misschien toch een beetje overboord zijn gegaan met onze collectieve smartphone-gekte. Mocht je overigens de smaak te pakken hebben van foto hacks, kun je meer hacks vinden bij Bored Panda.

Bored Panda

Reageer op artikel:
Vijf snelle hacks om professioneel uitziende foto’s te maken
Sluiten