Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 26 april 2018

Dit zijn de vijf handigste apps voor op de fiets

Hoewel april doet wat hij wil, hebben we toch al een paar mooie zonnige dagen te pakken gehad. Nu is het weer even wat minder maar na regen komt altijd weer zonneschijn. Met lekker weer is het heerlijk om een eindje te gaan fietsen en uiteraard zijn er apps die je helpen het beste van je fietstochtjes te maken. Bekijk deze vijf apps eens voordat je weer op je fiets springt.

Map My Ride: zo plan je de ideale fietsroute

Sommige mensen vinden het fijn om gewoon een beetje doelloos rond te fietsen en anderen willen meer georganiseerd zich aan een bepaalde route houden. Map My Ride is in beide gevallen ideaal om te gebruiken als je weer eens op je fiets stapt voor een tochtje.

De app bestaat al behoorlijk lang en het is nog steeds één van de beste als het aankomt op fietsroutes creëren en ontdekken. Via de live tracker houdt hij bij waar je allemaal bent geweest en als het een geslaagde route was, kun je hem de volgende keer weer volgen inclusief audio instructies. Je kunt ook eens kijken naar de routes van andere fietsers en inspiratie opdoen. Via de gebruiksvriendelijke interface kun je ook van tevoren zelfs iets plannen en de app zorgt ervoor dat je het niet vergeet.

Map My Ride fiets app

Beschikbaar voor Android en iOS

Strava: voor je fitness data

Strava gebruik je niet zozeer om routes te plannen, maar het is wel de beste app om je fitness data voor je bij te houden. Natuurlijk zijn er ook andere goede apps, zoals RunKeeper en RunTastic, maar Strava geeft je meer features en lijkt ook nog eens sneller te werken. De app is behoorlijk accuraat en houdt onder andere voor je bij hoe lang je aan het fietsen bent, wat je gemiddelde snelheid is en hoe ver je bent gekomen.

Hij kan net als Map My Ride ook bijhouden waar je bent geweest en achteraf kun je nog notities toevoegen als je onderweg iets bijzonders bent tegengekomen. Verder kun je hem koppelen aan allerlei apparaten, zoals een hartritmemonitor of cadanssensoren om het aantal omwentelingen per minuut van je pedalen te meten. Als je trots bent op je prestaties, kun je deze vervolgens delen met je vrienden via je social media accounts.

Strava app

Beschikbaar voor Android en iOS

Endomondo: je persoonlijke coach

Endomondo is de persoonlijke coach die je niet echt wilt, maar waarvan je weet dat je die nodig hebt. Want je kunt routes plannen totdat je erbij neervalt en al je fietsgegevens bijhouden, maar als je vervolgens nooit meer op de fiets stapt heb je er ook niks aan. Endomondo helpt je om gemotiveerd te blijven zowel voor als tijdens het fietsen.

Zo helpt hij je om je doelen te stellen en een trainingsprogramma te maken. Vervolgens houdt hij je voortgang bij en kun je onderweg bijvoorbeeld zien hoe ver je al bent. Onderweg spreekt hij je ook toe en vertelt hij je onder andere hoeveel calorieën je al hebt verbrand, hoe lang het nog duurt en wat je hartslag is. Als extra bonus kunnen je vrienden live bijhouden waar je bent en je bemoedigende berichten sturen.

Endomondo

Beschikbaar voor Android en iOS

Relive: beleef je fietstochten opnieuw

Deze app is misschien niet echt voor op de fiets, maar wel om thuis je fietstocht opnieuw te beleven en er je vrienden mee te vervelen. Je kunt Relive gebruiken om je ritjes van onder andere de Strava en Endomondo apps op te nemen voor later. De app maakt daar een 3D map van, waar je meteen gegevens over je hartslag en snelheid aan kunt toevoegen.

Als je onderweg foto’s hebt geüpload naar de Strava app, krijg je die ook meteen te zien. Zo kun je een heel verslag maken van je fietstochten en meteen je prestaties analyseren als je bijvoorbeeld eindelijk aan het trainen bent voor die wedstrijd waar je al jaren aan wilt meedoen.

Relive

Beschikbaar voor Android en iOS

Zwift: binnen fietsen kan prima

Als je eigenlijk toch geen buitenmens bent en liever gewoon thuis blijft is dat ook geen probleem. Thuis kun je ook prima op je hometrainer fietsen, zonder dat je te maken krijgt met regen en allerlei andere vervelende “buiten” taferelen. Zwift zorgt ervoor dat je je niet alleen voelt in je woonkamer, maar geeft je het gevoel dat je bezig bent in een race tegen andere fietsers.

De app maakt er een soort wielren-spelletje van, waarin je bergen beklimt, door London racet of een Italiaanse villa onveilig maakt. Elke dag zijn er meer dan 200 events om aan mee te doen, zodat je je nooit verveelt. Hoewel de app prima werkt via je smartphone, kun je ook een desktop versie installeren om de ervaring nog net wat echter te maken.

Zwift fietsen

Beschikbaar voor  iOS (er wordt gewerkt aan een Android app)

Als je gaat fietsen hoef je niet per se de hele tijd zelf te trappen. Er komen tegenwoordig steeds meer elektrische fietsen op de markt, die je wel een handje willen helpen. Dit zijn de vijf beste elektrische fietsen in Nederland.

Reageer op artikel:
Dit zijn de vijf handigste apps voor op de fiets
Sluiten