Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Apple 30 jul 2018

Deze vijf iOS 12 features had Android al

Binnenkort introduceert Apple de nieuwe iPhones samen met het nieuwe besturingssysteem: iOS 12. Zoals we weten is iOS de grote tegenhanger van het Android besturingssysteem van Google en is er zeker concurrentie gaande (in ieder geval onder de fans). Voor beide systemen is wat te zeggen en soms komt het voor dat de ene al eerder met bepaalde features komt dan de ander. iOS 12 introduceert een reeks aan nieuwe functies, maar sommigen zijn niet helemaal origineel. Deze vijf features hadden Android gebruikers bijvoorbeeld al.

Digitale gezondheid

Enkele maanden geleden onthulde Google zijn eigen nieuwe besturingssysteem: Android P. Wat opviel is dat er een grote focus is op de digitale gezondheid van gebruikers en deze worden dan ook gestimuleerd om minder met smartphones bezig te zijn. Zo krijg je meer inzicht in je smartphonegebruik en is de Do Not Disturb functie behoorlijk uitgebreid. Ook Apple gaat meer letten op de digitale gezondheid van zijn gebruikers en komt met een zogenaamde “Schermtijd” feature, die je helpt om je smartphonegebruik in de hand te houden. Toch fijn om te weten dat zowel iPhone gebruikers als mensen met een Android toestel digitaal wat gezonder gaan worden.

iPhone gezondheid

Gegroepeerde notificaties

Gegroepeerde notificaties zijn iets anders dat we binnenkort in iOS 12 kunnen verwachten. Hierbij krijg je niet meer zomaar alle soorten notificaties door elkaar gepresenteerd, maar worden ze netjes gegroepeerd per app of soort app. Dat brengt meer overzicht en maakt je notificatiepaneel tot een georganiseerd geheel. Android introduceerde deze feature al in 2016 met Android Nougat en bracht toen al wat meer rust naar zijn gebruikers.

iOS 12 gegroepeerde notificaties

iOS 12 app limitaties

Veel ouders maken zich zorgen over het smartphonegebruik van hun kinderen en sommige onderzoeken geven aan een smartphone eigenlijk helemaal niet goed is voor je kind. Helemaal geen toestel hebben is misschien wat extreem, maar gelukkig zijn er manieren om er toch wat meer controle over te hebben. Dat kan al een tijdje bij Android via de Family Link functie van Google. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde apps na een bepaalde tijd automatisch beperkt worden, zodat kinderen bijvoorbeeld niet de hele dag bezig zijn met Instagram en Youtube. Met iOS 12 krijgen ouders nu ook de mogelijkheid om het smartphonegebruik van hun kinderen en mogelijk ook zichzelf wat beter in de hand te houden.

iOS 12 Schermtijd

Siri Shortcuts

Met iOS 12 wordt Siri een stuk handiger en flexibeler, omdat je voortaan gebruik kunt maken van Shortcuts. Dat houdt in dat je elke opdracht kunt koppelen aan de slimme assistent en dus veel meer mogelijkheden krijgt dan alleen Apple‘s standaard commando’s. Met de nieuwe Shortcuts app kun je bijvoorbeeld verschillende handelingen binnen een app koppelen aan een spraakopdracht, waardoor het allemaal een stuk efficiënter wordt. Maar je raadt het waarschijnlijk al: deze mogelijkheid hadden Android gebruikers al met Google Assistant.

iOS 12 Shortcuts

Facetime groepsgesprekken

iPhone gebruikers zullen blij zijn om te horen dat de komst van iOS 12 ook Facetime groepsgesprekken met zich meebrengt. Het is best vreemd dat je niet al eerder met meerdere mensen kon Facetimen, maar binnenkort kun je dat gaan doen met maximaal 32 vrienden. Met Google Hangouts kon dat al jaren op Android toestellen. Google lijkt echter bezig te zijn met een vreemde strategie, wang Hangouts is zo’n beetje half vervangen door Google Duo. En met Google Duo kun je, zoals de naam al doet vermoeden, maar met z’n tweeën babbelen.

iOS 12 Facetime groepsgesprekken

Met iOS  12 komen niet alleen nieuwe handige features, maar ook een reeks aan nieuwe emoji. Deze zeventig popetjes komen binnenkort naar je iPhone.

One More Thing

Reageer op artikel:
Deze vijf iOS 12 features had Android al
Sluiten