Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 16 februari 2020

Vijf launchgames die we voor de PlayStation 5 verwachten

2020 lijkt dankzij het najaar een bijzonder jaar te gaan worden. Dan verschijnen de nieuwe spelcomputers in de vorm van de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Van beiden weten we eigenlijk nog niet al te veel. Toch kun je door middel van gezond verstand en het volgen van een aantal geruchten een beeld krijgen van wat er gaat komen. Met dat in mijn achterhoofd wil ik me wel eens wagen aan een voorspelling op het gebied van games.

Ik heb sinds de PlayStation 2 elke lancering van een spelcomputer bewust meegemaakt. Daarbij zijn er een aantal dingen die telkens terugkomen. Zo wordt elke spelcomputer gelanceerd met een aantal exclusieve games en zie je tegelijkertijd ook dat andere uitgevers graag het nieuwe platform ondersteunen. Dat laatste wel vaak halfbakken. Een nieuwe spelcomputer betekent namelijk een kleinere afzetmarkt en het is daardoor vaak niet rendabel om daar al je kaarten op in te zetten. Goed, met dat in het achterhoofd voorspel ik deze vijf games (technisch gezien zijn het er meer, maar dat terzijde).

Nieuw Ratchet & Clank-avontuur als launchgame voor de PlayStation 5

Dit is een voorspelling die vooral gebaseerd is op een aantal geruchten. Er zou gewerkt worden aan een nieuw avontuur in de serie. Insomniac Games is sinds vorig jaar eigendom van Sony en kan zodoende op een project als deze worden gezet. Daarnaast heeft de ontwikkelaar in het verleden vaak genoeg laten zien met een lancering van een spelcomputer gelijk een game klaar te hebben staan. Zo kwam de PlayStation 3 met de game Resistance Fall of Man en werd de Xbox One ondersteunt door Sunset Overdrive. De laatste keer dat de ontwikkelaar een game uit de Ratchet & Clank-serie bracht was in 2016 en dat was een remake van het eerste deel. Wat dat betreft is het dus wel tijd voor een nieuw avontuur.

Ratchet & Clank op de PlayStation 5
Ratchet & Clank op de PlayStation 5? Afbeelding: Insomniac Games

Een lading aan ports

Dit is een voorspelling die redelijk geldt als een schot voor open doel. Ik denk dat de PlayStation 5 in november of december komt. Dat is dan net nadat diverse games nog op de PlayStation 4 zijn verschenen. De kans is groot dat het redelijk makkelijk is om een game over te zetten naar het nieuwe platform. En daardoor krijg je met de lancering gelijk games als FIFA 21, Call of Duty Black Ops 5, de nieuwe Assassin’s Creed en de nieuwe NBA 2K. Games die waarschijnlijk net een tikje mooier zijn, maar vooral bedoeld zijn voor hen die de release daarvoor hebben gemist.

Assassin's Creed III Remastered
Een nieuwe Assassin’s Creed komt ook vast naar de PS5 (Afbeelding: Ubisoft)

Tekken 8

Dit is meer een onderbuik gevoel. De laatste Tekken, Tekken 7, verscheen in 2015 in de arcadehallen om daarna pas twee jaar later op de PlayStation 4 te komen. Hoewel het alweer een tijd geleden is dat we een nieuw deel in de serie zagen, lijkt een game als Tekken 8 qua traject nog niet helemaal te passen bij de PlayStation 5. Maar wie weet slaat men nu de arcadehal over en brengt men de game gelijk op de spelcomputer uit. Dat is de weg die de laatste Street Fighter ook heeft bewandeld en dat pakte niet slecht uit. Tekken heeft daarnaast liefde voor de PlayStation. Tekken Tag Tournament was een launchgame voor de PlayStation 2.

tekken 7
Een nieuwe Tekken zou fijn zijn (Afbeelding: Bandai Namco)

Een game van Konami die niemand boeit

Konami was ooit een grote uitgever met de PES-reeks op zijn hoogtepunt en Metal Gear Solid. Inmiddels is het allemaal niet meer zo sprankelend. Toch brengt het soms nog games uit. En daarbij probeert het wel eens te scoren met lanceringen. Zo kwam de Nintendo Switch met het matige Super Bomberman R. Aangezien er al een tijdje niks is gebeurd met die serie, kan ik me goed voorstellen dat Konami het geniale idee heeft om de PlayStation 5-lancering te ontsieren met een matige game die niemand boeit.

Super Bomberman R
Zo’n Konami-game waar niemand op wacht (Afbeelding: Konami)

Horizon Zero Dawn 2 als launchgame voor de PlayStation 5

Deze game wordt wel eens genoemd als een launchgame voor de PlayStation 5. Toch acht ik die kans wat aan de kleine kant. Dit lijkt me meer een titel die een jaar na release verschijnt. Tegelijkertijd ligt het eerste deel alweer een tijdje achter ons en heeft Guerilla destijds de lancering van de PlayStation 4 ondersteunt met Killzone: Shadowfall. Het is misschien een beetje wishful thinking, maar dromen mag natuurlijk altijd.

Horizon Zero Dawn
Een vervolg op Horizon Zero Dawn zou top zijn (Afbeelding: PlayStation)

Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Vijf launchgames die we voor de PlayStation 5 verwachten
Sluiten