Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 3 jun 2017

Vijf redenen waarom benzineprijzen zo wispelturig zijn

Elke automobilist weet dat de prijs van benzine nooit constant blijft. De prijzen zijn constant in beweging en kunnen soms lager en andere keren weer een stuk hoger uitvallen. Maar waar ligt dit precies aan? Dit zijn vijf van de oorzaken welke invloed kunnen hebben op de benzineprijzen.

Olieprijzen worden gereflecteerd in benzineprijzen

Benzineprijzen houden verband de prijs van de ruwe olie waarvan benzine wordt gemaakt. Hoe hoger de olieprijs, hoe hoger de prijs van benzine zal klimmen. De olieprijs zelf heeft te maken met verschillende factoren. Maar waar het eigenlijk allemaal op neer komt is het principe van vraag en aanbod. Als iets veelvuldig aanwezig is, zal de prijs ook lager zijn. Wanneer er veel vraag is naar olie drijft dit de prijs weer op.

olie tonnen

Mooi weer drijft de prijs op

Wanneer het zonnetje schijnt en het weer mooi is zijn mensen eerder geneigd om in de auto te stappen. Een tripje naar het strand of naar een pretpark zijn dan erg aanlokkelijk. Helaas zorgt dit er wel voor dat de benzineprijzen omhoog gaan. Bij onweer blijft iedereen liever thuis en is de vraag naar benzine ook niet zo hoog. De lage vraag zorgt er dan weer voor dat ook de prijzen lager worden.

Mercedes-AMG S63

Natuurrampen

Het slecht weer principe gaat niet op wanneer we het hebben over natuurrampen zoals bijvoorbeeld orkanen. De zomer brengt naast lekker weer helaas ook tropische stormen en orkanen met zich mee. Omdat veel olieraffinaderijen en boorplatformen zich bevinden in gebieden waar deze stormen voor kunnen komen, kunnen werkzaamheden verstoord worden. Je raad het al, dit zorgt ervoor dat olie weer schaarser wordt en dus duurder.

Onderhoudswerkzaamheden raffinaderijen

Overal moeten er om de zoveel tijd onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd, dus ook bij olieraffinaderijen. Dit gebeurt meestal in de lente en in de herfst en kan enkele weken duren. Doordat ze gedurende die periodes niet volop kunnen draaien heeft dit ook weer een nadelig effect op de benzineprijzen. Vooral in de lente wordt de productie verminderd, omdat er dan voorbereidingen worden getroffen voor de speciale zomer blend benzine.

Belasting

Als laatste heeft natuurlijk ook de belasting op benzine direct invloed op de prijs daarvan. Hoewel dit niet elke week weer een ander percentage is, kunnen belastingpercentages wel verhoogd en verlaagd worden. De ervaring leert helaas dat ze eerder worden verhoogd dan verlaagd.

Dankzij ruwe olie zijn we dus in staat om rond te rijden en zijn we uit het paard en wagen tijdperk geklommen. Maar olie komt voor in veel verschillende vormen en heeft nog meer verschillende toepassingen. Iets waar olie ook noodzakelijk is, is bij het koken. Het zorgt ervoor dat de verschillende moleculen kunnen samensmelten met als resultaat een smakelijk gerecht. Voor wie graag met olie kookt kunnen deze gadgets erg handig zijn.

Reageer op artikel:
Vijf redenen waarom benzineprijzen zo wispelturig zijn
Sluiten