Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 8 mrt 2018

Vijf redenen om (niet) voor een elektrische fiets te gaan

Tegenwoordig zien we steeds meer elektrische fietsen op de weg voorbij zoeven. Je kunt er soms ontzettend van schrikken dat iemand ,die net toch echt een stuk verder was, opeens al voor je neus staat. De fietsen komen natuurlijk met verschillende voordelen, maar ook nadelen. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor een elektrische fiets te gaan.

Waarom moeilijk doen als het..

makkelijk kan. Eén van de grote voordelen van een elektrische fiets is natuurlijk dat de bike je een handje helpt tijdens het fietsen. Je moet wel ook zelf mee trappelen, maar de motor zorgt ervoor dat de gemiddelde mens een stuk harder kan gaan en als je een stuk wind tegen hebt, is een elektrische fiets natuurlijk je redding. Ook een heuvel op komen, wordt een eitje. Door de extra boost is het trappen ook minder zwaar voor je knieën, waardoor je ze minder belast.

e-bike

Brommer, maar makkelijker

Een elektrische fiets kun je zien als een makkelijker alternatief voor een brommer. Je moet dan wel mee trappen,  maar je krijgt er toch wel een behoorlijke boost van. Het voordeel is echter, dat je geen rijbewijs nodig hebt. Dat bespaart je al stress en kosten. Daarnaast heb je ook geen kenteken nodig. Je hoeft dus minder te doen rondom de fiets, maar op de fiets zelf moet je natuurlijk wel meer moeite doen dan op een brommer.

Moeilijker te stelen

Fietsen worden bij de vleet gestolen en er is bijna niks dat je ertegen kunt doen. Blijkbaar kunnen kettingen makkelijk zat doorgeknipt worden om er vervolgens snel met je fiets vandoor te speren. Een voordeel van veel elektrische fietsen, is dat een fietsendief er wat minder makkelijk op kan springen om weg te fietsen. Voor veel e-bikes heb je namelijk een sleutel nodig, wat een extra obstakel vormt voor de dief. Daarnaast zijn de elektrische fietsen ook wat zwaarder.

fiets dief

Elektrische fiets is zwaarder

Dat e-bikes zwaarder zijn dan je standaard fiets, is handig als iemand hem wil stelen. Voor jezelf kan het echter wel een nadeel zijn. Als je gewend bent om je fiets binnen in het halletje neer te zetten, kan het opeens een veel zwaarder klusje worden dan je gewend bent. Daarnaast heb je een grotere kans om bijvoorbeeld een lekke band te krijgen met het hogere gewicht. Uiteraard werken fabrikanten hieraan en proberen ze de elektrische fietsen steeds lichter te maken.

Duurder

Hoewel normale fietsen ook behoorlijk prijzig kunnen worden, zijn elektrische fietsen over het algemeen toch wel een stukje duurder. Sommige steden staan erom bekend dat je je fiets niet zomaar ergens moet laten staan, of je hebt een grote kans dat hij op magische manier is verdwenen wanneer je hem later weer komt zoeken. Met een normale fiets is dat al erg, maar je kunt het risico met je Marktplaats fiets wel nemen. Hoewel e-bikes wat moeilijker te stelen kunnen zijn, is het natuurlijk niet onmogelijk. En wanner je e-bike is verdwenen is het toch wel een tikkeltje erger. Daarnaast heb je ook te maken met een motor en batterij. Als deze kapot gaan, kunnen de reparatie/vervangingskosten ook behoorlijk oplopen.

e-bike

Er bestaan nogal wat verschillen tussen een e-bike en een traditionele fiets. De makers van de Focus Project Y willen deze verschillen echter verkleinen. Ze hebben daarom een elektrische fiets gemaakt, die bijvoorbeeld maar iets zwaarder is dan een normale fiets.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) voor een elektrische fiets te gaan
Sluiten