Ilona Braam
Ilona Braam Home 19 feb 2018

Vijf redenen om niet de Apple HomePod, maar de Amazon Echo te kiezen

Onlangs heeft Apple zijn eigen slimme speaker uitgebracht en kunnen we nu ook met Siri onze smarthome apparaten bedienen. De vraag is natuurlijk hoe Apple het zal doen en of de HomePod het zal kunnen opnemen tegen de gevestigde orde. Dit zijn vijf redenen waarom Amazon’s Echo misschien toch handiger is dan Apple’s HomePod.

Android of iOS

Als je een Android smartphone hebt, is er een belangrijke reden waarom je liever voor een Echo wilt gaan: je kunt je toestel niet gebruiken met de Apple’s slimme speaker. De HomePod ondersteunt namelijk alleen iOS apparaten. Bij de Echo maakt het echter niet uit wat voor smartphone je hebt. Android en iOS zijn allebei welkom, dus je bent vrij om te kiezen welk besturingssysteem je op je telefoon wilt gebruiken.

Android

Alexa

De Echo komt met Alexa en de HomePod met Siri. Op het moment heb je in je slimme speaker meer aan Alexa dan aan Siri. Zo kan Alexa bijvoorbeeld je stem herkennen en rekening houden met jouw persoonlijke voorkeuren. De virtuele assistent van Amazon komt daarnaast met een hele reeks aan skills om je het leven makkelijker te maken. Siri op de Homepod heeft echter een probleem. Het is namelijk niet dezelfde Siri als op je smartphone en komt met onhandige beperkingen. De HomePod Siri heeft namelijk geen toegang tot de navigatie, agenda en telefoon apps. Je kunt je HomePod niet vragen om even snel iemand voor je op te bellen of wat er vandaag op de agenda staat.

Muziekdiensten

Met een Echo speaker kun je spreken en je muziek wordt afgespeeld via je favoriete muziek streamingdienst, zoals bijvoorbeeld Spotify. De Echo ondersteunt alle grote diensten en het maakt niet uit en welke dienst je zin hebt. Bij de HomePod maakt het wel uit en hoor je alleen zin te hebben in Apple Music. Alleen met de eigen muziekdienst van Apple kun je spraakopdrachten gebruiken. Je Spotify muziek kun je wel via de HomePod spelen, maar dan via AirPlay en zonder tegen je HomePod te kunnen spreken.

spotify

Veel goedkoper

Als je aan de slag wilt met een Echo speaker heb je verschillende opties, maar zelfs de duurste optie is nog een stuk goedkoper dan de HomePod. Via de Duitse Amazon kun je bijvoorbeeld er helemaal voor gaan en een Echo Show kopen voor 219,99 euro. Als je wat minder wilt uitgeven kun je voor 59,99 euro ook een Echo Dot in huis halen. Hoewel je de HomePod nog niet via de Apple Store in Nederland kunt kopen, weten we dat de verkoopprijs in Amerika omgerekend 282 euro is. Maar we weten ook dat de prijzen in Nederland vaak een stukje duurder zijn en je ze niet gewoon kunt omrekenen. Als je hem nu in Nederland wilt kopen kan het wel, maar dan via bijvoorbeeld Bol.com voor 599,99 euro of eGlobal Central voor 399,99 euro. Overigens weten we dat Apple pas de eerste HomePod heeft uitgebracht en dat het in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn dat Apple met een kleinere, goedkopere versie komt.

Echo speakers

Hoe meer hoe beter 2

Waar de HomePod in uitblinkt vergeleken met de Echo is de kwaliteit van het geluid. Je muziek klinkt goed als je het via Apple’s speaker afspeelt, terwijl dat bij de Echo toch niet altijd het geval is. Vooral bij de kleinere Dot heb je een externe speaker nodig. Hiermee komen we wel bij het volgende punt, waarom je toch voor een Echo zou moeten gaan. Met een Echo heb je in ieder geval de optie om extra speakers aan te sluiten om bijvoorbeeld een multiroom ervaring te creëren. De Echo komt namelijk met Bluetooth ondersteuning en een 3,55mm poort om andere speakers aan te sluiten. De HomePod zou wel Bluetooth ondersteunen, maar dit wordt niet als manier genoemd voor audioweergave. Over een headphone jack hoeven wij bij de HomePod natuurlijk al helemaal niet te dromen. Overigens kun je een Echo ook aan meerdere Echo’s koppelen, wat realistisch zou kunnen zijn gezien de lage prijs. Met de HomePod kan dit niet, maar dat zou je aan de andere kant ook niet gaan doen aangezien het apparaat hier toch wat te duur voor is.

Een andere reden waarom je misschien niet voor de HomePod zou willen gaan, is dat het blijkbaar witte kringen achterlaat op je houten meubilair. Aan de andere kant geeft Apple aan dat de kringen na een paar dagen weer vanzelf zouden verdwijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf redenen om niet de Apple HomePod, maar de Amazon Echo te kiezen
Sluiten