Vijf redenen om (niet) voor een elektrische fiets te gaan

Elektrische fietsen worden allang niet meer gezien als suffe dingen en zijn zelfs onder jongeren behoorlijk populair geworden. Op zich iets goeds, maar door de populariteit gaat mensen er natuurlijk weer mee aan de haal en krijgen we dingen zoals het opvoeren van de ebikes. Als je zelf nog twijfelt over het kopen van een elektrische fiets, zijn dit de vijf redenen om er wel of juist niet voor te gaan.

Een stuk sneller

Eén van de duidelijke voordelen van een elektrische fiets is dat je een stuk sneller vooruit komt dan als je normaal trappelt, tenzij je misschien een topwielrenner bent. De elektrische motor geeft je namelijk een behoorlijke boost en je bent zo naar de supermarkt gezoefd. Dat bespaart je tijd en we weten dat tijd geld is. Je kunt ‘s ochtends ook net wat langer in bed blijven om uit te rusten, wat behoorlijk wat kan uitmaken voor je gezondheid.

Elektrische fiets minder vermoeiend

Niet alleen ben je sneller waar je moet zijn, maar het kost je ook minder moeite. Zware boodschappen meenemen op de fiets wordt een stuk minder onaangenaam en vermoeiende hellingen zijn opeens helemaal niet meer zo’n obstakel. Met dat warme weer heb je al gauw de kans om bezweet op je bestemming aan te komen als je met de fiets gaat, maar met een elektrische fiets kom je een stuk frisser aan.

Milieubewuster dan je stadsauto

Als je in de stad woont en werkt en doorgaans met de auto naar het werk gaat, is een elektrische fiets een mooi duurzaam alternatief voor je auto. Tenzij je natuurlijk een elektrische auto hebt. Maar dan nog is een fiets in de stad handiger om bijvoorbeeld bij je werk kwijt te kunnen. Voor je auto moet je altijd nog weer een parkeerplek vinden. Een fiets is ook makkelijker om te manoeuvreren door het verkeer, hoewel een elektrische fiets vergeleken met een standaard fiets wel wat minder wendbaar is.

KVAERN ebike

Beperkte actieradius

Helaas gaat het feest niet onbeperkt door, maar raakt de batterij van je ebike op een gegeven moment natuurlijk wel leeg en houdt de trapondersteuning op. Als je naar je werk in de stad fiets zal dat niet zo’n probleem zijn, maar je kunt er doorgaans geen gigantische afstanden mee afleggen. En dat terwijl een ebike vaak juist is gemaakt voor grote afstanden.

Met een 300 wattuur accu en de trapondersteuning ingesteld op laag, zou je in theorie een actieradius van zo’n 90 km hebben. Dat geldt echter alleen als je ideale omstandigheden te pakken hebt. In de realiteit heb je te maken met tegenwind, heuvels, verschillende wegdekken en de temperatuur, die allemaal invloed hebben op de actieradius. In sommige gevallen kun je die 90 km hierdoor zelfs gewoon halveren.

elektrische fiets opladen

Target voor dieven

Een ander nadeel aan elektrische fietsen is dat ze vrij prijzig zijn en daardoor ook nogal diefstal gevoelig. Met een normale fiets moet je al oppassen en altijd stevig vastmaken voordat je hem ergens laat staan. Met een elektrische fiets is dat nog veel erger en die wil je buiten eigenlijk het liefst nooit uit je zicht verliezen. Als je je ebike buiten laat staan, moet je in ieder geval overwegen om voor een exemplaar te gaan met een verwijderbare accu. Het is namelijk best duur om de accu te vervangen of repareren als iemand ermee aan de haal gaat.

De Nederlandse fietsenmaker vanMoof heeft overigens wel een briljant systeem, waarbij een speciale brigade je gestolen fiets voor je gaat opsporen en dat nemen ze behoorlijk serieus. Een gestolen fiets uit parijs traceerden ze zelfs met succes helemaal naar Marokko. Dat is pas toewijding.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) voor een elektrische fiets te gaan
Sluiten