Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 22 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Vijf redenen om niet in Bitcoin te investeren

Bitcoin bestaat nu al best een tijdje en er zijn tal van verhalen over mensen die voor bijna niks vroeger coins hebben bemachtigd en daar bakken met geld aan hebben verdiend. Dat maakt het natuurlijk ook voor jou verleidelijk om aan de slag te gaan met Bitcoin, maar voordat je dat doet kun je beter eerst even goed bedenken wat de voor- en nadelen zijn. Investeren in Bitcoin is niet hetzelfde als investeren op een effectenbeurs. Hoewel Bitcoin ook voordelen heeft, zijn dit de redenen om niet in de cryptocurrency te investeren.

Hoge risico’s en volatiliteit

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de waarde van Bitcoin eind vorig jaar machtig hoog was, maar dat hij begin dit jaar weer naar beneden is gekelderd. Eén van de voor- en nadelen van Bitcoin is dat het erg wispelturig is. Het ene moment kan het veel waard zijn, maar het andere moment kan je al je geld kwijt zijn. Dit zorgt ervoor dat je snel veel geld kunt verdienen, maar dat je even snel ook weer met lege handen kan komen te zitten. Deze volatiliteit brengt een hoog risico met zich mee, dus bedenk of je hart en je portemonnee het wel aankunnen.

Bitcoin ruilen

Wat is het doel echt?

Iets dat altijd een beetje vaag is gebleven aan Bitcoin is waar het nou precies vandaan komt. Het zou gecreëerd zijn door Satoshi Nakamoto, die de eerste blockchain database zou hebben gemaakt. Nakamoto is hoogstwaarschijnlijk een synoniem en het is onbekend of het nou om één persoon of om meerdere mensen gaat. Volgens sommigen is het een Japanse zakenman of een Russische oplichter die zich bezig houdt met piramidespelen. Er is zelfs een theorie dat Amerikaanse inlichtendiensten erachter zouden zitten. Doordat niemand weet wie Nakamoto is, weet ook niemand wat nou eigenlijk het doel van de oprichter is en of dit potentieel toch sinister zou kunnen zijn.

Veel mensen op Wall Street waarschuwen dat het een piramidespel zou kunnen zijn, waarbij investeerders bergen met goud worden beloofd en de oprichter er vervolgens met de investeringen vandoor gaat. Anderen waarschuwen weer dat het een zogenaamde “pump and dump” oplichting is, waarbij de prijs eerst omhoog wordt gedreven om vervolgens ook met het geld ervandoor te gaan.

Mijnen kost veel energie

Om Bitcoins te vergaren moet er gemijnd worden en dit mijnen kost ontzettend veel energie. Het mijnen zou zelfs evenveel energie kosten als sommige landen. Iets dat veel energie kost in deze tijd van steeds grotere duurzaamheid, gaat natuurlijk tegen problemen oplopen. Verschillende landen willen Bitcoin ook gaan verbannen met het oog op dit grote energieverbruik en in sommige landen is de coin al persona non grata. Als je  milieuvriendelijk wilt leven is Bitcoin misschien niet voor jou. Overigens zou het mijnen langzaam maar zeker steeds duurzamer gebeuren, maar het zal nog wel even duren voordat het echt schoon is.

Bitcoin minen

Hackbaar

Een ander probleem met Bitcoin en overigens ook met andere cryptocurrency is dat je coins hackbaar zijn. Als je ze bijvoorbeeld in een online wallet hebt staan of bij een beurs hebt laten hangen, is het mogelijk dat je hackers heel happy maakt met je coins. Onlangs werd Coincheck gehackt en een half miljard dollar in digitale valuta werd gestolen. Gelukkig is Coincheck schappelijk en gaat het de gestolen coins vergoeden, maar dat hoeven ze in principe niet te doen. Als je pecht hebt ben je gewoon je coins kwijt en kun je ook niet eens ergens gaan klagen.

hackers hacker Apple

Begrijp je Bitcoin echt?

Voordat je bezig gaat met Bitcoin of andere cryptocurrency, moet je echt goed weten hoe het allemaal werkt. Als je niet kunt dromen over de blockchain en hoe de transacties allemaal verwerkt worden, is het nog geen tijd om te investeren. Een gouden regel is altijd om nooit ergens in te investeren, dat je niet volledig begrijpt. Ja  je kunt geluk hebben en toch veel verdienen met je coins, maar als je het mechanisme achter de coins begrijpt weet je pas goed waar je aantoe bent. Bij andere investeringen kun je enigszins voorspellen hoe de koers zal veranderen. Bij Bitcoin is dat lastig, zelfs als je alle kennis hebt.

De bedenker van Ethereum zelf lijkt ook wat huiverig voor Bitcoin en andere cryptocurrency te zijn. Hoewel je zou verwachten dat hij het investeren in coins zou bemoedigen, waarschuwt hij er juist tegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Man of Many

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf redenen om niet in Bitcoin te investeren
Sluiten