Ilona Braam
Ilona Braam Apple 12 nov 2018

Vijf redenen om (niet) voor de nieuwe MacBook Air te gaan

Onlangs kwam Apple na behoorlijk wat tijd eindelijk weer met een echte upgrade voor de MacBook Air. Hij komt met verschillende verbeteringen, maar zoals altijd zijn er ook wat puntjes die beter hadden gekund. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor de nieuwe MacBook Air te gaan.

Scherp Retina display

Als eerste hebben we het Retina display van de nieuwe MacBook Air. Deze komt met een resolutie van 2560 x 1600 pixels en is een grote verbetering ten opzichte van de oudere modellen. Als je wel eens met een Retina scherm hebt gewerkt, weet je wat voor verademing het kan zijn ten opzichte van andere displays. Het scherm is helder en Apple heeft gezorgd voor een goede kleurbalans. Overigens heb je hier wel te maken met een ander Retina display dan bij de nieuwe MacBook Pro. Het Pro scherm is helderder en ondersteunt True Tone en de brede P3 kleurenweergave. Op de Air moet je het doen met de standaard sRGB kleurenweergavve.

Macbook Air 2018, Apple Mac iPhone features

Snelle vingerafdrukscanner

Een handige feature op de nieuwe Air is de vingerafdrukscanner rechtsboven. Hiermee kun je snel de laptop ontgrendelen en gebruiken in combinatie met je wachtwoord-manager om ook bij andere sites in te loggen. Het zal voor veel mensen een veel betere ervaring betekenen op hun laptop, aangezien je bijvoorbeeld geen wachtwoord meer hoeft in te voeren om op het apparaat aan de slag te gaan. En we moeten al voor zoveel dingen wachtwoorden onthouden, dat je er om de zoveel tijd ook weer onvermijdelijk eentje vergeet.

MacBook Air 2018

Lange batterijlevensduur MacBook Air

Hoewel er steeds meer openbare plekken zijn waar je je laptop zou kunnen opladen, is het toch fijn als je accu lang genoeg meegaat om onderweg zonder zorgen te kunnen werken. En qua batterijlevensduur zit je behoorlijk goed bij de MacBook Pro. Hoewel Apple voor een opmerkelijke processor is gegaan, is het wel een zuinige processor die ervoor zorgt dat de batterij extra lang meegaat. Je zou met de Air zo’n 12 uur met een volle accu kunnen internetten en natuurlijk gaat dat wel omlaag als je wat zwaardere programma’s draait. Maar eigenlijk is de Air ook niet echt bedoeld voor hele zware programma’s, zoals videobewerkingssoftware.

Opmerkelijke processor-keuze

Zoals we net al aankaartten heeft Apple voor een wel erg opmerkelijke processor gekozen. De MacBook Air  is uitgerust met een dual-core Core i5 8210Y processor. Deze kennen we van de 12 inch MacBook en is een energiezuinige processor, die weinig warmte produceert. De processor is echter minder krachtig dan die van de U-serie chip van de MacBook Air uit 2017. Aan de andere kant is de U-serie ook minder energiezuinig en produceren de processoren over het algemeen wel wat meer warmte.

Macbook Air Apple goedkoop

Minder krachtige GPU dan voorganger

Een andere opvallende keuze heeft te maken met de graphics. Ook hier heeft Apple weer gekozen voor een optie, die minder krachtig is dan  bij de Air uit 2017. Waar de 2017 Air was uitgerust met een Intel HD 6000 GPU, komt het nieuwe model met een Intel HD 617 GPU. En helaas zou de nieuwe GPU 60 procent mindere prestaties leveren in de eerste benchmark testen met een vergelijkbare chip.

Een paar maanden geleden kwam Apple ook al met de nieuwe MacBook Pro. Hier blijken helaas nog wat problemen mee te zijn en Apple heeft dan ook een gratis reparatieprogramma aangekondigd. Ditzelfde geldt overigens ook voor de iPhone X.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) voor de nieuwe MacBook Air te gaan
Sluiten