Ilona Braam
Ilona Braam Uncategorized 4 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Vijf Siri Shortcuts om je leven makkelijker te maken

Toen Apple iOS 12 introduceerde werd ons naast allerlei nieuwe features ook een nieuwe app beloofd. Namelijk de Siri Shortcuts app (hoewel in de App Store alleen Shortcuts staat), die het werken met de virtuele assistent een stuk handiger zou maken. Wat Shortcuts doet is het bundelen van verschillende acties, die je vervolgens met een enkele vraag aan Siri kunt activeren. Om je alvast op weg te helpen hebben we hier vijf shortcuts voor je om mee aan de slag te gaan.

Siri Shortcuts maken

Als je eenmaal de Siri Shortcuts app hebt gedownload, kun je aan de slag gaan met het creëren van de gebundelde commando’s. Om een shortcut te maken ga je voor de “Library”. Daar ga je voor “Create Shortcut” en vervolgens kies je de verschillende acties die uitgevoerd moeten worden. Als je klaar bent met je lijstje geef je je shortcut een naam bij “Settings” en vervolgens kun je hem nog toevoegen aan Siri, zodat je hem via de slimme assistent kunt oproepen. Ga hiervoor in de settings van de app naar “Add to Siri” en kies de tekst die je wilt zeggen om de shortcut te activeren. Mocht je overigens geen zin hebben om zelf shortcuts te maken, heeft Apple ook al een paar handige voor je in de aanbieding om meteen mee aan de slag te kunnen. Je hoeft ook niet perse Siri te gebruiken om de shortcuts op te roepen, want dat kan ook via de app (maar waarom zou je dat doen?).

Siri Shortcuts

Groep foto’s bewerken

Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, zullen we je wat voorbeelden geven. Stel je voor dat je je foto’s allemaal een bepaald formaat wilt geven voor op je Insta en dat het standaard formaat het net niet is. Via Siri Shortcuts kun je dat makkelijk instellen, aangezien de app beste maatjes is met de Photos app. Wanneer je je shortcut maakt, kun je kiezen voor “Get Latest Photos” om een bepaald aantal foto’s vanaf de nieuwste te selecteren voor je bewerking. Ook kun je gaan voor “Select Photos” om zelf foto’s uit te zoeken. Vervolgens kies je voor de bewerking die je wilt en in dit geval is dat “Resize Image”. Uiteraard kun je opgeven wat de hoogte en breedte van de nieuwe foto’s moet worden en klaar is kees. Andere bewerkingen die je kunt uitvoeren zijn onder andere je foto’s omzetten naar GIFjes of ze bijsnijden.

Naar het werk

Je moet waarschijnlijk zoals de meeste mensen elke dag naar het werk of naar je studie en het kan dan handig zijn om ook daarvoor een routine in te stellen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met “Get Current Weather” en vervolgens “Speak Text”, zodat je toestel je vertelt wat voor weer het is en je bijvoorbeeld weet of je nog steeds een jas aan moet. Daarna zou je kunnen gaan voor een “Street Address” actie in combinatie met “Show Directions” om meteen ook een routebeschrijving te krijgen naar waar je heen moet. En uiteraard heb je onderweg nog muziek nodig, waar “Play Music” weer voor zorgt.

rijden

Weer naar huis

Om weer naar huis te komen zou je een Siri Shortcut kunnen maken met dezelfde “Street Address” en “Show Directions” acties van hierboven om je nu weer de weg naar huis te wijzen. Mocht je je vriendin alvast willen doorgeven dat je eraan komt, is “Send Message” handig” en als je daarvoor nog “Get Travel Time” kiest, kun je haar meteen ook laten weten hoe lang het nog duurt. Uiteraard kun je weer wat muziek toevoegen en eventueel alvast apparaten thuis in actie laten komen als ze de Siri Shortcuts API ondersteunen.

Twee minuten poetsen

Als je geen fancy tandenborstel met een timer hebt, kun je ook Siri Shortcuts gebruiken om je te helpen aan die twee minuten poetsen te komen. De app kun je namelijk inzetten om je notificaties te geven. Kies hiervoor om te beginnen voor “Show Alert” en kies de tekst die je wilt zien (bijvoorbeeld: nu ontkom je er niet aan en moet je je tanden echt gaan poetsen). Daarna stel je een “Wait” actie in en kun je 30 seconden instellen, zodat je het eerste kwadrant in je mond kunt aanpakken, en kies weer voor “Show Notification”. Stel nog drie andere 30 seconden “Wait” acties en twee notificaties in om telkens gewaarschuwd te worden dat er 30 seconden om zijn en je door moet naar de volgende groep tanden. Kies na de laatste timer voor ” Show Notification” of “Vibrate Device” om een seintje te krijgen dat je echt klaar bent.

tanden poetsen

Automatisch filmen

Soms gebeurt er spontaan iets grappigs en wil je snel de camera van je iPhone inschakelen. Dit kun je, je raadt het al, ook doen met een shortcut. Kies uit de lijst met acties voor “Take Video” en bepaal of je de voorste of achterste camera hiervoor wilt gebruiken. Vervolgens kun je ook voor “Save File” gaan om de beelden meteen op te slaan in je Dropbox of iCloud. Uiteraard zijn er verschillende settings waar je mee kunt spelen, zodat je video’s helemaal naar wens zijn.

Apple werkt constant aan Siri, zodat de virtuele assistent een waardige tegenstander wordt voor assistenten als Google Assistant en Alexa. Ze lijken de laatste tijd goed op weg en Apple zou zelfs bezig zijn met een offline versie van de slimme assistent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gizmodo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vijf Siri Shortcuts om je leven makkelijker te maken
Sluiten