Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 20 jan 2018

Vijf steengoede films die je vorig jaar hebt gemist

Volgens vele filmfans was 2017 een goed jaar. Alhoewel vast niet iedereen het daar mee eens is zijn er in ieder geval wel een hoop nieuwe films verschenen. Zoveel dat je er waarschijnlijk wel een aantal gemist hebt. In dit lijstje hebben we 5 films interessante films verzameld waarvan de kans groot is dat je zo nog niet hebt gezien.

1. Blade Runner 2049

Je hebt hoogstwaarschijnlijk wel van deze film gehoord (en misschien zelfs onze review gelezen) maar de kans dat je hem daadwerkelijk gezien hebt is wat minder groot. Regisseur Denis Villeneuve’s vervolg op cyberpunk klassieker Blade Runner was namelijk geen succes aan de box office.

blade runner 2049

Dit terwijl de fans en critici over het algemeen wel heel erg te spreken waren over deze opvolger. In de film zien we agent K (Ryan Gosling) die als zogeheten Blade Runner de taak heeft om artificiële mensen op te sporen en te vernietigen. Totdat hij opzoek moet naar Rick Deckard (Harrison Ford), een van zijn voorgangers die inmiddels al 30 jaar vermist is.

Blade Runner 2049 is een ongewone sequel die voor diepgang gaat in de plaats van simpelweg meer actie en spektakel. Een gedurfde keuze, welke vanzelfsprekend niet iedereen zal aanspreken. De visuele pracht en het sterke acteerwerk maken van de film echter een must-see voor iedere science fiction fan. Dus: plan een avondje in, laat je niet afschrikken door het trage tempo en geniet van deze waardige opvolger. Check hier ook de complete review.
Dit verslag is geschreven door CineMartijn.

2. Remerory

In tegenstelling tot Blade Runner 2049 heb je waarschijnlijk niet eens van Remerory gehoord. De film wist de Nederlandse bioscopen namelijk niet te bereiken en was in eerste instantie alleen via de Amerikaanse Google Play te zien. Best jammer, want de film had een origineel uitgangspunt.

Rememory draait om de uitvinding van wetenschapper Gordon Dunn, waarmee men herinneringen terug kan kijken. Een veelbelovend project, ware het niet dat Dunn onder verdachte omstandigheden overlijdt voordat de machine op de markt kan komen.

Rememory review

Het wordt nog vreemder als zijn weduwe ineens hulp aangeboden krijgt van ene Sam Bloom, die beweert een oude kennis van Gordon te zijn. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt vreemdgenoeg vooral veel dingen over zichzelf.

Rememory heeft een hoofdrol voor Peter Dinklage, die je waarschijnlijk wel kent vanwege zijn rol als Tyrion Lannister in Game of Thrones. Ondanks dat hij in deze film een soortgelijk personage speelt zet hij wederom een sterke acteerprestatie neer, die echter wel een beetje tegengehouden wordt door het matige script.

Ditzelfde script zorgt ervoor dat de film, die een soort mix van sci-fi, drama en thriller is, ook op andere vlakken niet altijd even goed uit de verf komt. Desondanks is Rememory een leuke en vooral originele film welke zeker een kans verdiend. Check hier onze complete review.

3. Raw

Tijdens het Cannes Film Festival in 2016 werd er een film vertoond die zo heftig was dat een aantal mensen onwel werden tijdens het kijken. Het ging hier om de Franse horrorfilm Raw, waarin kannibalisme centraal stond.

In eerste instantie leek het op een slechte promotiestunt, maar de geruchten bleken daadwerkelijk door de organisatie van het festival bevestigd te zijn. In Raw volgen we de verlegen Justine, een vegetarisch meisje dat gaat studeren voor dierenarts.

RAW

Tijdens een ontgroening moet ze echter rauw vlees eten, wat niet zonder gevolgen blijkt te zijn. Justine krijgt na deze actie ineens ongezond veel zin in vlees. Wat begint met shoarma gaat al snel richting rauwe kipfilet en daarna zelfs mensenvlees…

Raw is een op zijn zachts gezegd bijzondere film met een bizar uitgangspunt. Vanzelfsprekend zien we in deze film een aantal heftige en vooral onsmakelijke scenes. Toch is de film meer dan dat. Naast de horrorelementen ligt de focus bij de reis van een jong meisje op weg naar volwassenheid.

De verlegen Justine die zich staande moet zien te houden in een wereld vol met seks, drugs en andere verleidingen. De combinatie van rauw realisme en ietwat surrealistische horror scenes maakt van Raw een integrerende film die absoluut de moeite waard is. Mits je tegen een stootje kunt ;)

4. Wind River

Wind River is een film van Taylor Sheridan die zich afspeelt in het gelijknamige Amerikaanse indianenreservaat. Jachtopziener Cory vindt een dood meisje waarna de FBI een onderzoek start. Opvallend is dat het slachtoffer ooit bevriend was met zijn overleden dochter.

Wind river film

Agente Jane gaat samen met Cory achter de dader aan en het tweetal ontdekt schokkende dingen. Het uitgangspunt van Wind River is misschien niet erg origineel, maar de uitwerking is dat wel. De film kenmerkt zich door sterke personages met ieder een eigen achtergrondverhaal.

Daarnaast is het acteerwerk sterk en geeft de film aandacht aan een belangrijk maatschappelijk thema, namelijk het geweld en misbruik op plekken waar bijna geen toezicht is.

Ondanks dat veel mensen de film goed vonden, zou het zomaar kunnen dat jij dit project, tussen al het Marvel en DC geweld, gemist hebt. Mocht dit het geval zijn dan raad ik je aan om hem nog eens te bekijken.

Train To Busan

Een Aziatische zombiefilm die het publiek op Cannes wegblies en wereldwijd verschillende awards binnen wist te slepen? Aangezien deze film in 2016 al op allerlei filmfestivals te zien was hoort Train To Busan misschien niet helemaal in dit rijtje thuis. Desondanks zou het zonde zijn om jullie niet op de hoogte te brengen van deze geweldige zombiethriller, mede omdat we in Nederland wel degelijk tot 2017 moesten wachten voordat we hem in de bioscoop konden zien.

Althans, hij werd voornamelijk in alternatieve theaters gedraaid. Waarschijnlijk omdat de combinatie Zuid-Korea en zombies vanzelfsprekend niet iedereen evenveel zou aanspreken. Toch verdient deze film wel degelijk een kans.

Train to Busan

Het verhaal achter Train To Busan is vrij simpel. Een alleenstaande vader heeft te weinig tijd voor zijn dochtertje waardoor zij eigenlijk liever bij haar moeder is. Hij besluit haar daarom op de trein te zetten naar Busan, waar de betreffende vrouw woont. Voordat ze vertrokken zijn is een geïnfecteerd persoon aan boord geraakt, die een kettingreactie aan zombiebesmettingen veroorzaakt. Hierdoor moeten vader en dochter zich, samen met de andere passagiers, staande zien te houden terwijl hij voertuig alsmaar door blijft rijden.

Train To Busan gebruikt de standaardformule voor zombiefilms, maar geeft daar wel een geheel eigen draai aan. Er wordt veel inspiratie gehaald uit de klassiekers, maar is de film is zoveel meer dan alleen jatwerk. Het verhaaltje is lekker toegankelijk maar de personages worden daarentegen goed uitgediept, waardoor je echt een band met ze kunt opbouwen.

Daarnaast is de spanningsopbouw erg krachtig, terwijl je jezelf vanwege het hoge tempo geen seconde hoeft te vervelen. Alhoewel er nog meer veel over te zeggen valt is het vooral een film die je gewoon zelf moet gaan bekijken. De Aziatische setting is misschien even wennen, maar wat daar tegenover staat is een geweldige filmervaring.

Check ook het nieuwe project van de makers van de Netflix hitserie Narcos! Heb je overigens de fanfilm over Voldemort al gezien?

Reageer op artikel:
Vijf steengoede films die je vorig jaar hebt gemist
Sluiten