Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 9 mrt 2018

Deze vijf technologieën gaan ons leven binnenkort verbeteren

Helaas is het Mobile World Congress 2018 alweer voorbij en is er even een einde gekomen aan de massale stroom van nieuwe apparaatjes. Hoewel er natuurlijk veel smartphones voorbij zijn gekomen, demonstreerden bedrijven ook andere interessante dingen. Dit zijn vijf opvallendste technologieën die het MWC 2018 te bieden had.

Echt draadloos opladen

We kunnen nu al een tijdje draadloos opladen, maar bedrijven weten ook heus wel dat je apparaat op een matje leggen niet is wat we bedoelden met draadloos opladen. Het voordeel van draadloos opladen is juist dat je het op te laden apparaat niet per se ergens hoeft neer te leggen maar gewoon verder kunt werken, terwijl het op magische manier altijd opgeladen wordt. We lijken weer een stapje dichterbij te komen bij dat beeld met de slimme speaker van Energous. Deze laadt je smartphone, smartwatch en oordopjes op via radiogolven tot een afstand van ruim 90 cm. Bovenop de speaker is er alsnog een soort pad waar je ook je toestel op zou kunnen leggen.

Energous draadloos opladen

Ook Ossia is bezig geweest met draadloos opladen en kwam tijdens MWC met nog indrukwekkendere resultaten. Het werkt met een apparaat dat ook via radiogolven energie verstuurt. Het apparaat dat de energie moet ontvangen verstuurt een signaal, dat weerkaatst kan worden door verschillende oppervlaktes, zoals ramen, tafels en muren. Als het signaal een pad heeft gevonden van het op te laden apparaat naar de oplader, volgt de oplader dit pad om energie te versturen. Tijdens een demonstratie liet Hatem Zeine van Ossia zien hoe een Samsung Galaxy S7 draadloos werd opgeladen tot op een afstand van ruim 3 meter. Zelfs in zijn zak ging het toestel door met opladen. Hoewel de kracht van het opladen minder wordt naarmate je verder van de transmitter staat, is het resultaat al behoorlijk indrukwekkend. Het is natuurlijk onzeker wanneer we de oplader ook daadwerkelijk zelf kunnen gaan gebruiken.

Ultrasound gebaren

Met slimme speakers hoeven we tegenwoordig een stuk minder met knoppen bezig te zijn, maar kunnen we gewoon spreken en het gebeurt. Maar wat als je stem het een dagje niet doet?  Terugvallen tot knoppen bedienen is natuurlijk een no go en Elliptic Labs heeft hiervoor de oplossing: besturing via gebaren in de lucht. Hiervoor wordt ultrasone technologie gebruikt en in bij de Xiaomi Mi Mix kregen we hier al een voorproefje van.  Je kon bijvoorbeeld met gebaren selfies te maken of  het volume aanpassen.

Uiteraard kun je er nog veel meer mee en dat demonstreerde Elliptic tijdens MWC 2018. Hun nieuwe gesture technologie gaat onder de naam INNER REFLECTION en is gemaakt voor smart speakers. Bij een Echo speaker kon tijdens het evenement getapt worden met je handpalm om te spelen met Alexa. Twee keer tappen activeerde Alexa, terwijl één keer tappen de slimme assistent weer naar haar kamer stuurde. Daarnaast werd ook gedemonstreerd hoe je een lamp kunt dimmen en feller maken door je hand naast de speaker te houden.

Elleptic Labs

Internetten met licht

Lifi lijkt op wifi, maar data wordt via lifi verstuurd door middel van LED lampen. Het staat voor Light Fidelity en werd jaren geleden al geïntroduceerd. Zoals we weten is het nog niet iets dat we dagelijks gebruiken, maar tijdens MWC 2018 werd gedemonstreerd, dat het toch een bruikbare technologie is. Het bedrijf PureLiFi was vorig jaar al van de partij om de technologie te demonstreren en dit jaar lieten ze zien hoe een Dell laptop ermee opgeladen kon worden met een geïntegreerde lifi ontvanger. Ook een case voor de Samsung Galaxy S5 had de eer om van lifi gebruik te maken. Op het moment is het mogelijk om een snelheid van 42Mbps te behalen. Dat is uiteraard nog iets te langzaam, maar binnen de komende paar jaren zou de snelheid aanzienlijk verbeterd moeten worden.

PureLifi

Afvallen met je headset

Overgewicht lijkt een steeds groter probleem te worden en de afval-markt is behoorlijk groot. Je kunt van alles doen om wat kilo’s kwijt te raken, van diëten tot je maag laten verkleinen. Technologie wordt echter gebruikt om van alles in het leven makkelijker te maken, dus waarom ook niet afvallen? De headset van Modius zou wellicht voor veel mensen de oplossing kunnen zijn. Deze geeft je kleine elektrische impulsen, welke ervoor zouden moeten zorgen dat je minder zin hebt om te eten en dat je metabolisme wordt verhoogd. Als je je angst om geëlektrocuteerd naast je neerlegt, zou het een briljant systeem kunnen zijn. De headset zou je een paar uur per week op moeten doen om eindelijk je droomfiguur te bereiken.

Modius headset MWC 2018

Door muren kijken op MWC

In films kunnen ze het allang en de CIA kan het vast ook al, maar dankzij het Israëlische bedrijf Vayyar zou de normale mens het ook kunnen: door muren heen kijken. Daarvoor hoef je heen superhero te zijn, maar kun je gewoon een sensor gebruiken op je smartphone. Deze kan door middel van radiogolven “zien” wat er aan de andere kant van de muur gebeurt. Je houdt je smartphone gewoon tegen de muur aan en op je display verschijnt wat zich daarachter bevindt. Vayyar marketing director Malcolm Berman vergelijkt het met een nieuw soort camera die mogelijkheden opent, die er eerder nog niet waren. Inderdaad konden we nog niet door muren heen foto’s maken.

Het ziet ernaar uit dat er behoorlijk wat spannende dingen aan het gebeuren zijn met onze muren. Niet alleen kunnen we binnenkort door ze heen kijken, maar wie weet dat we er ook binnenkort Ossia transmitters in krijgen om overal in huis draadloos op te laden. Iets anders interessants dat nu al met onze muren aan het gebeuren is, is het verschijnen van USB sticks.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Deze vijf technologieën gaan ons leven binnenkort verbeteren
Sluiten