Rutger Houweling
Rutger Houweling Fotografie 23 mei 2016

Vijf vragen en antwoorden voor wie het voordeel van een dubbele smartphonecamera wil weten

Twee camera’s in een smartphone. Dit is samen met modulaire phone hét gespreksonderwerp dat nog enigszins interessant is als smartphones ter sprake komen. De populariteit heeft vooral te maken dat de geruchten steeds sterker aantonen dat de iPhone 7 van twee camera’s is voorzien. En dat de nieuwe LG G5 en Huawei P9 (check hier onze One Minute WANT – Review van de P9) ook van twee camera’s is voorzien. Maar wat maakt een smartphone met twee camera’s zo uniek? Voor LG en Huawei zijn de beweegredenen en de functies van de camera’s verschillend dus hebben wij het per toestel uiteen gezet.

1. Hoe werken de twee camera’s van de Huawei P9 samen?


De twee camera’s schieten hetzelfde beeld waarbij er één camera alleen in monochroom fotografeert en de andere camera in kleur. Doordat je in monochrome de details beter kunt vastleggen kun je door het monochrome beeld en het kleurenbeeld over elkaar heen te leggen een afbeelding creëren met een betere scherpte en levendigheid.
 Maar de monochrome camera is ook los te gebruiken waardoor je zwart-wit foto’s kunt schieten zonder er een filter overheen te leggen.

[accordion title=”TL;DR Vraag 1″]

 • Vraag: hoe werken de twee camera’s van de Huawei P9 samen?
 • Antwoord: een monochroom beeld en het kleurenbeeld werken samen om een betere scherpte en levendigheid te creëren.

[/accordion]

2. En hoe werkt de twee camera’s van de LG G5?

De twee camera’s van de G5 functioneren los van elkaar. Dit werkt dus weer ander dan de Huawei P9. Er is een 16MP-camera met een diafragma van f1.8 en is in staat om foto’s te maken met een gezichtsveld van 75-graden. De tweede camera is een 8MP ultrawide fisheye camera met een diafragma van f2.4. Met deze camera ben je in staat om ultrawide foto’s te maken met een gezichtsveld van 135-graden. Wanneer je een object van dichtbij fotografeert krijg je oor de ultrawide hoek extra op de foto of je maakt een brede panorama met één klik. Om extra effecten te creëren kun je de twee camera’s ook samen gebruiken. Dit noemt LG popout. Hierdoor kunt je bijvoorbeeld een zwart-wit foto met kleur combineren, maar ook scherpte in een foto creëren.

[accordion title=”TL;DR Vraag 2″]

 • Vraag: en hoe werkt de twee camera’s van de LG G5?
 • Antwoord: de LG G5 werkt met een camera met een gezichtsveld van 75-graden en een camera met een gezichtsveld van 135-graden. Deze werken los van elkaar.

[/accordion]

3. Zijn deze effecten binnen enkele jaren met één camera in een smartphone haalbaar?

Huawei kan hier niet écht diep op in gaan. Er wordt benadrukt dat de research & development afdeling een belangrijke plaats bij Huawei inneemt. Ruim dertigduizend medewerkers zijn 24/7 bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken. Het is dus goed mogelijk dat dit binnen enkele jaren technische mogelijk is.

LG geeft aan dat dit een lastig verhaal is. Vooral omdat de LG G5 niet over twee lenzen beschikt die samen één foto maken. Het zijn twee type lenzen. Iets wat wij ook van een spiegelreflexcamera kennen waarbij je van lens moet verwisselen om andere resultaten te krijgen.

[accordion title=”TL;DR Vraag 3″]

 • Vraag: zijn deze effecten binnen enkele jaren met één camera in een smartphone haalbaar?
 • Antwoord: dit is vrij lastig.

[/accordion]

4. Fotograferen met weinig licht en het creëren van scherpte-diepte. Wat is de rol van een Dual camera?

Bij de LG G5 speelt een tweede camera daar geen rol in. Vooral, omdat de lenzen niet samen worden gebruikt. Maar dankzij een 16MP-camera en een diafragma van f/1.8 is er veel mogelijk bij alle lichtomstandigheden. En kun je met de expert mode handmatig instellingen als de ISO en witbalans aanpassen.

Bij de Huawei P9 werkt dit anders. De twee camera’s van de P9 staan in een vaste positie met een vaste afstand van elkaar. Maar het gezichtsveld van de camera’s beschikken over een net wat andere hoek. De hardware berekent via een kruistabel de hoeken en berekent het diepteveld van de camera’s. Hierdoor kan er in de foto met de scherpte-diepte worden geëxperimenteerd. Doordat deze informatie mede via hardware wordt berekend kan dit proces sneller en accurater verlopen dan wanneer dit via software wordt berekend.

[accordion title=”TL;DR Vraag 4″]

 • Vraag: fotograferen met weinig licht en het creëren van scherpte-diepte. Wat is de rol van een Dual camera?
 • Antwoord: Geen invloed voor de LG G5. De hardware van de Huawei P9 berekent het diepteveld waardoor scherpte-diepte achteraf kan worden aangepast

[/accordion]

5. Hoe ziet de toekomst van mobiele fotografie er volgens Huawei en LG uit?

Beide tech-giganten geven aan dat de smartphone al in veel gevallen als hoofdcamera fungeert. Zelfs op vakantie! Daarom is fotografie een belangrijk onderdeel van een smartphone. Een smartphonecamera is ook één van de meest belangrijke redenen waarom een consument een telefoon koopt of overweegt. Zowel als LG en Huawei willen er daarom voor zorgen dat er de beste camera in zit waarmee de gebruiker alles met zijn smartphonecamera kan doen. Zoals de optie om twee lenzen te gebruiken en waarmee je met de instellingen kunt experimenteren.

[accordion title=”TL;DR Vraag 5″]

 • Vraag: hoe ziet de toekomst van mobiele fotografie er volgens Huawei en LG uit?
 • Antwoord: die toekomst is er al. Fabrikanten zorgen er daarom voor dat gebruikers alles met een smartphonecamera kunnen doen

[/accordion]

Bonus: en hoe zit het met Apple en de Dual camera voor in de iPhone 7?

Wat Apple exact voor de iPhone 7 in petto heeft is nog onduidelijk, maar elke week verschijnen er wel nieuwe geruchten en zijn er foto’s opgedoken die de geruchten lijken te bevestigen. Die vind je hier. Of de tweede camera van de iPhone 7 een monochrome camera is, over een ultrawide fisheye beschikt of voor andere doeleinden is bedoeld weten we dus nog niet. We zullen er in september 2016 achterkomen.

[accordion title=”TL;DR Bonusvraag”]

 • Vraag: en hoe zit het met Apple en de Dual camera voor in de iPhone 7?
 • Antwoord: daarom komen we in september 2016 tijdens de presentatie van de iPhone 7 pas achter.

[/accordion]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf vragen en antwoorden voor wie het voordeel van een dubbele smartphonecamera wil weten
Sluiten