Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Science 3 aug 2020

Virgin Galactic en Rolls-Royce komen met supersonisch vliegtuig

Virgin Galactic werkt aan een nieuw hogesnelheidsvliegtuig voor commerciële luchtvaart. Het slaat daarbij de handen ineen met Rolls-Royce.

Vroeger hadden we de Concorde. Het was het snelste vliegtuig in de commerciële luchtvaart. Het vliegtuig met Rolls-Royce-motoren kon een snelheid van 2.388 kilometer per uur bereiken, wat ook wel Mach 2 wordt genoemd. Het vliegtuig werd na ongelukken en omdat het onrendabel was in 2003 buiten gebruik genomen. Lange tijd is er dan ook geen supersonisch vliegtuig voor de commerciële luchtvaart. Toch heeft Virgin Galactic nu plannen voor een toestel dat nog sneller is.

Virgin Galactic gaat samenwerken met Rolss-Royce

Virgin Galactic heeft nu een partnership met motorbouwer Rolls-Royce ondertekend. Gezien de Concorde is het niet gek dat Virgin terecht is gekomen bij de motorbouwer. Het wil nu een vliegtuig bouwen dat een snelheid van Mach 3 kan halen, een snelheid van 3.675 kilometer per uur. Met die snelheid ben je in iets meer dan anderhalf uur in New York vanuit Amsterdam. De tijd die je nu dus ongeveer gebruik om vanuit Amsterdam naar Milaan te komen.

Virgin Galactic sloot eerder al een partnership met NASA om hogesnelheidsvluchten mogelijk te maken voor commerciële luchtvaart.  Het plan is om een vliegtuig te bouwen dat kan vliegen op een hoogte van ruim 18 kilometer. Hierdoor kan het op een hogere hoogte vliegen dan de huidige vliegtuigen en heeft het dus een vrij luchtruim. Het toestel moet tussen de negen en negentien passagiers kunnen meenemen. De cabine kan elk van de klanten een businessclass of first class-ervaring bieden.

Het bijzondere ontwerp van Virgin Galactic. (Afbeelding: Virgin Galactic)

Snelle vluchten

Virgin Galactic wil het eerste prototype voor supersonische commerciële luchtvaart presenteren en testen in oktober. Het toestel gaat de XB-1 heten. NASA werkt overigens ook met Lockheed Martin aan een supersonisch vliegtuig. Dit moet een stil supersonisch vliegtuig worden, waardoor een knal die je bijvoorbeeld soms bij straaljagers hoort, flink moet doen laten afnemen. In 2021 moet het de X-59 zijn eerste vlucht maken.

Virgin Galactic
Zo ziet het ontwerp eruit. (Afbeelding: Virgin Galactic)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TechCrunch

Reageer op artikel:
Virgin Galactic en Rolls-Royce komen met supersonisch vliegtuig
Sluiten