David van Benthem
David van Benthem Gadgets 12 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Virtual Reality laat doden herleven: wat is de impact hiervan?

Afgelopen week is een filmpje uit ZuidKorea viral gegaan waarin een moeder met behulp van Virtual Reality (VR) haar overleden dochter weer terug kon zien. Het feit dat de moeder erg emotioneel geraakt bleek, laat zien wat voor enorme mogelijkheden er zijn met deze technologie. 

Het team heeft er acht maanden aan gewerkt om de ervaring van de moeder te kunnen verwezenlijken. De overleden zevenjarige dochter Nayeon is in die periode zo precies mogelijk nagemaakt. Niet alleen haar uiterlijk, maar ook haar bewegingen zijn haarfijn vastgelegd. Het resultaat blijkt levensecht voor de moeder. Dat blijkt duidelijk uit het feit dat ze haar dochter zelfs probeert te omhelzen als zij tegen haar praat. 

Vraagtekens bij ontwikkelingen in Virtual Reality

De productie is gemaakt door het Koreaanse Munhwa Broadcasting Corporation (MBC). Hoewel de levensechtheid te prijzen is van de Virtual Reality, zijn er verschillende kanttekeningen bij te plaatsen. 

Zo worden de familieleden, waaronder een andere dochter van de moeder, uitgebreid gefilmd terwijl zij geraakt naar de moeder in kwestie kijken. Het is duidelijk dat MBC de emotionele impact bij het publiek zo groot mogelijk wilde maken.

Grote invloed op de nabestaanden

Ook zijn er andere ethische vraagtekens bij te plaatsen. Wat betekent deze productie voor het rouwproces van de moeder? Maakt deze Virtual Reality het verwerken van de dood van een naaste gemakkelijker, of kunnen mensen juist in de waan blijven leven dat een overledene nog bij hen is? Deze vragen tonen aan dat deze nieuwe ontwikkeling nog duidelijk in een fase van ontwikkeling zit. 

Daargelaten of het verantwoord is, gaat er in ieder geval heel veel mogelijk zijn in de toekomst. Deze productie neemt de stempel weg dat Virtual Reality nerdy en een niche zou zijn. Het herleven van de doden en het hebben van levensgrote avatars als dierbare naasten: het is de visuele werkelijkheid van morgen. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Virtual Reality laat doden herleven: wat is de impact hiervan?
Sluiten