Daniel Koster
Daniel Koster 12 feb 2017

Column: dankzij virtual reality worden pretparken eindelijk écht leuk

Wordt virtual reality nou een succes? Als het aan mij ligt wel. Ook pretparken gooien zich vol overgave op de virtuele wereld. Six Flags is al een tijd bezig met virtual reality en er worden gehele themaparken rondom de technologie heen gebouwd. Virtual reality pretparken? Ik ben fan!

Deze column is geschreven door Laura Grilo Melo en is onderdeel van onze rubriek WANT to play die wij samen met Tons of Fun zijn gestart.

Rollercoaster en virtual reality: match made in hell?

Ik ben nooit een groot fan geweest van achtbanen. Dat komt niet doordat ik ze niet gaaf vind. Het probleem is alleen dat ik er de maag niet voor heb. Elke keer weer kroop ik het wagentje uit met veel spijt én misselijkheid.

Virtual reality is een geheel ander verhaal. Daar kan ik prima tegen. Dat geldt dan weer niet voor anderen. Zo was mijn vader al misselijk toen we naar de bioscoop gingen om Kuifje in 3D te zien. De combinatie echter, een achtbaanrit in virtual reality, lijkt mij verschrikkelijk.

Een paar jaar geleden kregen we plots te maken met een rollercoaster app voor virtual reality. De Vive, Oculus, Cardboard en Gear VR deden er allemaal aan mee en het internet werd met hilarische beelden overspoeld. Maar er is meer.

Six Flags hangt de vlaggen uit

ZO is Six Flags lekker bezig. Het pretpark heeft alleen in de Verenigde Staten, Canada en Mexico al 42 locaties en is een tijdje bezig met virtual reality. Eén van de resultaten is de combinatie van achtbanen en virtual reality. Inmiddels zijn er acht virtual reality achtbanen te vinden in verschillende Six Flags pretparken.

Zo kunnen bezoekers al een jaar lang in Georgia genieten van de ‘Dare Devil Dive’ als virtual reality ervaring. Mij niet gezien..

En dat is niet de enige. Bij Six Flags ‘New England’ redt Superman al een jaar lang de dag. Dit doet-ie door de achtbaan in goede banen te leiden nadat Lex Luthor het spoor weer eens heeft vernietigd:

Gelukkig is er meer dan enkel virtuele reality achtbanen. Op 8 februari kondigde de pretparkgigant aan nog een stapje verder te gaan. Samen met Samsung wordt een nieuwe attractie gebouwd: ‘The New Revolution Galactic Attack’. Deze attractie biedt een nieuwe ervaring via mixed reality.

Dit vind ik wel écht tof. Sommige delen van de achtbaan zullen zich compleet in de virtuele wereld afspelen. Anderen juist in de echte wereld. Daarbij is de persoon naast je plots onderdeel van je verhaal. Dit aangezien er graphics over de werkelijke omgeving heen worden geprogrammeerd.

Volgens Six Flags is de rit precies met de Gear VR gesynchroniseerd. Hierdoor zou het niet voor extra misselijkheid zorgen. Maar ja, dat moet iedereen voor zichzelf maar ondervinden.

Virtual reality is het nieuwe lasergamen

Wij vinden de ontwikkeling van virtual reality attracties goud. Nu hoef je niet meer te bowlen, lasergamen of minigolfen. Kijk bijvoorbeeld naar ‘Zero Latency VR’ in Melbourne. Met zes mensen in een ruimte van vierhonderd vierkante meter samen de futuristische wereld te redden. Heel – Erg – Vet!

In de Verenigde Staten, in Utah om precies te zijn, wordt virtual reality weer anders ingezet. The Void, The Vision of Infinite Dimensions, noemt hun attractie een hyper-reality ervaring. In tegenstelling tot Zero Latency VR bestaat The Void uit een soort doolhof. Een virtuele wereld is om de tastbare voorwerpen heen gebouwd. WANT!

Is Nederland al klaar voor virtual reality pretparken?

Ja! Virtual reality is in Nederland aan het opkomen. Sinds een jaar zijn een aantal instanties bezig met innovatieve virtual reality ervaringen. In Utrecht heb je sinds de zomer van 2016 The VR Room. In Eindhoven vind je het gigantische Enversed Virtual Reality Center. Hier vind je maar liefst drieduizend vierkante meter aan virtual reality plezier. Bovendien brengen onze zuiderburen de eerste virtual reality achtbaan van de BeNeLux in Bobbejaanland. Vet toch, die virtual reality pretparken?

Reageer op artikel:
Column: dankzij virtual reality worden pretparken eindelijk écht leuk
Sluiten