Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 24 okt 2017

De toekomst van virtual reality: wij zwommen met witte haaien dankzij een waterdichte VR-bril

Al jaren lang krijgen we te horen dat virtual reality de toekomst van technologie is. Het zal nog een tijd duren voordat VR mainstream is, maar dat neemt niet weg dat er op dit moment al wel veel vette dingen mogelijk zijn. Zo had Vodafone afgelopen week een wereldprimeur door met de eerste waterdichte VR-bril met witte haaien te zwemmen. Wij waren daar natuurlijk bij!

De toekomst van VR is vandaag

Het dragen van een virtual reality-bril is op zichzelf al een bijzondere ervaring. Er staan genoeg video’s online van mensen die vallen of tegen muren lopen doordat ze de werkelijkheid door die bril nét even iets anders ervaren. Stephen Greenwood, de leider van het creative development team bij Discovery Digital Networks, wilde de VR-ervaring nóg realistischer maken en bedacht samen met Allan Evans, een van de personen achter de Avegant 3D VR-bril, de waterdichte VR-bril.

De waterdichte VR-bril is op dit moment nog in zijn eerste fase. Met de bril, die met een 3D-printer is gemaakt, kun je 360 graden om je heen kijken. De volgende stap zou zijn dat hij ook moet reageren op wanneer je bijvoorbeeld naar een object toe zwemt. Ondanks dat deze onderwater-VR-bril nog verder ontwikkeld zal worden kunnen je er nu al hele vette dingen mee doen, zo bewees Vodafone tijdens een duik in het Amsterdamse Marnixbad.

Onderwaterprimeur nummer twee

We horen je denken: onder water is er toch geen internetverbinding om een VR-video te bekijken? Niets is minder waar. Het was afgelopen vrijdag namelijk ook een primeurtje voor onderwater-internet. Het was namelijk voor het eerst mogelijk om 4G onder water te gebruiken. Dit werd gerealiseerd door een drijvend ‘eitje’ dat het 4G-signaal omzette in een wifi-signaal. Dit wifi-signaal werd met een coaxkabel opgevangen en door het water naar de VR-bril geleid. De coaxkabel die aan het drijvende eitje was bevestigd geleidde het signaal tot 15 meter onder water.

Zwemmen met witte haaien in VR klinkt heel vet, maar we kregen toch wel een beetje klamme handjes toen we zelf het water in mochten.

Ook de VR-bril moest de nodige aanpassingen krijgen om onder water zijn functie te kunnen behouden. Zo breekt water namelijk het licht af dat uit het scherm van de smartphone komt, waardoor het zicht op het scherm niet scherp is. Door de speciale 3D-geprinte technologie was de VR-bril die is gebruikt voor de duik zo afgesteld dat het scherm van het scherm onder water alsnog zichtbaar was.

virtual reality

Zwemmen met de great whites

Voor de duik in het Marnixbad maakte Vodafone gebruik van een video van witte haaien die ze zelf in Zuid-Afrika hebben gefilmd in samenwerking met White Shark Project. Zwemmen met witte haaien in VR klinkt heel vet, maar we kregen toch wel een beetje klamme handjes toen we zelf het water in mochten (en dat kwam niet door de luchtvochtigheid in het zwembad).

Eenmaal onder water was het wel even wennen aan wat boven en wat onder was. Met een volledig geblindeerde bril op zwemmen maakt je toch wel lichtelijk claustrofobisch. Eenmaal gewend aan dit gevoel, en een haai recht voor onze smoel, was het heel tof. Ondanks dat de ervaring minder heftig was dan verwacht en het (gelukkig?) minder realistisch was dan gedacht, gaf het onder water zijn wel echt een extra dimensie aan de VR-ervaring. We zijn nog nooit in Zuid-Afrika geweest en hebben nog nooit gezwommen met haaien, maar deze kunnen nu (met een beetje valsspelen) van onze bucketlist worden geschrapt.

Doordat de gewichtloosheid onder water een geheel nieuwe dimensie aan de VR-ervaring geeft, zijn er veel mogelijkheden voor de waterdichte VR-bril. Je kunt met deze bril zwemmen met haaien, maar men kan ook de gewichtloosheid die astronauten in de ruimte ervaren nabootsen. In een verder geavanceerd stadium kan dit wellicht gebruikt worden voor trainingen of demonstraties. Exciting nieuws voor virtual reality dus!

Toch moet er nog aardig wat gebeuren voordat VR mainstream wordt. Benieuwd wat daarvoor nodig is? Lees het hier. Vodafone is er in ieder geval al helemaal klaar voor! Benieuwd op welke manier Vodafone de toekomst dichterbij brengt? Check het hier.

In samenwerking met Vodafone

Reageer op artikel:
De toekomst van virtual reality: wij zwommen met witte haaien dankzij een waterdichte VR-bril
Sluiten