Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 feb 2018

Dit virtuele karakter neemt Instagram over: de toekomst van sociale media?

Het is tijd om kennis te maken met Miquela Sousa. Ze is een 19-jarige jongedame die woont in Los Angeles. Ze wil het graag maken in de muziekindustrie en haar debuut ‘Not Mine’ heeft het uiteindelijk (echt!) gehaald tot de achtste plek van de Spotify Viral-afspeellijst.

Miquela Sousa: virtuele influencer op Instagram

Sousa deelt op Instagram graag haar favoriete fashionitems en heeft daarmee (ook al) succes. Bij merken als Supreme, Chanel, Diesel en Prada is ze al opgevallen. Naast een liefde voor kleding is de Amerikaanse ook druk bezig met de rechten voor transgenders en de Black Lives Matter-movement.

Fake

Er is alleen een dingetje aan de hand met Miquela – wiens artiestennaam Lil Miquela is. Ze is nep. Fake. Niet bestaand.

Ehm, wat?

‘Lil Miquela’ is met de computer gegenereerd. Ze is een virtueel personage dat géén fysieke vormen aan kan nemen. Dat weerhoudt haar er allerminst van om influencer te worden: ze is wat dat betreft hartstikke echt.

Anoniem succes

Wie Miquela heeft gebouwd is onduidelijk, maar het is een succes: de virtuele meid heeft meer dan een half miljoen volgers op Instagram en wordt geregeld benaderd door merken en magazines die een samenwerking met haar zouden willen.

Ze geeft wel interviews!

In een recent interview dat Miquela gaf aan Business of Fashion zei ze: “Ik word graag beschreven als kunstenares of zangeres, iets dat mijn vaardigheden beschrijft. Liever dat, dan te beschrijven wát ik ben.” Oké dan.
Dit artikel verscheen als eerste op Froot.nl.

Hieronder vind je nog een paar foto’s van virtueel karakter Miquela:

Microsoft probeerde ook al een virtuele persoonlijkheid op te bouwen, toen op Twitter. Tay bleek echter helaas behoorlijk racistisch uit te pakken… Hier lees je er alles over.
Reageer op artikel:
Dit virtuele karakter neemt Instagram over: de toekomst van sociale media?
Sluiten