Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 9 nov 2018

Virtuele nieuwslezer presenteert eerste journaal in China

Terwijl wij in Nederland praten over de duizendste versie van de smartphone, pepernoten die in augustus al in de winkels liggen en vrije tijd, doen ze in China niet anders dan keihard werken. En dat is misschien niet de meest ideale tijdsbesteding, maar resulteert wel in een bizar voorval. Het eerste Chinese journaal is namelijk gepresenteerd door een nieuwslezer met kunstmatige intelligentie. Jazeker, je leest het goed: een virtuele AI nieuwslezer!

Eerste virtuele nieuwslezer

Een nieuwslezer met kunstmatige intelligentie maakte afgelopen nieuwsuitzending van Xinhua zijn debuut. De staatsomroep van China heeft de eerste grote stap gezet richting de toekomst van het journaal. Een virtuele nieuwslezer, die 3D geanimeerd is op basis van beelden en geluiden van echte lezers, presenteerde de meest recente gebeurtenissen van het land. Ondanks het feit dat hij zijn debuut al heeft gemaakt, is de nieuwslezer alles behalve perfect. We hebben hier niet te maken met een slimme robot, maar een hologram. De software hiervoor moet dus uiterst geavanceerd zijn en dat is het nog niet. De eerste stappen zijn gezet, maar de AI is nog vrij beperkt.

In onderstaande video is het eerste journaal van de kunstmatige nieuwslezer te zien. Je ziet al vrij snel dat er weinig emotie gepaard gaat met de presentatie, een techniek waar nog aan gewerkt wordt. Naar verwachting gaat de technologie zich dusdanig ontwikkelen, dat een opvolger als snel zelfstandig breaking nieuws kan presenteren.

Meerdere talen

Het idee dat een AI hologram bezig is met het lezen van ons nieuws is misschien een beetje eng, maar geniaal is het wel. Er zitten dus heel veel voordelen aan het feit dat deze nieuwslezers hun opwachting maken. Zo ratelen ze 24 uur per dag door, als het moet, zonder zich ook maar een keer te verspreken. Daarnaast is de AI niet gebonden aan een vaste taal. De eerste generatie nieuwslezers lezen het nieuws niet alleen in het Chinees, maar ook in het Engels. Zo kunnen we straks alles volledig begrijpen. Wat dan wel weer eng is, is dat de kunstmatige nieuwslezer het uiterlijk heeft gekregen van presentator Zhang Zhao.

In Japan zijn ze op dit moment druk bezig met de ontwikkeling van hun eigen nieuwslezer Erica. Maar waar bovenstaande dude geen robot is, is zij dat wel

Reageer op artikel:
Virtuele nieuwslezer presenteert eerste journaal in China
Sluiten