Bouke van den Berg
Bouke van den Berg 14 feb 2017

Vliegende auto van Nederlandse makelij: volgend jaar écht ‘vliegensvlug’ naar je werk

Droomde je er altijd al van om met je vliegende auto naar werk te gaan? Het wachten is bijna voorbij. Eind volgend jaar gaan er namelijk twee vliegende auto’s in de verkoop van het bedrijf Pal-V. Dit zijn de Liberty Pioneer en de Liberty Sport.

PAL-V vliegende auto

Je zou misschien denken: die futuristische vliegende auto’s zijn ongetwijfeld in Tech-mekka Silicon Valley ontwikkeld. Niets is minder waar. Pal-V is namelijk een Nederlands bedrijf en het hoofdkwartier van het bedrijf vind je in dé Tech-hoofdstad van ons koude kikkerlandje. Da’s ‘natuurlijk’ Raamsdonksveer.

PAL-V: geen groentje

In alle serieusheid: Pal-V komt niet net om de hoek kijken. Het bedrijf werkt sinds 2007 al aan de vliegende auto. Het bedrijf is er nu bijna klaar voor om in totaal negentig gyrokopters te gaan produceren voor consumenten. De ene helft wordt in Europa verkocht, de andere helft in de Verenigde Staten.

Hoe werken de vliegende auto’s?

De twee apparaten vliegen volgens hetzelfde principe. Het zijn gyrokopters. Een gyrokopter vliegt door middel van rotorbladen. Deze kun je ook inklappen, waardoor je ook ‘gewoon’ met de Pal-V naar je werk kunt rijden. Pal-V hield in 2012 al testvluchten met de gyrokopter. Zowel in de lucht als op de weg hebben de voertuigen van Pal-V een topsnelheid van ongeveer 180 kilometer per uur.

Dit heb je nodig voor een Pal-V

Je hebt een paar dingen nodig om de Pal-V te kunnen gebruiken. Allereerst natuurlijk een rijbewijs, maar ook een vliegbrevet. Daarnaast heb je ook een flinke zak geld nodig, want het goedkoopste model, de Liberty Pioneer, gaat 299.000 euro kosten. Ook heb je een landingsbaan nodig van minimaal honderdtachtig meter. Dit heb je nodig om op te stijgen. Om te landen heb je dertig meter aan landingsbaan nodig. In principe kun je dus best op een grote parkeerplaats in de buurt van je werk landen terwijl je collega’s nog in de file staan.

De Pal-V ziet er in ieder geval een stuk beter uit dan de Aeromobil. Deze vliegende auto zou in 2017 op de markt moeten komen, maar of dat gaat lukken…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vliegende auto van Nederlandse makelij: volgend jaar écht ‘vliegensvlug’ naar je werk
Sluiten