Jelle van Es
Jelle van Es Duurzaamheid 20 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Vliegtuig van de toekomst: 800 kilometer afgelegd op waterstof

Wanneer je met het vliegtuig ergens naar toe gaat, dan belast je daar behoorlijk het milieu mee. De CO2 die wordt uitgestoten is een behoorlijke belasting voor het milieu. Er worden wel stappen gezet op het gebied van zuiniger vliegen, ook om op die manier kosten te sparen, maar ze blijven vervuilend. Gelukkig worden er wel stappen gezet. De startup ZeroAvia stelt dat zij een techniek hebben die er voor moet zorgen dat een vliegtuig op basis van waterstof een afstand van 800 kilometer moet kunnen afleggen.

Vliegtuig op waterstof

Op dit moment hebben ze dat nog niet voor elkaar. Wel heeft het bedrijf testen gedaan met een vliegtuig op de grond en waterstof en de resultaten daarvan vergeleken met een vliegtuig dat op batterijen een tijdje in de lucht heeft rondgevlogen. Het is de bedoeling dat er in de nabije toekomst een test wordt gedaan die de resultaten op de grond doen bevestigen. Uiteindelijk denkt het bedrijf dat het met hun techniek mogelijk moet zijn om relatief kleine vliegtuigen met zo’n twintig stoelen een afstand van 800 kilometer af te leggen.

Vliegtuig op waterstof
Vliegtuig op waterstof (Bron: ZeroAvia)

Dat duurt overigens nog wel een tijdje. Men heeft nu het streven om dat in het jaar 2022 voor elkaar te krijgen. En dat is nog steeds behoorlijk ambitieus. Maar als het ze lukt, dan zou dit uiteindelijk op korte vluchten een uitkomst kunnen bieden. Naast het feit dat je op die manier geen CO2 uitstoot, is het ook nog eens een stuk goedkoper. En dat is weer iets dat vliegtuigmaatschappijen zelf interessant vinden.

Het bedrijf verwacht vooral in Noorwegen een kans voor een vliegtuig op waterstof. Daar heeft de regering namelijk het plan om in 2040 enkel nog landings- en vertrektoestemmingen te geven aan vliegtuigen die geen CO2 meer uitstoten. En de vliegtuig industrie zelf wil in 2050 de helft van de CO2 uitstoten van wat ze in 2005 hebben geproduceerd. Dus wat dat betreft is dit plan van ZeroAvia een stap in de goede richting. Wil je meer lezen over de toepassingen van waterstof? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vliegtuig van de toekomst: 800 kilometer afgelegd op waterstof
Sluiten