Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Tech 25 mrt 2014

VocalID: bedrijf verzamelt stemgeluiden om gehandicapte mensen een ‘eigen’ stem te geven

Het is niet iets waar je normaal gesproken over nadenkt, maar er zijn schijnbaar erg weinig verschillende spraakcomputers voor mensen die niet zelfstandig kunnen praten. Ze hebben bijna allemaal dezelfde ‘stem’ als die van de beroemde wetenschapper Stephen Hawking. Het is natuurlijk fantastisch dat het apparaat bestaat, een vreemde stem is beter dan helemaal geen, maar vooral voor vrouwen en kinderen moet het vervelend zijn om als een mannelijke robot te klinken…

Het bedrijf VocalID probeert mensen die niet kunnen praten een stem te geven die bij ze past. Ze verzamelen het stemgeluid van zoveel mogelijk mensen, en combineren die totdat er een geluid ontstaat dat past bij een specifiek persoon! Hier zie je één van de initatiefnemers, Rupal Patel, de werkwijze toelichten.


 
Je kunt op de site van VocalID meer te weten komen over het project, en je opgeven om je ‘stem te doneren’. Het is de bedoeling dat je een paar uur lang je stem opneemt (hoeft niet in één zit), terwijl je specifieke zinnen opleest. VocalID isoleert alle klanken die in een taal voorkomen, zodat getypte boodschappen altijd voorgelezen worden met een bijpassende stem!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VocalID: bedrijf verzamelt stemgeluiden om gehandicapte mensen een ‘eigen’ stem te geven
Sluiten