Rutger Houweling
Rutger Houweling Google 2 okt 2012

Vodafone Smart II: een budget-Android-phone voor de prepaidliefhebber (review)

Enkele maanden terug heeft Vodafone onder haar eigen naam een smartphone, de Smart II gepresenteerd. Dit hebben ze naar eigen zeggen gedaan om in te spelen op de grote vraag naar smartphones en deze tegelijkertijd voor een aantrekkelijke prijs aan te bieden. Het is namelijk een prepaid smartphone die maar €69,99 in combi met een prepaidpakket van €10,- beltegoed kost. Ideaal dus voor de mensen die nog geen smartphone hebben, omdat bijvoorbeeld een abonnement te duur of niet nodig is. Vodafone geeft aan dat de Smart II, die overigens draait op Android Gingerbread 2.3.7., zorgt voor een snel en soepel gebruiksgemak. Nu kunnen we niet heel veel van een Android smartphone voor €69,99 verwachten dus dat wilden wij maar al te graag testen.

Design

Toen we de Smart II uit de doos haalden, kregen we direct de indruk dat dit een compacte phone is. Met een afmeting van 109mm x 58mm x 12mm en een gewicht van 120 gram ligt -ie prima in de hand en voelt de smartphone niet te cheap aan. De voorkant is zwart en heeft een 3,2 inch lcd-touchscreen (480×320). Onder het beeldscherm zitten vier touchknoppen. Dit zijn van links naar rechts de homeknop, menuknop, terugknop en de zoekknop. De zwarte voorkant loopt over in een witte achterkant waarin de 3,1MP-camera is geïntegreerd. Net zoals bij meeste telefoons plaats je de simkaart en batterij via de achterkant in de Smart II. Dit is alleen behoorlijk omslachtig. Het proces bestaat namelijk uit 2 stappen. Eerst moet je de buitenste ring er afhalen, waarna vervolgens de klep er afgehaald kan worden. Dit staat wel duidelijk op een sticker aan de achterkant aangegeven, maar zoals we al zeiden omslachtig. Je wilt toch door een simpele handeling bij je simkaart of batterij kunnen?! De powerknop en 3,5mm audio-ingang vind je op de bovenkant en aan de zijkant is de volume- en cameraknop te vinden. Het toestel is via een Micro-USB connector op te laden. Die is aan de onderkant van de phone te vinden.

Al met al een basic en prima design. Het enige wat er dus op aan te merken is, is het losmaken van de achterkant waarvoor een stappenplan nodig is. Check hieronder een aantal foto’s van de phone voor een impressie van het design.

Performance + Interface

Om te beginnen is de Smart II uitgerust met een ARM 11-processor (832 MHz), 4GB aan intern geheugen en een MicroSD cardslot tot 32 GB. We moeten zeggen dat het gebruiksgemak inderdaad snel en soepel gaat. Op het beginscherm kun je direct je mail (gmail) en Facebook instellen. Via de Googlebalk in het midden van het beginscherm zit je zo op het internet. Over de snelheid hoeven we ook niet te klagen. De applicaties worden met een prima snelheid geopend. Ok, we ondervonden af en toe een hapering, maar we hebben het dan ook over een budgetphone. Het beeldscherm ziet er overigens scherp uit. Je moet geen retina-kwaliteit verwachten, maar het is helder en zuiver. Scheel zul je dus niet gaan kijken. De belkwaliteit is goed en de batterij gaat een geruime tijd mee. De duur van de batterij hangt natuurlijk af van hoeveel je bijvoorbeeld belt en online zit.

De Smart II draait zoals eerder gezegd op Android Gingerbread 2.3.7. Dit snappen we niet zo goed, aangezien Android 4.0 Ice Cream Sandwich tegenwoordig de standaard is. De interface ziet er daarom wat saai en simpel uit. De telecomprovider heeft met een aantal zelf-ontworpen widgets geprobeerd de interface wat strakker te maken. De weer-, tijd- en berichtenwidget zien er top uit. De iconen van de apps zien er wel weer heel basic uit, maar dat ligt aan Gingerbread.

Een groot pluspunt is het toetsenbord. Tijdens de testfase hebben wij bijna geen typefouten gemaakt. Dit hebben ze dus goed voor elkaar gekregen, ondank het bescheiden scherm van 3,2″. Verder hebben we eigenlijk niets meer toe te voegen. De Smart II werkt redelijk snel. De bediening krijg je makkelijk onder de knie, de interface ziet er mede door Gingerbread niet spectaculair uit, maar heeft Vodafone het geprobeerd wat strakker te maken met een aantal zelf ontworpen widgets. Hieronder vind je een aantal beelden van de interface.

Camera

Tegenwoordig wil iedereen mooie foto’s maken met zijn/haar telefoon dus eens kijken wat de 3,1MP-camera te bieden heeft. Door de cameraknop een paar seconden in te houden wordt de cam gestart. In het liveview-scherm zijn een aantal opties die je kunt kiezen. Zo kun je de belichting, grootte, fotokwaliteit en het kleureffect aanpassen. Ook kun je een locatie toevoegen, de witbalans veranderen, de flitser aan- en uitzetten en tot 2x inzoomen. De kwaliteit is niet super. Op de camera lijkt het alsof de foto’s prima zijn, maar op de computer ziet het er een stuk minder uit. Wanneer er minder licht aanwezig is, is er al snel ruis te ontdekken. We weten dat het moeilijk is om een goede camera te creëren die bij omstandigheden met weinig licht goed fotografeert dus daar rekenen we een 3,1MP-camera in een 70 euro kostende smartphone niet op af. Filmen is ook mogelijk, maar verwacht hiervan geen hoogstaande video’s. De shutterknop van de camera is extreem accuraat. Het is meestal prettig wanneer een camera snel een foto maakt, maar de camera in de Smart II reageert soms iets te snel.

Alle opties zijn overigens alleen met het touchscreen aan te passen. Dit is natuurlijk niet zo erg, maar met het in- en uitzoomen kan het verwarrend zijn. Bij de meeste phones fungeert de volumeknop als zoomer, maar wanneer je deze knop bij de Smart II indrukt blijft -ie fungeren als volumeknop. Het lijkt ons niet echt logisch dat je tijdens het fotograferen het geluid harder of zachter wil zetten. Al met al niet echt een top camera, maar we hebben het dan ook over een budget 3,1MP. Check hieronder een kleine verzameling foto’s die wij maakten met de Smart II.

Conclusie

Budgetphones kunnen best awesome zijn. Vooral als je geen behoefte hebt aan een duur abonnement, maar wel wil Whatsappen en zo nu en dan wil internetten op je telefoon. Een voorwaarde om als budgetphone awesome te zijn, is dat -ie meer dan waar voor zijn geld moet zijn. Daar is Vodafone dan ook in geslaagd met de Smart II. Het design is basic, maar voelt prima aan en ook de performance laat de gebruiker niet in de steek. Applicaties worden met een prima snelheid geopend en de phone werkt overzichtelijk. Gelukkig heeft Vodafone wat energie gestoken in het pimpen van Android Gingerbread, maar we hadden het toestel liever met Android 4.0 gezien. De camera kan bij een eventuele opvolger ook iets beter.

Samengevat heb je dus voor nog net geen 70 euro een top smartphone met een helder touchscreen, WI-FI, Bluetooth, GPS, 3G en al het moois dat beschikbaar is in de Google Play Store.

Mis je iets in deze review? Laat het ons hieronder weten in de commentbox.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vodafone Smart II: een budget-Android-phone voor de prepaidliefhebber (review)
Sluiten