Jan de Raab
Jan de Raab Tech 26 sep 2018

De volgende Bitcoin: Litecoin biedt de volgende stap

Net als zoveel andere cryptocoins is Litecoin gebaseerd op de blockchain-technologie en daarmee is het tevens een van de oorspronkelijke cryptocurrencies.

Litecoin

Litecoin is een universeel, peer-to-peer betalingsnetwerk dat een open-source, gedecentraliseerd protocol volgt. Geïnitieerd door ex-Google-medewerker Charlie Lee en uitgebracht op GitHub in oktober 2011, baseert het Litecoin-project zich op de technische details van Bitcoin.

Hoewel het destijds in verschillende opzichten op Bitcoin leek, werd het gemaakt om veel van de problemen rondom Bitcoin op te lossen. In de basis is het dus vergelijkbaar met de ontstaansgeschiedenis van Bitcoin Cash.

Litecoin Cash

Lightning Network

Een opmerkelijk verschil mey Bitcoin, is dat Litecoin de gemiddelde bloktijd heeft verlaagd, waardoor transacties uiteindelijk sneller en minder duur zijn dan zijn voorganger.

Uiteindelijk is het bedoeld om onmiddellijk te worden gebruikt voor het dagelijkse geldverkeer. In mei 2017 werd Litecoin de eerste grote cryptocurrency om het Lightning Network (dat afhankelijk is van Segregated Witness) te gebruiken voor een transactie die 0,00000001 Litecoin in een fractie van een seconde vanuit Zürich naar San Francisco stuurt.

Litecoin Basics

Om Litecoin te begrijpen, helpt het om de technologie van Bitcoin te begrijpen, aangezien Litecoin een vork is van de “Bitcoin Core Client”.

Verschillen zijn onder andere het gebruik van verschillende hashing-algoritmen (Bitcoins Sha-256 versus de scrypt van Litecoins), een verviervoudigd aantal munten dat kan worden gedolven met Litecoin (21 miljoen versus 84 miljoen). Daarnaast is het van belang om te weten dat ook de snelheid van het ‘minen’ van Litecoin munten aanzienlijk hoger ligt in vergelijking met Bitcoin.

Litecoin Open Source

Litecoins open source applicatie, uitgegeven onder de MIT / X11-licentie, biedt gebruikers de mogelijkheid om te distribueren, “uitvoeren, wijzigen en kopiëren van de software”. Transparant van aard, zorgt de software voor “onafhankelijke verificatie van binaire bestanden en hun bijbehorende broncode”.

Kort gezegd betekent dit dat het publiek toegankelijk is en dat iedereen in staat is om de broncode te onderzoeken en aan te passen, en zo transparantie en samenwerking  ondersteunt. Over het algemeen is de meeste software “closed source” en kan deze slechts door één entiteit worden gewijzigd, bijvoorbeeld door de persoon of het bedrijf dat deze heeft ontworpen.

Litecoin Mining

Het ‘minen’ is, zoals bij veel andere digitale munten, een integraal onderdeel van het cryptocurrency-ecosysteem. Het is een proces dat zorgt voor de gestage afgifte van Litecoin munten, na het oplossen van complexe wiskundige algoritmen.

Hoewel verschillende valuta verschillende beloningen toekennen, is de beloning voor het minen van Litecoin momenteel vastgesteld op 25 nieuwe Litecoins per blok (ongeveer om de 2,5 minuten gevormd).

Omdat het proces uiterst moeilijk is, wordt een beloning gegeven om het aanbod van miners te garanderen die het netwerk zullen beveiligen.

Om de inflatie te vertragen, zal het Litecoin-netwerk de beloning elke vier jaar met de helft verminderen. Het Litecoin-netwerk zal volgens de planning 84 miljoen Litecoins produceren, wat vier keer zoveel valutaeenheden kent als Bitcoin.

Litecoin-voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van Litecoin is dat de blockchain in staat is om een ​​veel groter aantal transacties af te handelen in vergelijking met zijn voorganger Bitcoin.

Als gevolg van een snellere generatie van blokken ondersteunt het protocol ook de uitvoering van meer transacties en hoeft het niet in de toekomst te worden gewijzigd.

Toekomst van Litecoin

Charlie Lee kwam recent in het nieuws naar aanleiding van het bericht dat hij al zijn Litecoins had verkocht. In een bericht op Reddit legt Lee uit dat de verkoop eenvoudigweg te wijten was aan een “belangenconflict”.

Lee verklaarde: “Telkens wanneer ik tweeet over de Litecoin-prijs of zelfs alleen maar goed of slecht nieuws deel, wordt ik ervan beschuldigd dat ik het voor persoonlijk gewin heb gedaan. Dus in zekere zin is het een belangenconflict om LTC vast te houden en te tweeten omdat ik zoveel invloed heb.”

Hoewel de reden voor zijn beslissing logisch is, zagen velen in de cryptogemeenschap dit als een poging om de vruchten te plukken van een geëscaleerde muntprijs voordat de “bubbel barst”, zoals veel cryptocurrency critici beweren dat ze uiteindelijk zullen voorkomen.

Zelfs met alle twijfel over de bedoelingen van de Litecoin-teams na deze verklaring, is het niet onredelijk om een ​​sterke user case voor Litecoin te voorzien. Duidelijk praktischer dan Bitcoin vanwege de verbeterde schaalbaarheid en transactiesnelheden, kan men alleen maar hopen op het succes van een munt als Litecoin voor de toekomst van lage, gedecentraliseerde betalingen.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

  1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
  2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
  3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: Litecoin biedt de volgende stap
Sluiten